Inside AdWords - Sverige
Googles officiella blog för nyheter, tips och information om AdWords.
Förbättrad rapportering av visningsbaserad omvandling för visningskampanjer
torsdag 27 maj 2010
Den här veckan presenterar vi två nya funktioner som förbättrar våra
rapporter om visningsbaserade omvandlingar
så att du effektivt kan utvärdera avkastningen på investeringen för visningskampanjerna i Googles innehållsnätverk. Vi
lanserade
rapporterna för visningsbaserade omvandlingar förra året. Med dessa kan du mäta omvandlingar som kommer från användare som har sett dina visningsannonser utan att klicka på dem. Med de förbättringar vi har gjort kan du nu bättre anpassa rapporterna efter dina behov.
Anpassningsbar tidsperiod för visningsbaserad omvandling.
Du kan ställa in ett anpassat datumintervall för den tidsperiod som du vill använda för rapportering av visningsbaserade omvandlingar. Denna tidsperiod var tidigare inställd på 30 dagar vilket innebar att vi rapporterade antalet visningsbaserade omvandlingar som inträffade senast 30 dagar efter att en användare såg din annons. Du kan nu anpassa denna tidsperiod baserat på vad som passar för produkten eller tjänsten. Om du t.ex. äger en lokal pizzeria som riktar sig mot användare som kan hämta en kupong som de sedan använder när de beställer en pizza, svarar användare ofta på annonsen en eller två dagar efter att ha sett den. Du ställer därför in en rapportperiod som är mycket kortare jämfört med om du är en bilhandlare och kan räkna med att det tar flera veckor innan en användare bokar en provtur eftersom säljcykeln för en bil är längre.
Ingen överlappning av omvandlingar rapporterade i söknätverket.
Du kan även se till att visningsbaserade omvandlingar som har dubbletter i både sök- och innehållsnätverket inte kommer med i rapporterna. Om du aktiverar den här funktionen utesluter vi omvandlingar från användare som även klickade på dina annonser i söknätverket från rapporterna för visningsbaserade omvandlingar. Dessa omvandlingar kopplas enbart till annonserna i söknätverket.
Om du väljer dessa inställningar för dina kampanjer ska du tänka på att de påverkar nya data som tillkommer i ditt konto.
Vi anser att dessa förbättringar kommer att göra rapporterna om visningsbaserade omvandlingar mer korrekta. Om du redan spårar visningsbaserad omvandling rekommenderar vi att du tittar på de båda nya alternativen och använder dem baserat på dina specifika behov. Undvik dock att växla mellan att aktivera och inaktivera inställningarna eftersom det kan påverka kampanjens statistik.
Om du använder visningsannonser i Googles innehållsnätverk men aldrig har spårat visningsbaserade omvandlingar kan du pröva att använda funktionen så att du effektivt kan spåra avkastningen för dina visningskampanjer. Kom ihåg att visningsannonser ofta ger ytterligare resultat utöver omedelbara klick och omvandlingar. Det kan t.ex. vara användare som besöker din webbplats och handlar något efter att ha sett din visningsannons, även om de inte klickade på den. Läs mer i vårt
Hjälpcenter
.
Skrivet av Dan Friedman
& Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Hantera din Analytics-data - del 2 av 2
tisdag 25 maj 2010
I
föregående inlägg
diskuterade vi hur du kan förbättra din AdWords-annonsering med hjälp av Google Analytics där du kan se hur du kan optimera dina sökord, både de organiska och de betalda, samt din webbplats sökfunktion. I detta inlägg kommer vi att se hur du kan använda hänvisningswebbplatser och geografisk information för att optimera din AdWords-annonsering.
Trafikällor - Hänvisningswebbplatser
En användbar funktion i Analytics är möjligheten att undersöka referenspunkter, detta är något som är särskilt viktigt om du samtidigt annonserar på innehållsnätverket med Google AdWords. Du kan till exempel lägga till eller ta bort relevanta och/eller irrelevanta hänvisningswebbplatser i dina
AdWords-kampanjer
för att rikta din annonsering i
innehållsnätverket
ännu bättre.
Som ett exempel kan vi ta ett företag som säljer digitalkameror. Genom Analytics kan de se att besökare som hänvisades från en specifik blogg om fotoutrustning har en hög omvandlingsfrekvens och låg
avvisningsfrekvens
på webbplatsen. Som en följd av detta kan de besluta sig att gå vidare med sin synlighet på just den bloggen genom att början annonsera på deras hemsida via innehållsnätverket. Detta fungerar enbart om hänvisningswebbplatsen har valt att delta i innehållsnätverket genom
AdSense
.
Du kan se statistik för hänvisningswebbplatser genom att klicka på Trafikkällor och sedan hänvisningswebbplatser. Se bilderna nedan för en illustration.
Kartöversikt - Geografisk inriktning
I Analytics är det även möjligt att visa var ifrån
besökarna
kommer ifrån, men det är också möjligt att gå ett steg längre och jämföra avvisningar /sidor per besök /genomsnittlig tid på sidan, med mera, för olika regioner och länder.
Regioner som genererar relevanta besök är en idealisk inriktning för AdWords, och omvänt kan du ta bort specifika målområden om de betalats inom AdWords men som resulterar i irrelevant trafik. Alltså trafik som inte leder till omvandlingar eller på annat sätt är värdefulla för dig.
Du kan se statistik för detta genom översikten där du kan klicka på Besökare och sedan Kartöversikt.
Du växla mellan "Alla uppgifter", "betald söktrafik" och "obetald söktrafik".
Det här var det sista inlägget i serien om "Hantera din Analytics-Data". Har du några kommentarer eller åsikter om detta inlägg, lämna gärna en kommentar.
Skrivet av Thomas K Nielsen & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Vi slår hål på myterna om AdWords – del 2
måndag 24 maj 2010
I vårt
föregående inlägg
presenterade vi fakta om fyra populära myter om AdWords. I dag fortsätter vi med ytterligare fem vanliga missuppfattningar om AdWords.
Klickfrekvensen (CTR) för annonser i Googles innehållsnätverk påverkar kvalitetsresultatet för annonser som visas på Google.
Fakta:
Formeln bakom kvalitetsresultatet varierar beroende på om det påverkar annonser på Google och i
söknätverket
eller annonser i
innehållsnätverket
. Kvalitetsfaktorn för annonser på Google baseras bland annat på följande komponenter:
Tidigare klickfrekvens (CTR) för sökordet och den matchande annonsen på Google. Notera att klickfrekvensen i Googles innehållsnätverk bara påverkar kvalitetsresultatet i Googles innehållsnätverk – inte på Google
Kvaliteten på målsidan
Kontohistoriken, som mäts med klickfrekvensen (CTR) för alla annonser och sökord i kontot
Tidigare klickfrekvens (CTR) för
visningsadresserna
i annonsgruppen
Tidigare resultat för sökordet för en viss sökfråga på Google för alla annonsörer
Kontoresultatet i det geografiska område där annonsen ska visas
Klicka
här
om du vill ha mer information om de faktorer som påverkar kvalitetsresultatet.
Googles anställda kan manuellt justera kostnaden per klick för vissa AdWords-annonsörer.
Fakta:
Googles anställda kan inte på något sätt påverka den kostnad per klick (CPC) som AdWords-kunderna betalar i AdWords-programmet. Kostnaden för AdWords-annonser bestäms på samma sätt för alla kunder, dvs. med hjälp av
annonsauktionen
. I YouTube-videon nedan finns en detaljerad beskrivning.
YouTube-video med annonsauktion (Hal Varian - engelsk video):
En separat auktion äger rum varje gång en användare anger en sökfråga. Auktionen avgör
annonsrankningen
för din annons. Annonsrankningen avgör vilka annonser som visas för frågan och i vilken ordning de visas på Googles sökresultatsida.
AdWords-systemet utvärderar ditt sökord för varje auktion och beräknar kvalitetsresultatet. Sedan beräknas vilket bud som krävs för att delta i den specifika auktionen. Ju högre kvalitetsresultat, desto lägre blir det lägsta budet (och tvärtom). Om kostnaden per klick (CPC) för sökordet inte uppfyller kravet på lägsta bud visas inte din annons.
Google säljer annonspositionerna ovanför de organiska sökresultaten.
Fakta:
AdWords-programmet säljer inte några annonspositioner till ett fast pris. Det gäller också för den så kallade toppositionen där upp till tre AdWords-annonser kan visas ovanför de kostnadsfria Google-sökresultaten. Som vi förklarade i den sjätte myten är annonsplaceringen dynamisk och baseras på det matchades sökordets annonsrankning.
Endast annonser som överskrider en viss gräns för kvalitetsresultatet och CPC-budet är kvalificerade att visas på toppositionerna ovanför de organiska sökresultaten på Google.
Stora kunder som annonsbyråer får rabatt på priset för kostnad per klick (CPC).
Fakta:
Google ger inte rabatt på priset för kostnad per klick (CPC). Varje kund, oavsett om man har en daglig budget på tio eller flera tusentals kronor, behandlas lika i annonsauktionen som bestämmer kostnaden per klick (CPC).
Om du använder flera annonser i samma annonsgrupp visar AdWords automatiskt den annons som bäst passar in på användarens sökfråga.
Fakta:
Om du använder flera annonser i samma annonsgrupp roterar vårt system dina annonser eller visar dem baserat på resultatet. Vilken metod som används beror på vilket
alternativ du har valt i kampanjinställningarna
. Systemet vet inte vilken av dina annonstexter som är den bästa matchningen för en användares sökfråga.
Exempel: Du har följande sökord i en annonsgrupp:
bilar
motorcyklar
vespor
Dessutom har du tre olika annonstexter som var och en marknadsför ett av dessa fordon.
I det här fallet finns det ingen garanti för att en sökfråga på bilar får annonsen med ordet bilar i annonstexten att visas. Det kan också vara så att din annons för motorcyklar eller vespor visas. I sådana fall rekommenderar vi att du skapar en separat annonsgrupp för varje typ av fordon samt en motsvarande annonstext. På så sätt kan du vara säker på att den lämpligaste annonstexten alltid visas för varje sökord.
Vi hoppas att det här inlägget har gett dig ytterligare insikt i AdWords och hur det fungerar. Vi arbetar just nu på ett tredje inlägg som snart kommer att läggas upp, där vi slår hål på fler myter om AdWords.
Skrivet av Tobias Marmann & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Hantera din Analytics-data - del 1 av 2
fredag 21 maj 2010
Vi vill i detta inlägg lägga fokus på hur du kan använda informationen från ditt Analytics-konto till att mer effektivt optimera dina AdWords-kampanjer. Fokus i varje avsnitt i den här serien ligger primärt på att jämföra
omvandlingsfrekvens
,
avvisningsfrekvens
och genomsnittlig tid på webbplatsen och sedan använda den här informationen till för din Google AdWords-annonsering. Däremot vi vill även säga att andra parametrar fortfarande är relevanta.
Sökordsoptimering - organiska och betalda sökord
I analytics är det möjligt att undersöka effektiviteten av samtliga sökord (de organiska och de betalda), där sökordet har lett till ett besök på hemsidan. Du kan exempelvis lägga till de framgångsrika sökord som du finner till din sökordslista i Adwords. Du kan även rätta till fokus på annonstexter och använda de effektiva sökorden direkt i annonstexten. En annan möjlighet är att du lägger till irrelevanta sökord som
negativa sökord i AdWords
och därmed förhindrar att dessa sökord leder till att din annons visas.
Ett sätt att kontrollera effektiviteten på sökord är genom att granska avvisningsfrekvensen tillsammans med den genomsnittliga tiden på din webbplats. Sökord som till exempel har en relativt låg avvisningsfrekvens och en längre genomsnittlig tid på webbplatsen kan med fördel läggas till som sökord i din AdWords-annonsering. Det motsatta gäller även, sökord som har hög avvisningsfrekvens och kort genomsnittlig tid på webbplatsen kan läggas till som negativa sökord i din AdWords-annonsering, eftersom dessa inte leder till att användaren stannar eller omvandlar på din hemsida.
Du kan se den totala sökordsstatistiken genom att klicka på Trafikkällor -> Sökord. Därefter i menyn "Avancerat segment" kan du växla mellan "Alla besök", "betald söktraffik" och "Obetald söktraffik".
Sökordsoptimering - Site Search
Om du har en sökfunktion på din webbplats är det en bra idé att granska resultatet av de sökningar som görs på din webbplats. Du kan läsa mer
här
om hur du konfigurerar
webbplatssökning
i din Analytics-profil.
Webbplatssökningar kan visa vilka sökord användare har sökt på på din webbplats och jämföra dem med de obetalda sökorden. De mest populära sökorden kan uppfattas som de ord som användaren faktiskt använder, vad konsumenterna vill ha (och i vissa fall den verkliga anledningen till varför de besöker din webbplats). Det kan därmed vara lämpligt att inkludera dessa ord i din sökordslista i AdWords eller nämna dem direkt i
annonstexten
.
Genom detta kan du också märka om du behöver optimera sökfunktionen. Du kan se om dina besökare lämnar webbplatsen eller stannar kvar efter sökningen och därigenom dra slutsatser om huruvida de hittar vad de söker.
Du kan finna de specifika interna sökningarna genom att klicka på "Innehåll'-> 'Webbplatssökning'->' Sökord '.
Det här var allt för denna delen av serien. I nästa inlägg kommer vi att ta upp referenspunkter i trafikkällor och geografisk inriktning.
Skrivet av Thomas K Nielsen & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Vi slår hål på myterna om AdWords – del 1
tisdag 18 maj 2010
AdWords supportteam får ganska ofta höra olika myter om hur AdWords fungerar. Vi samlade därför ett flertal av de vanliga missuppfattningarna om AdWords som vi har stött på i en kort serie som vi kommer att publicera här på bloggen.
Vi börjar direkt med den första myten om AdWords!
Annonseringskostnaderna för Google AdWords påverkar rankningen av min webbplats i Googles kostnadsfria sökresultat.
Fakta:
Google AdWords är oberoende av de kostnadsfria sökresultaten från Google (och tvärtom). Ökade eller minskade annonseringskostnader har därför varken positiv eller negativ inverkan på din rankning i Googles kostnadsfria sökresultat. Det stämmer heller inte att din webbplats inte visas i Googles kostnadsfria sökresultat om ditt AdWords-konto har avslutats. Mer information om rankningen av din webbplats i de kostnadsfria Google-sökresultaten finns i
Googles center för webbansvariga
.
Google AdWords har avvisat mitt kreditkort
Fakta:
Google avvisar normalt inte kreditkort. Avvisningen sker vanligtvis hos banken, kortutfärdaren eller leverantören för betalningsbehandling. Om ditt kreditkort har avvisats bör du först kontrollera nedanstående punkter. Det kan vara så att något av följande inte har angetts på ett korrekt sätt på sidan Faktureringsinställningar:
Kreditkortsnummer eller säkerhetskod
Utgångsdatum
Faktureringsadress och/eller telefonnummer
Dessutom kan något av följande kan vara för lågt. Kontakta din kortutfärdare eller bank för att lösa sådana problem:
Kreditgräns
Högsta belopp per debitering
Antal möjliga debiteringar inom en viss period
Det kan också vara så att någon av följande transaktioner inte är tillåten med ditt kort:
Onlinedebitering
Automatisk debitering
Vi rekommenderar att du provar allt ovanstående innan du kontaktar AdWords-support, eftersom det är det första vi kommer att be dig kontrollera.
Mina konkurrenter klickar på mina annonser och Google vidtar inga åtgärder.
Fakta:
AdWords-annonsörernas säkerhet är av högsta prioritet för Google. Antalet klick på Google AdWords-annonserna analyseras noggrant i ett trestegssystem för att undvika otillåten användning. I varje steg i filtreringsprocessen används kombinationer av metoder. Därmed får vi maximal möjlighet att identifiera ogiltig aktivitet. Våra specialister förbättrar dessutom löpande övervakningstekniken och filtren och granskar allt fler signaler.
Realtidsfilter: Våra realtidssystem filtrerar bort aktiviteter som överensstämmer med en profil för ogiltigt beteende (till exempel överdrivet antal klick). Klick och visningar från källor som är kända för att bedriva ogiltig aktivitet ignoreras också.
Offlineanalys: Vårt granskningsteam använder särskilt utformade algoritmer, verktyg och tekniker för att undersöka förekomster av ogiltiga klick.
Granskning i efterhand: Alla frågor från annonsörer hanteras av vårt klickkvalitetsteam som granskar annonsörens kontotrafik.
Trestegssystemet som identifierar ogiltiga klick har
granskats av den oberoende experten Alexander Tuzhilin
, professor i informationssystem på New York University. Hans bedömning är att systemet är fullgott. Han betonar också den höga kvaliteten och den ständiga förbättringen. Hela rapporten från honom finns
här
.
Motsvarande blogginlägg
finns på den
officiella Google-bloggen
.
Om du vill ha mer information om ogiltiga klick kan du besöka vårt
resurscenter för annonstrafikens kvalitet
.
Det är skillnad mellan små och stora bokstäver i AdWords-sökord.
Fakta:
AdWords-systemet skiljer inte mellan stora och små bokstäver. Det kan vara intressant att veta att våra kontostrateger bara använder små bokstäver när de skapar sökordslistor.
Nu har du fått läsa om de fyra vanligaste missuppfattningarna om AdWords. I del 2 ska vi presentera ännu fler myter om AdWords och ersätta dem med riktiga fakta.
Skrivet av Tobias Marmann & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Grundläggande information och goda råd om att använda filter i Google Analytics
torsdag 13 maj 2010
Genom att
skapa filter
i Analytics kan du se till att din data passar dina analysbehov. Det finns flera anledningar till varför det är relevant att skapa ett
filter
.
En vanlig anledning är för att filtrera ut interna IP-adresser. Det innebär att du skapar en profil som inte tar med interna IP-adresser och därmed kan du ta beslut från data som enbart är baserat på besökare utanför företaget. Det så kallade
uteslut filtret
bör använda
vanliga/reguljära uttryck
för att exkludera alla IP-adresser från ett specifikt företag. Vi rekommenderar att du använder
detta verktyg
för att automatiskt skapa vanliga/reguljära uttryck för en grupp IP-adressser.
Det är väldigt viktigt att du behåller en profil med all rådata som inte inkluderar några filter. När rådatan har gått igenom ett filter, kan Google inte återskapa rådatan, och filtret har därmed förevigt modifierat datan i profilen. När du lägger till ett filter är det viktigt att du börjar med att skapa en kopia av profilen med rådata. Du kan finna instruktioner om hur du gör det
här
.
En annan viktig aspekt är att filter
tillämpas på inkommande data i den ordningen filtrena skapas
. Däremot om mer än ett filter tillämpas, utförs filtrena efter varandra i den ordningen de är listade i dina inställningar. Alltså, filter 2 tillämpas på data som är kvar efter filter 1. Exempelvis, om du önskar att enbart inkludera användare från Sverige och Finland kan du inte skapa två separata filter eftersom de kommer att ta ut varandra. Istället behöver du skapa ett filter som använder vanliga/reguljära uttryck för att indikera att besökarens ursprung måste vara från Sverige eller Finland.
När ett filter är skapat i din profil, tillämpas det omedelbart på den nya datan som kommer in i ditt konto. Nya filter kommer däremot inte att tillämpas på historisk data och Google har heller inte möjlighet att tillämpa filtret på historik data.
Vänligen uppmärksamma att om du spårar flera domäner i samma profil, är det möjgligt att skapa
inkluderande filter
som fokluserar på en specifik under-domän. Det är dock inte möjligt i den här processsen att filtrera ut e-handel från de multipla domänfiltren.
Om du vill läsa mer om filter, finner du mer information
här
.
Skrivet av Thomas K. Nilsen & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Användbara resurser för din webbplats och Googles kostnadsfria sökresultat
måndag 10 maj 2010
Som du kanske vet är
Google AdWords
och de kostnadsfria Google-sökresultaten (kallas även organiska sökresultat) oberoende av varandra. Google tar aldrig emot betalning för att inkludera eller ranka webbplatser i de organiska sökresultaten. Det innebär att annonsering med Google AdWords inte påverkar webbplatsens förekomst i våra organiska sökresultat.
Din webbplats inkluderas i det organiska sökresultatet kostnadsfritt och enkelt. Du behöver inte ens skicka in den via något formulär.
I dag ska vi även ge dig en översikt av de resurser som finns till hjälp när du har frågor om det organiska sökresultatet.
Sökmotoroptimering innebär att en webbplats förbättras så att den blir "sökmotorvänlig" och enkelt kan läsas och indexeras av sökmotorerna. Det brukar ha en positiv effekt på webbplatsens rankning i de kostnadsfria resultaten. Det viktigaste att komma ihåg när det gäller sökmotoroptimering är att ingen kan garantera att din webbplats hamnar först bland de kostnadsfria resultaten. Notera också att Google inte tar emot betalning för att placera webbplatser på vissa positioner. I den
här artikeln
finns allmän information om sökmotoroptimering (SEO), försiktighetsåtgärder när du anlitar en SEO-konsult och bästa tillvägagångssätt.
Google erbjuder även en rad olika självhjälpsresurser för webbansvariga i
Googles center för webbansvariga
.
Verktyget för webbplatsstatus
: Det här verktyget hjälper dig att avgöra om din webbplats redan kan hittas när du söker med Google.
Verktyg för webbansvariga
: Med de här verktygen kan du förbättra synligheten för din webbplats i Googles sökresultat genom att exempelvis lägga upp en
webbplatskarta
för att informera oss om alla sidorna på din webbplats. Dessutom kan du ta reda på vilka Google-sökfrågor som driver trafik till din webbplats och se exakt hur användarna kommer dit. Verktygen meddelar dig också om det är problem med att söka igenom, indexera eller få åtkomst till din webbplats.
Bloggcenter för webbansvariga
: Den här officiella Google-bloggen är en omfattande resurs med nyheter om genomsökning och indexering av webbplatser för Googles index. Bloggen uppdateras med nya inlägg flera gånger i veckan. Viktig läsning för webbansvariga!
Hjälpcenter för webbansvariga:
Svaren på de nedanstående frågorna och många fler finner du i vårt Hjälpcenter för webbansvariga.
-
Vill du ta bort ditt innehåll från Google?
-
Vill du lära dig grunderna med Google
?
-
Vad ska du göra om din webbplats har hackats
?
Hjälpforum för webbansvariga
: Har du en fråga som du inte får svar på i Hjälpcenter för webbansvariga? Inga problem! I vårt hjälpforum kan du ställa frågor och hitta svar från andra webbansvariga och anställda hos Google.
När du har använt ovanstående resurser bör du ha fått en grundlig insikt i hur Google fungerar och vad som är viktigt för sökmotoroptimering (SEO).
Tips! Missa inte den
kostnadsfria grundhandboken om sökmotoroptimering
från Google Webmaster-teamet. Den innehåller tips om och riktlinjer för tillåtna optimeringstekniker.
Skrivet av Tobias Marmann & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Sajtklinik #2: En närmare titt på en svensk webbutik som specialiserar sig på golv
fredag 7 maj 2010
Efter en noggrann selektionsprocess är det vårt nöje att lägga fram webbplatsen
www.pbgolv.se
som den sajt vi kommer undersöka närmare för den svenska delen av våran
sajtklinik
. Vi hoppas att ni kommer att finna denna övning användbar då vi försöker utöka våran lista på tips och resurser tillgängliga för webbansvariga för att hjälpa dem med många aspekter av deras webbplats till fördel för användare, webbplatsägare såväl som sökmotorer.
I det
tidigare inlägget
har ni sett oss behandla ämnen såsom:
Frågor kring flerspråkiga sajter
Användande av robots.txt
Vikten av att ha användbara 404 (Sidan inte funnen) sidor
Meta-beskrivningar och hur de kan hjälpa med din sajts synlighet
Hur
kanonisering
kan påverka din webbplats
Attributen samt konceptet “nofollow” förklarat
I detta inlägg hoppas vi fortsätta lägga till fler tips som är användbara för alla webbansvariga, men i sammanhanget av den givna sajten, www.pbgolv.se. Vissa av ämnena vi täckt tidigare är inte relevanta för www.pbgolv.se, men till att börja med skulle vi vilja ta ett ögonblick och gå igenom några av dem i relation till www.pbgolv.se.
404 (Sidan inte funnen)
I våran tidigare artikel
lyfte vi fram
några nyckelfördelar med att ha
hjälpsamma 404-sidor
. Om vi tittar närmare på ett påhittat exempel, http://www.pbgolv.se/unkown, ser vi att de redan har en relativt användbar sida givet att användaren kan väldigt enkelt hitta vägen till deras startsida. Värt att notera är att detta är en väldigt enkel sida och det finns alltid möjlighet att lägga till fler alternativ åt användaren än att bara gå till startsidan. Ett litet tips här kan vara att kanske lägga till
Google Analytics på dina 404-sidor
för att se hur mycket trafik de sidorna får (vilket i sin tur visar antalet potentiella besvikna besökare). Till sist vill vi även nämna att du kan få information om vilka sidor som ger 404-meddelande samt vilka sidor som länkar till de sidorna under “Genomsökningsfel” i sektionen “Diagnostik” i ditt konto i
Googles verktyg för webbansvariga
.
Meta-beskrivningar
För att bygga vidare på vad som nämnts i våran
tidigare artikel
vill vi först nämna att
strängen som väljs för att visas i ett sökresultat för en given URL inte alltid behöver vara från meta-beskrivningen
. Ibland kan en sträng från innehållet av den givna sidan väljas av algoritmen istället om beslutet är att det kan vara bättre för användaren. Som även nämnts tidigare så är det viktigt att komma ihåg att sökresultatet med kombinationen titel, beskrivning och URL är ofta det första en användare ser från din sida. Det är då
viktigt att informationen som visas där är användbar för användaren
och bidrar till att göra det intressant nog att gå vidare och besöka din sida. Nedan följer två observationer som kanske är värda att ta en närmare titt på:
Det är användbart om titlar och beskrivningar är konsekventa och informativa. Detta kan vara en utmaning att lyckas med om du driver en större webbplats, men det kommer att hjälpa individuella användare om så pass tydlig information som möjligt visas för dem om sidan de är på väg att besöka redan innan de klickar på sökresultatet. Kom ihåg att alla sidor du ser i din site-sökning kan hamna på en sökresultatsida med den givna titeln och beskrivningen. Du vill vara säker på att informationen som du ger där är så pass användbar som möjligt. För att ge
ett exempel
så kan vi idag se delar av navigeringen på sidan i beskrivningen, “
1 2 3 4 5 > >>
”, vilket troligen inte är direkt användbart för användaren.
Att hela tiden försöka klämma in en användbar, kort och unik beskrivning för varje sida i strängen för den sidan kan visa sig vara väldig användbart för såväl sökmotorer som användare.
Om vi tittar närmare på en produktvalsida från www.pbgolv.se (bild 1 nedan) så kan vi se i källkoden (bild 2 nedan) att det inte finns någon meta tag med en beskrivning för sidan. Det kan vara värt att utforska bättre beskrivningar på dessa typer av produktsidor. Om vi idag tittar på sidan som
ett potentiellt sökresultat
(bild 3 nedan) möts en potentiell besökare av en beskrivning som visar delar av menyn på sidan istället för till exempel en text om just badkar som sidan egentligen handlar om.
Kanonisering
Detta är ett ämne som kan verka vara mindre betydelsefullt, men över tiden då fler och fler sidor refererar till er webbplats har ni ingen kontroll över vad för länk som används för att peka till era sidor. Att använda sig av
kanonisering
kan ge en viss nivå av försäkran att för sökmotorer kan alla följande länkar ses som en gemensam:
www.pbgolv.se/index.php
www.pbgolv.se/
pbgolv.se/
En klar fördel med detta är att signaler som används för indexering och rankning inte sprids över flera olika URL:er såsom vi
även nämnt i vår första artikel
. Du kan läsa mer om hur man specificerar sina kanoniska sidor på våran
engelska blogg för webbansvariga
.
Image Alt Attribut
På samma sätt som meta-beskrivningar kan vara viktiga för att beskriva innehållet på en sida så kan du använda
bilders alt attribut
för att bättre beskriva innehållet av en bild. Glöm inte att
Google Bilder
också är ett sätt för användare att hitta din sida. Vissa personer är väldigt visuellt orienterade och då bildsök blir mer avancerat samt mer använt över tid är det en potentiell kanal för nya besökare till er webbplats som inte bör bli försummade.
Om vi kastar en närmare blick på en produktsida, http://www.pbgolv.se/laminat.asp, ser vi att ingen av bilderna innehåller information om produkten de visar:
Om du väljer att lägga till fler beskrivningar på bilder kanske du även är intresserad av att lära dig mer om
hur man lägger till bilder till sin sitemap.
Detta kan hjälpa till ytterligare med bättre indexering av viktiga bilder.
Blockera indexering av sidor med mindre viktigt innehåll
För närvarande har webbplatsen i fråga inte en robots.txt fil i användning (http://www.pbgolv.se/robots.txt). Huvudpunkten att nämna om det är: Det är helt okej! Såvida man inte ser en användning för en sådan fil så finns det inte något tekniskt krav på att ha en sådan fil för din webbplats. Att inte ha en robots.txt säger bara till sökmotorerna att webbplatsen i fråga är helt öppen att indexeras, givet att det inte finns några andra restriktioner på webbplatsen såsom till exempel användandet av “
noindex meta tag
” på individuell sidnivå. Du har redan sett oss beskriva användandet av
robots.txt
samt
nofollow
för att kontrollera indexeringen av innehåll från din webbplats till varierande nivå och säkerhet. Att använda sig av noindex meta tag tillåter dig att vara ännu mer specifik i vad du vill ha indexerat och vad inte, ända ner till individuell sidnivå. Sidor som du kanske vill undvika bli indexerade är sidor som potentiellt inte fungerar så bra som sökresultat för användare att klicka på. För att ge ett enkelt exempel så ser vi att www.pbgolv.se för närvarande tillåter deras kassa-sida indexeras då vi kan se den via en
site-sökning
. Då användare klickar på länken hamnar de på en sida som troligen inte är den första sidan en användare skulle besöka på webbplatsen, speciellt då de kommer ifrån en sökmotor. Viktigt att påpeka är att det absolut inte är ett krav, men denna typ av sida kan var ett exempel på något värt att blockera från indexering. Du kan lära dig mera om hur man använder “noindex” både via våran
engelska blogg för webbansvariga
samt vårat
hjälpcenter för webbansvariga
.
Vi hoppas att ni funnit detta inlägg av våran sajtklinik användbart. Kom alltid ihåg att det finns en mängd information tillgänglig där ute oftast via en enkel sökning! Vi uppmuntrar alltid besök till våran
engelska blogg för webbansvariga
från vilken vi refererat mycket av det material vi nämnt hittills. Till sist vill vi nämna att ni alltid är välkomna att göra inlägg på våra lokala hjälpgrupper för webbansvariga som är tillgängliga på
danska
,
finska
, samt
svenska
.
Lycka till!
Skrivet av Anu, Jonas & Fredrik - Search Quality
Inriktning mot iPad-enheter är nu möjlig
torsdag 6 maj 2010
Som vi
tillkännagav tidigare
den här månaden har vi tagit med iPad i listan över mobiltelefoner med kompletta webbläsare, vilket gör det enkelt för dig att köra kampanjer på den.
Nu när vi är klara med våra
ytterst noggranna tester av iPad
kan vi tryggt lägga till iPad i listan med mobila enheter som det går att inrikta sig särskilt på. Om du vill göra det behöver du bara ändra i avsnittet Enheter i kampanjinställningarna och välja iPad i Avancerade alternativ för enheter och mobiltelefoniföretag:
(klicka så visas en bild i full storlek)
Här är ett par saker du bör hålla i åtanke:
Om dina enhetsinställningar enbart gäller stationära och bärbara datorer visas dina annonser inte på iPad.
Om du redan riktar in dig på mobiltelefoner (t.ex. iPhone eller Android) visas dina annonser inte på iPad. Du måste välja även iPad om du vill ha med enheten i en enhetsinriktad kampanj.
Tänk även på att du kan
marknadsföra iPhone-/iPad- eller Android-program
direkt genom att länka till hämtningsadressen i dina annonser. Då går det att hämta ditt program direkt från dina annonser. För enkelhets skull tar vi hand om enhetsinriktningen automatiskt när dessa annonser visas på mobiltelefoner.
Vi tycker det är mycket spännande att iPad och andra finurliga produkter kommer ut på marknaden och kommer att fortsätta förbättra AdWords så att du kan nå och komma i kontakt med din målgrupp och dina kunder!
Skrivet av Michael Schipper & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Mål-CPA-budgivning: Uppnå dina avkastningsmål med hjälp av Omvandlingsoptimeraren på ett nytt sätt
tisdag 4 maj 2010
I dag presenterar vi en ny funktion i Omvandlingsoptimeraren: möjligheten att lägga ett bud som speglar det genomsnittliga belopp du vill betala för en omvandling i stället för det högsta beloppet.
Vi lanserade Omvandlingsoptimeraren 2007 som ett verktyg för automatisk justering av auktionsbuden för att förbättra avkastningen på dina kampanjer med hjälp av omvandlingsspårning.
Under de senaste åren har
flera av våra kunder
(tillgängligt på engelska) kunnat berätta att de har förbättrat sin avkastning efter att ha börjat använda Omvandlingsoptimeraren. Analyser av annonsörer som använder verktyget visar i själva verket att omvandlingarna i genomsnitt ökar med 21 %, samtidigt som CPA minskar med 14 %.*
Den senaste uppdateringen av Omvandlingsoptimeraren grundas på er feedback. Ni är många som har berättat att när ni hanterar er onlineannonsering är ni mer vana vid att tänka i termer av mål-CPA eller genomsnittlig CPA än högsta CPA-bud som optimeraren tidigare krävde. Vi hoppas att alternativet för mål-CPA-budgivning kommer att göra det ännu enklare att förbättra avkastningen med hjälp av Omvandlingsoptimeraren.
Om du tycker att det fungerar bra att använda högsta CPA-bud i kampanjerna i Omvandlingsoptimeraren behöver du inte ändra dina kampanjer på något sätt. Om du däremot i framtiden skulle vilja tänka mer i termer av mål-CPA är det här alternativet nu tillgängligt.
Du aktiverar budgivning med mål-CPA från fliken Inställningar i ditt konto. Välj Fokusera på omvandlingar och klicka på Avancerade alternativ. Tänk på att Omvandlingsoptimeraren bara är tillgänglig för kampanjer där omvandlingsspårning används och som har fått minst 15 omvandlingar under de senaste 30 dagarna.
Är du fokuserad på avkastningen men har ännu inte börjat använda Omvandlingsoptimeraren? Vi vill gärna uppmuntra dig att prova! Läs framgångsberättelser och få mer information om Omvandlingsoptimeraren
här!
(tillgängligt på engelska)
*Analysen jämför resultaten i Omvandlingsoptimerarens kampanjer under ett år med ett antal kontrollkampanjer och sedan presenteras den genomsnittliga effekten av Omvandlingsoptimeraren. Den verkliga effekten varierar från kampanj till kampanj.
Skrivet av Anna - Inside AdWords-teamet
Etiketter
+1
ACE
Ad Sitelinks
adresstillägg
AdSense
Adwords
AdWords Chat
AdWords Editor
AdWords experiment
AdWords Help
AdWords hjälpcenter
Adwords Kampanjexperiment
adwords konverteringar
adwords mobil
AdWords målgruppsinsikter
adwords next
AdWords Policy
AdWords Sverige
adwords uppdateringar
Android
Annonser
Annonsering
Annonseringsmål
Annonseringsvillkor
annonsformat
annonsgalleri
Annonsplatslänkar
Annonsrankning
Annonstext
annonstillägg
Annonsväxling
annonsörer
anpassad HTML
anpassade målgrupper
Anpassade parametrar
Användarvillkor
appar
appkampanjer
Apps
automatisk budgivning
automatiska budstrategier
Automatiska regler
Beskrivningstillägg
Bildannonser
Bloggserie för nybörjare
Bokstäver
Budget
Budgivning
budsimulatorn
budstrategistatusarna
bulkförändringar
bumper annonser
bumperannonser
bättre budbeslut
börjare
Chat
contact AdWords
contact google
conversion optimizer
CPA
CTR
customer match
Data-avvikelse
demoannonser
Demografisk inriktning
Diagnostik
Display-nätverket
Displayannonser
DoubleClick Ad Planner
DSA
dublin
Dynamisk remarketing
dynamiska remarketingannonser
Dynamiska sökannonser
e-handel
Fakturering
Filter
filter för produktgrupper
Flash-annonser
flygplatser
flygplatsinriktning
flygplatsresenärer
Flödesspecifikationen
Frakt
frekvenstak
förbättrade kampanjer
förvaltarkonton
GDN
Geografisk inriktning
Gmail-annonser
godkända produkter
Google
Google +
Google Adwords
Google Analytics
Google Analytics Premium
Google Displaynätverk
Google Grants
google kalkylark
Google Merchant Center
Google My Business
Google Partners
Google Places
Google play
Google Play Butik
google premier partner
Google Shopping
Google sök
Google-annonser
Google+
Googles Display-nätverk
Hangouts
Hem
import for salesforce
informationstext
Innehållsnätverket
Inriktning
insikter
Inställningar och Avancerade funktioner
interaktiva annonser
Intressekategorier
jobs
jul
Jul och Nyår
juridiska krav
Kampanjer
kampanjer med CPM
Kampanjexperiment
kampanjnätverk
kampanjresultatet
kampanjutkast
kartor
klickandel
kontaktpunkter
Kontostruktur
kontroll
konverterade klick
konvertering
konverteringar
Konverteringsbudstatistik
konverteringsspårning
konverteringsspårning för android
konvertingsspårning
Kundmatchning
Kundmatchning för Shopping
Kvalitetsresultat
Kvalitetsresultat och Annonsposition
köpavsikt
lagerstatus
live event
lokal annonsering
lokalt
läkemedel
marknadsförare
mass förändringar
matcha platser
Matchning
MCC
Meddelanden
mellansidesannonser
Merchant Center
Microögonblick
Microögonblick denna vecka
Mitt kundcenter
mobil
mobil ux
mobil värld
mobilannonser
Mobilannonsering
mobilappar
mobilbudsjustering
mobilbudsjusteringarna
mobiloptimerad
mobiloptimerade
mobilsida
mobilsidor
mobilvänlig
mobilvänlighetstest
mSite
My client center
målkanaler
målomvandlingar
mät ditt resultat
ny funktion
Nybörjare
Nyheter
Ommarknadsföring
Omvandlingsspårning
onlineprodukter
optimerar bud
Optimering
Organiskt sökresultat
Pekdatorer
Pekskärm
PLA
Placeringar
Placeringsverktyget
platslänkar
platslänkstillägg
Positionsinställning
Produktannonser
produkter
produktgrupper
Produktkoder
produktstatus
Rapporter
Rapporter och Analytics
Rapportering
Rapportering och analys
Rapportering och omvandlingsspårning
rapporterna för automatisk budgivning
redigera i adwords
Relaterade produkter
Remarketing
remarketingstrategi
remarketingtaggar
resultat
resultatanalys
resultatdata
Rubriker
räckvidd
salesforce
Samtal
samtalskonverteringar
samtalstillägg
Shopping
skärmar
Språkinriktning
Stora förändringar i Adwords
Storhelg
större kartor
Support
synlighet
Säkerhet
Säsongsbetonat
SÖK 2.0
Sökannonser
Sökannonser på Google Play
Sökord
sökordsplaneraren
target airport
tester
think with google
tillkännagivanden
Tips
transaktioner
tredjepartslösning
trueview
trueview annonser
Typer
Universella appkampanjer
Uppdatering
Uppdateringar
Uppgraderade URLer
uppskattade konverteringar
URL
valuetrack
Varför visas inte min annons?
vCPM
Veckans mobiltips
Veckans Policy
Veckans Roliga
Veckans Videotips
Verktyg
Verktyg för förhandsgranskning av annonser
Vidarekoppling
Video
Videoannonser
videoformat
visningsadress
visningsandelar
visningsannonser
visninsannonsverktyg
Webbansvariga
Webbplatser
webbplatsinformation
webbplatslänkar
webbseminarier
working for google
YouTube
YouTube Annonsering
Arkiv
2018
feb.
2017
nov.
sep.
juni
2016
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2015
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
2014
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
2013
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
mars
feb.
2012
nov.
okt.
juli
juni
apr.
mars
feb.
jan.
2011
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2010
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2009
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2008
dec.
nov.
Feed