I föregående inlägg diskuterade vi hur du kan förbättra din AdWords-annonsering med hjälp av Google Analytics där du kan se hur du kan optimera dina sökord, både de organiska och de betalda, samt din webbplats sökfunktion. I detta inlägg kommer vi att se hur du kan använda hänvisningswebbplatser och geografisk information för att optimera din AdWords-annonsering.

Trafikällor - Hänvisningswebbplatser

En användbar funktion i Analytics är möjligheten att undersöka referenspunkter, detta är något som är särskilt viktigt om du samtidigt annonserar på innehållsnätverket med Google AdWords. Du kan till exempel lägga till eller ta bort relevanta och/eller irrelevanta hänvisningswebbplatser i dina AdWords-kampanjer för att rikta din annonsering i innehållsnätverket ännu bättre.

Som ett exempel kan vi ta ett företag som säljer digitalkameror. Genom Analytics kan de se att besökare som hänvisades från en specifik blogg om fotoutrustning har en hög omvandlingsfrekvens och låg avvisningsfrekvens på webbplatsen. Som en följd av detta kan de besluta sig att gå vidare med sin synlighet på just den bloggen genom att början annonsera på deras hemsida via innehållsnätverket. Detta fungerar enbart om hänvisningswebbplatsen har valt att delta i innehållsnätverket genom AdSense.

Du kan se statistik för hänvisningswebbplatser genom att klicka på Trafikkällor och sedan hänvisningswebbplatser. Se bilderna nedan för en illustration.
Kartöversikt - Geografisk inriktning

I Analytics är det även möjligt att visa var ifrån besökarna kommer ifrån, men det är också möjligt att gå ett steg längre och jämföra avvisningar /sidor per besök /genomsnittlig tid på sidan, med mera, för olika regioner och länder.

Regioner som genererar relevanta besök är en idealisk inriktning för AdWords, och omvänt kan du ta bort specifika målområden om de betalats inom AdWords men som resulterar i irrelevant trafik. Alltså trafik som inte leder till omvandlingar eller på annat sätt är värdefulla för dig.

Du kan se statistik för detta genom översikten där du kan klicka på Besökare och sedan Kartöversikt.


Du växla mellan "Alla uppgifter", "betald söktrafik" och "obetald söktrafik".

Det här var det sista inlägget i serien om "Hantera din Analytics-Data". Har du några kommentarer eller åsikter om detta inlägg, lämna gärna en kommentar.