Som du kanske vet är Google AdWords och de kostnadsfria Google-sökresultaten (kallas även organiska sökresultat) oberoende av varandra. Google tar aldrig emot betalning för att inkludera eller ranka webbplatser i de organiska sökresultaten. Det innebär att annonsering med Google AdWords inte påverkar webbplatsens förekomst i våra organiska sökresultat.Din webbplats inkluderas i det organiska sökresultatet kostnadsfritt och enkelt. Du behöver inte ens skicka in den via något formulär.

I dag ska vi även ge dig en översikt av de resurser som finns till hjälp när du har frågor om det organiska sökresultatet.
  • Sökmotoroptimering innebär att en webbplats förbättras så att den blir "sökmotorvänlig" och enkelt kan läsas och indexeras av sökmotorerna. Det brukar ha en positiv effekt på webbplatsens rankning i de kostnadsfria resultaten. Det viktigaste att komma ihåg när det gäller sökmotoroptimering är att ingen kan garantera att din webbplats hamnar först bland de kostnadsfria resultaten. Notera också att Google inte tar emot betalning för att placera webbplatser på vissa positioner. I den här artikeln finns allmän information om sökmotoroptimering (SEO), försiktighetsåtgärder när du anlitar en SEO-konsult och bästa tillvägagångssätt.
  • Verktyg för webbansvariga: Med de här verktygen kan du förbättra synligheten för din webbplats i Googles sökresultat genom att exempelvis lägga upp en webbplatskarta för att informera oss om alla sidorna på din webbplats. Dessutom kan du ta reda på vilka Google-sökfrågor som driver trafik till din webbplats och se exakt hur användarna kommer dit. Verktygen meddelar dig också om det är problem med att söka igenom, indexera eller få åtkomst till din webbplats.
  • Bloggcenter för webbansvariga: Den här officiella Google-bloggen är en omfattande resurs med nyheter om genomsökning och indexering av webbplatser för Googles index. Bloggen uppdateras med nya inlägg flera gånger i veckan. Viktig läsning för webbansvariga!
- Vill du ta bort ditt innehåll från Google?
  • Hjälpforum för webbansvariga: Har du en fråga som du inte får svar på i Hjälpcenter för webbansvariga? Inga problem! I vårt hjälpforum kan du ställa frågor och hitta svar från andra webbansvariga och anställda hos Google.
När du har använt ovanstående resurser bör du ha fått en grundlig insikt i hur Google fungerar och vad som är viktigt för sökmotoroptimering (SEO).

Tips! Missa inte den kostnadsfria grundhandboken om sökmotoroptimering från Google Webmaster-teamet. Den innehåller tips om och riktlinjer för tillåtna optimeringstekniker.