Frågorna vi får från webbansvariga handlar ofta om hur webbplatser på bästa sätt kan anpassas för mobiltelefoner och hur webbplatsernas interaktion med Googlebot-Mobile kan optimeras. I det här inlägget förklarar vi vad som gäller och ger några användbara tips.
Read More
Frågorna vi får från webbansvariga handlar ofta om hur webbplatser på bästa sätt kan anpassas för mobiltelefoner och hur webbplatsernas interaktion med Googlebot-Mobile kan optimeras. I det här inlägget förklarar vi vad som gäller och ger några användbara tips.
Lite bakgrundsinfoLåt oss börja med en lätt fråga. Vilka "mobiltelefoner" tänker vi på när vi pratar om mobilvänliga webbplatser?
För att svara på frågan måste vi identifiera vilka funktioner som mobiltelefonernas webbläsare har, speciellt i jämförelse med webbläsare på moderna datorer. För enkelhetens skull kan vi dela in mobiltelefoner i följande kategorier:
- Traditionella mobiltelefoner: Webbläsarna kan inte rendera vanliga skrivbordsversioner av webbsidor. Dit räknas webbläsare för cHTML (iMode), WML, WAP och liknande standarder.
- Smarttelefoner: Webbläsarna kan rendera vanliga skrivbordsversioner av webbsidor, åtminstone till viss del. Den här kategorin omfattar många olika enheter, till exempel telefoner av typen Windows Phone 7, Blackberry, iPhone och Android, samt pekdatorer och läsare för e-böcker.
Kategorin kan i sin tur delas in i underkategorier beroende på om stöd finns för HTML5:
- Enheter med webbläsare som inte stödjer HTML5
- Enheter med webbläsare som stödjer HTML5
Mobiltelefoner av den gamla skolan anslöt till Internet via webbläsare med begränsade renderingsfunktioner. Smarttelefonernas intåg på marknaden har fört med sig stora förändringar, i och med att deras webbläsare kan konkurrera med användarupplevelsen på en dator. Tänk på att de angivna kategorierna utgår från vår egen uppfattning om vad som gäller just nu. Det kan förändras i framtiden.
Googlebot och mobilinnehållGoogle har två sökrobotar som är relevanta i sammanhanget: Googlebot och Googlebot-Mobile. Googlebot genomsöker innehåll på skrivbordsversioner av webbsidor och dess inbäddade innehåll. Googlebot-Mobile genomsöker mobilinnehåll. Vi får allt fler frågor av följande typ:
Det finns olika typer av mobila webbläsare med varierande egenskaper och prestanda. Vilket innehåll bör jag visa för Googlebot-Mobile?Svaret ligger i användaragenten som Googlebot-Mobile använder vid genomsökningar. Googlebot-Mobile använder olika användaragentsträngar, som alla följer detta format:
[Namn på telefon(er)] (compatible; Googlebot-Mobile/2.1; +http://www.google.com/bot.html)Visa det innehåll på webbplatsen som är lämpligast för telefonen/telefonerna i användaragentsträngen. Här hittar du
hela listan över Googlebot-Mobiles användaragenter.
Observera att Googlebot-Mobile för närvarande inte har någon användaragentsträng för smarttelefoner. Det innebär att ett korrekt konfigurerat visningssystem endast visar Googlebot-Mobile innehåll för traditionella mobiltelefoner (se ovan), eftersom användaragentsträngarna dikterar detta. Det kan förändras i framtiden och i så fall tillkommer eventuellt en ny användaragentsträng för Googlebot-Mobile.
I dagsläget förväntar vi oss att smarttelefoner kan hantera innehåll som är anpassat för datorer. Därför behöver webbansvariga i regel inte vidta några speciella åtgärder för mobiltelefoner. Ofta kan det dock vara lämpligt att formatera innehållet på webbplatser så att det passar smarttelefoner. Fundera på vad som är bäst ur användarnas perspektiv.
Webbadresstrukturer för mobilinnehållMånga frågor handlar om vilka webbadresser som ska användas för att visa mobilinnehåll. Här följer några vanliga användningsfall.
Webbplatser med innehåll som endast är anpassat för datorerDe flesta webbplatser har endast innehåll i en version, det vill säga HTML som är utformad för webbläsare på datorer. Det innebär att alla webbläsare kommer åt innehållet från samma webbadress.
Det är inte säkert att den här typen av webbplatser kan visas i traditionella mobiltelefoner. Användarupplevelsen i en smarttelefon beror på vilken webbläsare som används. Kvaliteten kan vara precis lika bra som på en dator.
Om innehållet du visar för användaragenterna endast är anpassat för datorer måste du visa samma typ av innehåll för Googlebot-Mobile. Behandla alltså Googlebot-Mobile på samma sätt som du behandlar alla andra användaragenter eller okända användaragenter. I dessa fall
kan Google ändra dina webbsidor för att förbättra användarupplevelsen på mobiltelefoner.
Webbplatser med innehåll som är specifikt anpassat för mobiltelefonerMånga webbplatser har innehåll som optimerats för mobila användare. Det kan röra sig om innehåll som helt enkelt har formaterats för att passa telefonernas mindre bildskärmar, eller innehåll som visas i ett annat format (t.ex. WAP).
Många undrar om det är möjligt att visa olika typer av innehåll från samma webbadress, eller om flera webbadresser måste användas. Vissa webbplatser kan till exempel använda webbadressen www.exempel.se för webbläsare på datorer, medan mobila enheter kommer åt webbplatsen via m.exempel.se eller wap.exempel.se. Andra webbplatser visar olika innehåll från en och samma webbadress av typen www.exempel.se.
När det gäller Googlebot och Googlebot-Mobile spelar det ingen roll vilken webbadresstruktur du använder, så länge innehållet som visas för sökrobotorna är exakt samma innehåll som användarna ser. Om du till exempel omdirigerar mobila användare från www.exempel.se till m.exempel.se märker Googlebot-Mobile detta. Båda webbplatserna genomsöks och läggs till i rätt index. I det här fallet ska du ange en 301-omdirigering för både användare och Googlebot-Mobile.
Du kan också visa alla typer av innehåll från www.exempel.se, vilket alltså innebär att mobilversionen och skrivbordsversionen visas från samma webbadress beroende på användaragenten. Googlebot och Googlebot-Mobile kommer även i detta fall att genomsöka webbplatsen på korrekt sätt. Google betraktar inte detta som cloaking.
Oavsett vilken webbadresstruktur du väljer måste du identifiera användaragenten hos dina användare och Googlebot-Mobile och se till att samma innehåll visas för de båda. Glöm inte att spara standardinnehållet (skrivbordsversionen) ifall en okänd användaragent begär åtkomst till det.
Webbplatskartor för mobila enheter i Verktyg för webbansvarigaSlutligen får vi också många frågor om vilka webbadresser som kan anges i webbplatskartor för mobila enheter. I den här typen av webbplatskartor får du endast ange webbadresser till mobilinnehåll, även om dessa webbadresser också kan visa icke-mobilt innehåll för icke-mobila användaragenter. Läs mer i följande
artiklar i hjälpcentret.
Har du fler frågor?
Börja med att läsa informationen i
hjälpcentret för mobila webbplatser och de relevanta avsnitten i vår
grundhandbok om sökmotoroptimering. Du kan också ställa frågor om detta inlägg i vårt
hjälpforum.
Skrivet av Pierre Far - Webmaster Trends Analyst och Markus Ahlberg - Inside AdWords-teamet