Inside AdWords - Sverige
Googles officiella blog för nyheter, tips och information om AdWords.
Inriktningsalternativ för din AdWords-annonsering!
onsdag 23 december 2009
I det här inlägget vill vi beskriva de kampanjinriktningsalternativ som finns tillgängliga i AdWords-kontot, så att du kan välja vad som bäst passar din affärsmodell. Vi börjar med några grundläggande inställningar och visar sedan mer specifika inriktningsinställningar.
Din annons visas i ett givet söknätverk beroende på vilken Google-domän som användaren besöker (med tillägg som exempelvis .se och .com), vilken sökfråga som anges ("blombud Stockholm"), vilken IP-adressen är eller vilka lokala språkinställningar som används på Google-sidorna.
För att kunna hantera dina kampanjer bättre och göra dem mer relevanta för dina kunder är det alltid bra att strukturera AdWords-kontot genom att skapa separata kampanjer där var och en har en specifik inriktning. Beroende på var du levererar dina produkter kan du rikta AdWords-kampanjen till de
länder eller områden
och/eller de
språk
som de tilltänkta kunderna talar. Du kan använda plats- och språkalternativ på flera olika sätt. Se punkterna nedan för exempel.
Om du levererar över hela världen kanske du föredrar att ställa in kampanjen till engelsktalande kunder runt om i världen. I det här fallet inriktas kampanjen på Alla länder och områden med engelska som språkinställning.
Du kan även rikta in kampanjen till en lista med länder där man talar ett och samma språk. Om din webbplats t.ex. är på spanska och du levererar över hela världen så kan du ställa in kampanjen på spanska och rikta in den mot enbart Spanien och länder i Latinamerika.
Du kan även ställa in kampanjen till ett specifikt land,
region eller ort
och ett specifikt språk. Du kanske t.ex. vill rikta in din kampanj mot Nederländerna och ange holländska som språk. Du kan också rikta in kampanjen mot personer som talar holländska och franska i Bryssel, eftersom de som bor där talar båda språken. Om du väljer specifika regioner eller orter visas namnet under visningsadressen.
För att välja något av ovanstående alternativ behöver du bara öppna fliken Kampanjer i AdWords-kontot och klicka på sektionen Inställningar. Sedan kan du klicka på Välj en eller flera andra platser under avsnittet Platser och välja en
geografisk inriktning
. Du kan även ändra språkinställningen för kampanjen genom att klicka på Redigera under sektionen Språk.
Om du föredrar att begränsa den fysiska platsen för inriktningsmålgruppen kan du använda
anpassad inriktning
. Du kan visa dessa alternativ genom att klicka på Välj en eller flera andra platser på fliken Kampanjinställningar och sedan öppna fliken Anpassad på följande sida. Du kan välja bland följande alternativ för anpassad inriktning:
Kartpunkt: Klicka på en punkt på en karta eller ange namnet på en plats. Bestäm sedan ett område kring platsen där annonserna ska visas genom att ange en radie i antal kilometer. Om du t.ex. levererar blommor i Stockholm, med ett distrikt som omfattar endast city och närliggande områden, kan du ange "Stockholm" som startpunkt och välja en radie på "35km"
Anpassat område
: Ange området genom att klicka på flera punkter på en karta och skapa ett anpassat område där annonserna ska visas. Om du t.ex. levererar blommor i några få utvalda städer i närheten av Stockholm kan du skapa ett kartområde baserat på dessa platser. Du skapar olika koordinater genom att klicka på kartan som visas och sedan dra.
Grupp
: Skapa en lista över platser genom att ange länder, stater, orter och postnummer för upp till 100 platser.
Tänk på att spara eventuella redigeringar i kampanjens inriktning genom att klicka på Spara längst ned på sidan. Där ser du även länken
Uteslut områden på valda platser
. Om du klickar på länken kan du exkludera specifika platser som annonserna inte ska visas på. Bläddra och välj platser i listan som visas.
Vi hoppas att du hade nytta av inlägget. Om du vill läsa mer om hur du anger inriktning för AdWords-kampanjer för att bättre nå ut till kunderna kan du besöka
hjälpcentret
.
Skrivet
av
Maribel &
Anna
- Inside AdWords-teamet
God jul!
onsdag 23 december 2009
Vi på Inside AdWords-bloggen vill önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Vi kommer nu ta en semesterpaus och är tillbaka i januari med nya fräscha inlägg. Om du har några idéer om vad du vill se, lämna gärna en kommentar här.
God Jul önskar,
Blogg teamet
Skrivet av Karin - Inside AdWords-teamet
Se till att ha annonser klara till perioden efter Jul!
torsdag 17 december 2009
Med bara en vecka kvar till julafton så är det god tid att se till att du har säsongsbetonade annonser redo för aktivering efter jul.
Om du inte redan har en julkampanj, rekommenderar jag att du läser
det här inlägget
.
Det ger dig tips på hur du kan skapa säsongsanpassade bildannonser snabbt och enkelt.
Men om du redan har julkampanjen klar, kan du tänka på att skapa annonser för perioden efter jul.
Våra användare vill byta presenter, hitta semestererbjudanden och spendera de pengar som de fick i julklapp, så var beredd och visa vad du har att erbjuda!
God Jul,
Önskar vi på AdWords
Skrivet av Anna - Inside AdWords-teamet
Visste du att...?
onsdag 16 december 2009
Visste du att du nu kan dyka djupare ner i sökresultaten på Google? Med hjälp av sökalternativena på vänstra sidan om sökområdet kan du nu välja att se resultaten presentarat på olika sätt och efter olika kriterier utifrån de typer av resultat du önskar för din sökning.
Det är enkelt, tryck bara på "Visa alternativ", så får du upp de alternativ du kan välja:
Starndarvalet är att allt ser ut som vanligt:
För just denna sökning kan det kanske vara interessant att kunna se videoresultaten, och då trycker du bara på "Videor", och vips så får du se de videorna som passar bäst for just din sökning:
På Google är vi fokuserade på att du ska finna de bästa resultaten på kortast möjliga tid. Därför har vi nyligen lagt till möjligheten att se en bild av resultatsidan före du klickar på den. Det gör det lättare för dig att avgöra om resultatet är det du är på jakt efter eller inte. Klicka på förhandsvisning, så får du se en bild av resultatsidan till höger om sökeresultatet:
Vid några tillfällen kan det vara mer interessant att se vad som skrivs om din sökning på bloggar på Internet. För att se de senaste innläggena kan man till exempel begränsa sig till inlägg skrivna den sista veckan.
Vi hoppas att du kommer att uppskatta de nya sökalternativena, och önskar dig en riktigt god jul från alla oss utvecklare på Google.
Skrivet av Håvard Husevåg Garnes och Petter Wedum, utvecklare på Google
Hantera kampanjer effektivt med omvandlingsoptimeraren
tisdag 15 december 2009
Omvandlingsoptimeraren
är en kostnadsfri AdWords-funktion som hanterar kampanjkostnaderna utifrån dina kostnadsmål.
Om du exempelvis vill att besökaren ska fylla i ett formulär, registrera ett konto eller köpa en produkt, så vill du att den som klickar på din AdWords-annons ska göra något särskilt på din webbplats.
Omvandlingsoptimeraren
hjälper dig att omvandla fler besökare till kunder till en kostnad som underskrider det tak du fastställt i ditt AdWords-konto.
I det här inlägget ska vi ta upp några sätt att hantera bud för att hitta den mest kostnadseffektiva lösningen för ditt företag med hjälp av omvandlingsoptimeraren.
I genomsnitt ökar omvandlingarna med 21 % för annonsörer som använder omvandlingsoptimeraren, samtidigt som CPA minskar med 14 %*. Men för att få bästa tänkbara resultat för ditt företag måste du ställa in högsta CPA (kostnad per förvärv) noggrant och eventuellt testa några olika CPA för att komma fram till vad som fungerar bäst för just dig.
Hur väljer jag högsta CPA?
För att få lönsamhet i företaget finns det ett maxbelopp att lägga på varje försäljning eller potentiell kund innan annonseringskostnaderna överstiger värdet av den genomförda omvandlingen. Detta ger ett nollresultat.
Ta noga reda på hur mycket du kan eller vill lägga på att säkra varje omvandling så att du går med vinst. När du tagit reda på det kan du bestämma ett högsta CPA-bud, och sedan hanterar omvandlingsoptimeraren dina CPC-bud så att bästa resultat uppnås. Det finns ingen entydig regel när det gäller att bestämma CPA-bud – men det är du som känner ditt företag bäst.
Hur maximerar jag omvandlingar och avkastningen på investeringar?
Att bestämma högsta CPA-bud är som att bestämma högsta CPC-bud på så vis att trafiken för en viss kampanj kan begränsas med ett för lågt CPA. Om du märker att du får färre omvandlingar än önskat, pröva då att öka högsta CPA lite. Låt omvandlingsoptimeraren köra några dagar på en CPA-nivå som du vill testa och se hur det går genom att kolla hur många omvandlingar du får med den nya kostnaden samt hur stor vinst du gör på den nya nivån. Tänk på att det lägsta CPA-budet inte alltid leder till maximal vinst för just ditt företag.
Ett enkelt exempel ...
Ponera att du gör 100 SEK i vinst på varje såld T-tröja före AdWords-kostnaden. Om den genomsnittliga kostnaden per omvandling är 20 SEK och du får 100 omvandlingar i veckan till den kostnaden skulle du göra 8 000 SEK i vinst efter avdrag för annonseringskostnaderna.
Men om du höjer det maximala CPA-budet för att få den genomsnittliga kostnaden 30 SEK per omvandling får du 200 omvandlingar i veckan, för du får fler omvandlingar genom att lägga ett högre bud. Då blir din vinst 14 000 SEK när annonseringskostnaden är avdragen.
Låt omvandlingsoptimeraren köra några dagar på varje CPA-nivå som du vill testa och utvärdera sedan resultaten.
Ska jag inrikta mig på särskilda problemområden?
Eftersom CPA ställs in på annonsgruppsnivå kommer en ändring av det högsta budet att påverka samtliga sökord i gruppen. Om du märker att några av dina sökord ger bra resultat med nuvarande CPA men skulle vilja förbättra resultaten för andra, kan det vara idé att dela upp annonsgruppen i mindre grupper.
Testa att låta de mest lönsamma sökorden stå kvar i den nuvarande annonsgruppen och att placera några av de svagare sökorden i en ny annonsgrupp inom samma kampanj. Nu kan du justera CPA-nivån för de lönsammaste sökorden så att de ger fler omvandlingar, samtidigt som du övervakar och förbättrar sökord med mindre trafik tills de blir lönsamma för dig.
Jag måste sänka CPA för att inte gå med förlust. Vilken inverkan ger det?
Ponera att du måste sänka nuvarande den genomsnittliga kostnaden per omvandling för vissa produkter för att bibehålla lönsamheten. Sänk annonsgruppens högsta CPA-bud gradvis över tid och se vad det ger för resultat. Sannolikt minskar trafiken och du får färre klick och omvandlingar när du sänker högsta CPA. Varje omvandling bör dock inte överskrida den kostnadsnivå du önskar.
Jag vill få ut mesta möjliga av min budget
Om du inte når upp till kampanjens dagliga budget men är beredd att göra det kan du testa med att höja CPA för vissa annonsgrupper. Då kan du se hur många fler omvandlingar som går att få på den högre CPA-nivån.
Annars kan du skapa en ny annonsgrupp med nya sökord till kampanjen. Med omvandlingsoptimeraren kan du testa brett matchande sökord för att kolla vad dina potentiella kunder letar efter, samtidigt som du försöker att bara visa dina annonser vid en trolig omvandling. Med sökfrågerapporten kan du ta reda på exakt vilka sökord som leder till omvandlingar och lägga till dem direkt i kampanjen för bästa resultat.
Läs mer om
omvandlingsoptimeraren
. Här får du reda på hur du kan aktivera omvandlingsoptimeraren i ditt AdWords-konto genast.
* I denna analys jämförs resultaten för kampanjer som använder omvandlingsoptimeraren med en kontrollgrupp kampanjer. Analysen visar snitteffekten av omvandlingsoptimeraren. Den verkliga effekten varierar från kampanj till kampanj.
Skrivet av Anna - Inside AdWords-teamet
Få kunskap om marknaden med Google Trender
tisdag 8 december 2009
Google Trender är vårt kostnadsfria verktyg som ger dig insikt i vad man letar efter på Google. Oavsett om du funderar på en långsiktig marknadsföringsstrategi eller bara vill utöka din sökordslista i AdWords har du hjälp av Google Trender.
Genom att använda Google Trender kan du välja det marknadsföringsmeddelande som återspeglar aktuella intressetrender. Om du t.ex. säljer bilar kan du använda verktyget för att ta reda på om du ska framhålla exempelvis säkerhet eller prestanda i marknadsföringskampanjerna för att få så mycket uppmärksamhet som möjligt.
Utöver att visa trender från år till år, ger Google Trender även information om hur intresset för dina produkter och tjänster varierar säsongsvis. Du kan t.ex. se när dina potentiella kunder börjar söka efter skidsemestrar, julklappar eller bilförsäkringar.
Funderar du på att etablera nya marknader för dina produkter? Med hjälp av Google Trender kan du ta reda på intressenivån för dina produkter i olika länder. Som distributör av franska viner kan du se i vilka amerikanska delstater som efterfrågan är störst på sådana.
Som ägare till ett varumärke undrar du kanske hur ditt varumärke långsiktigt står sig i konkurrensen. Du kan också få en inblick i hur dina marknadsföringskampanjer påverkar varumärkesmedvetenheten.
Google Trender hjälper även till att peka på fallgropar och möjligheter för din verksamhet. Driver du exempelvis en resebyrå kan du hålla ett öga på vilka resmål som ökar respektive minskar i popularitet.
Läs mer om hur
Google Trender
fungerar på
Hjälpcenter
, där det finns information om funktioner och inställningar.
Skrivet av Zoltan & Anna - Inside AdWords-teamet
Bekanta dig med avancerade rapporter
måndag 7 december 2009
Under en längre tid har det varit Rapportcentret du ska använda när du vill ha detaljerad information om kampanjresultat. Rapporter med dimensioner som
geografiskt resultat
och
tidpunkt
kan ge dig ny kunskap genom statistik som inte finns på fliken Kampanjer i ditt AdWords-konto.
Det kan dock finnas nackdelar med att använda Rapportcentret. Det tar tid att skapa och köra anpassade rapporter och om du vill göra korrigeringar i ditt konto måste du öppna fliken Kampanjer igen.
Vi har åtgärdat de här problemen genom att integrera avancerad resultatinformation i kampanjhanteringen på ett bättre sätt. I stället för att köra en rapport för placeringsresultat kan du nu hantera de automatiska placeringarna på
fliken Nätverk
. I stället för att köra en
sökfrågerapport
kan du använda alternativet
Visa söktermer
på fliken Sökord när du vill se vilka sökningar som gör att dina annonser visas.
Du kan även använda de nya segmenteringsfunktionerna om du vill fördela och gruppera informationen direkt. Klicka på menyn Filter och visningar ovanför statistiken och välj sedan alternativet Segmentera på. Då visas de detaljnivåer som du kan välja mellan.
Vilka segmenteringsalternativ som du kan välja varierar beroende på om du tittar på sökord, annonsgrupper eller kampanjer. Om du tittar på sökord kan du segmentera på
matchningstyp
. Om du tittar på kampanjer eller annonsgrupper kan du segmentera på
nätverk
när du snabbt vill jämföra resultatet på Google och sökpartners webbplatser med resultatet i innehållsnätverket.
Utöver de här segmenteringsalternativen har vi nyligen infört tidsbaserad segmentering för kampanjer, annonsgrupper och sökord. Nu kan du dela upp statistiken per dag, vecka, månad, kvartal eller år om du vill isolera förändringar i resultatet. Om resultatöversikten till exempel visar en tydlig minskning av klick, kan segmentering på dag visa förändringar i annan statistik som kan förklara minskningen av trafik.
Du kan även segmentera på veckodag. Det alternativet är användbart om du vill ha hjälp med
schemaläggning för annonser
. Försök att segmentera resultatet för de senaste månaderna. Om resultatet skiljer sig mycket en viss veckodag kan du
ändra dina bud
för att justera förändringen i användarnas beteende.
Vi kommer att föra över ännu mer information från Rapportcentret till fliken Kampanjer under de närmaste månaderna. Nästa gång du vill hitta nya sätt att förbättra ditt resultat behöver du inte leta.
Skrivet av Anna - Inside AdWords-teamet
Kommande EU-momsförändringar för dig och AdWords
tisdag 1 december 2009
Vi behöver ditt momsnummer. Från den 1 januari kräver EU att vi tillhandahåller en löpande rapport (som kallas för en VIES-rapport) som innehåller en översikt över de tjänster vi tillhandahåller, dessa tjänsters värde och kundens momsnummer. De flesta har troligtvis redan registrerat ett momsnummer för kontot, men om du inte har angett något momsnummer måste du göra det före den 1 januari.
Klicka
här
och fyll i formuläret med dina uppgifter så uppdateras kontot åt dig.
Skrivet av Anna - Inside AdWords-teamet
Etiketter
+1
ACE
Ad Sitelinks
adresstillägg
AdSense
Adwords
AdWords Chat
AdWords Editor
AdWords experiment
AdWords Help
AdWords hjälpcenter
Adwords Kampanjexperiment
adwords konverteringar
adwords mobil
AdWords målgruppsinsikter
adwords next
AdWords Policy
AdWords Sverige
adwords uppdateringar
Android
Annonser
Annonsering
Annonseringsmål
Annonseringsvillkor
annonsformat
annonsgalleri
Annonsplatslänkar
Annonsrankning
Annonstext
annonstillägg
Annonsväxling
annonsörer
anpassad HTML
anpassade målgrupper
Anpassade parametrar
Användarvillkor
appar
appkampanjer
Apps
automatisk budgivning
automatiska budstrategier
Automatiska regler
Beskrivningstillägg
Bildannonser
Bloggserie för nybörjare
Bokstäver
Budget
Budgivning
budsimulatorn
budstrategistatusarna
bulkförändringar
bumper annonser
bumperannonser
bättre budbeslut
börjare
Chat
contact AdWords
contact google
conversion optimizer
CPA
CTR
customer match
Data-avvikelse
demoannonser
Demografisk inriktning
Diagnostik
Display-nätverket
Displayannonser
DoubleClick Ad Planner
DSA
dublin
Dynamisk remarketing
dynamiska remarketingannonser
Dynamiska sökannonser
e-handel
Fakturering
Filter
filter för produktgrupper
Flash-annonser
flygplatser
flygplatsinriktning
flygplatsresenärer
Flödesspecifikationen
Frakt
frekvenstak
förbättrade kampanjer
förvaltarkonton
GDN
Geografisk inriktning
Gmail-annonser
godkända produkter
Google
Google +
Google Adwords
Google Analytics
Google Analytics Premium
Google Displaynätverk
Google Grants
google kalkylark
Google Merchant Center
Google My Business
Google Partners
Google Places
Google play
Google Play Butik
google premier partner
Google Shopping
Google sök
Google-annonser
Google+
Googles Display-nätverk
Hangouts
Hem
import for salesforce
informationstext
Innehållsnätverket
Inriktning
insikter
Inställningar och Avancerade funktioner
interaktiva annonser
Intressekategorier
jobs
jul
Jul och Nyår
juridiska krav
Kampanjer
kampanjer med CPM
Kampanjexperiment
kampanjnätverk
kampanjresultatet
kampanjutkast
kartor
klickandel
kontaktpunkter
Kontostruktur
kontroll
konverterade klick
konvertering
konverteringar
Konverteringsbudstatistik
konverteringsspårning
konverteringsspårning för android
konvertingsspårning
Kundmatchning
Kundmatchning för Shopping
Kvalitetsresultat
Kvalitetsresultat och Annonsposition
köpavsikt
lagerstatus
live event
lokal annonsering
lokalt
läkemedel
marknadsförare
mass förändringar
matcha platser
Matchning
MCC
Meddelanden
mellansidesannonser
Merchant Center
Microögonblick
Microögonblick denna vecka
Mitt kundcenter
mobil
mobil ux
mobil värld
mobilannonser
Mobilannonsering
mobilappar
mobilbudsjustering
mobilbudsjusteringarna
mobiloptimerad
mobiloptimerade
mobilsida
mobilsidor
mobilvänlig
mobilvänlighetstest
mSite
My client center
målkanaler
målomvandlingar
mät ditt resultat
ny funktion
Nybörjare
Nyheter
Ommarknadsföring
Omvandlingsspårning
onlineprodukter
optimerar bud
Optimering
Organiskt sökresultat
Pekdatorer
Pekskärm
PLA
Placeringar
Placeringsverktyget
platslänkar
platslänkstillägg
Positionsinställning
Produktannonser
produkter
produktgrupper
Produktkoder
produktstatus
Rapporter
Rapporter och Analytics
Rapportering
Rapportering och analys
Rapportering och omvandlingsspårning
rapporterna för automatisk budgivning
redigera i adwords
Relaterade produkter
Remarketing
remarketingstrategi
remarketingtaggar
resultat
resultatanalys
resultatdata
Rubriker
räckvidd
salesforce
Samtal
samtalskonverteringar
samtalstillägg
Shopping
skärmar
Språkinriktning
Stora förändringar i Adwords
Storhelg
större kartor
Support
synlighet
Säkerhet
Säsongsbetonat
SÖK 2.0
Sökannonser
Sökannonser på Google Play
Sökord
sökordsplaneraren
target airport
tester
think with google
tillkännagivanden
Tips
transaktioner
tredjepartslösning
trueview
trueview annonser
Typer
Universella appkampanjer
Uppdatering
Uppdateringar
Uppgraderade URLer
uppskattade konverteringar
URL
valuetrack
Varför visas inte min annons?
vCPM
Veckans mobiltips
Veckans Policy
Veckans Roliga
Veckans Videotips
Verktyg
Verktyg för förhandsgranskning av annonser
Vidarekoppling
Video
Videoannonser
videoformat
visningsadress
visningsandelar
visningsannonser
visninsannonsverktyg
Webbansvariga
Webbplatser
webbplatsinformation
webbplatslänkar
webbseminarier
working for google
YouTube
YouTube Annonsering
Arkiv
2018
feb.
2017
nov.
sep.
juni
2016
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2015
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
2014
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
2013
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
mars
feb.
2012
nov.
okt.
juli
juni
apr.
mars
feb.
jan.
2011
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2010
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2009
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2008
dec.
nov.
Feed