Hur lång tid tar det för din mobilwebbplats att läsas in? Fem sekunder? Tio sekunder? Några få sekunder kan vara skillnaden mellan att få besökarna att stanna på din webbplats och att de försvinner för alltid – kunderna vill inte vänta. Faktum är att de flesta besökare går miste om hälften av sina besökare under inläsningen.1 46 procent av användarna säger att det mest frustrerande med att surfa på telefonen är att vänta på långsamma sidor.2

Vi är övertygade om att alla företag kan ha snabba mobila webbplatser, särskilt om de får lite hjälp på traven. Därför lanserar vi nya funktioner som du kan använda när du testar din webbplatshastighet på Testa min webbplats. Här ser du följande:
  • Hur snabb din webbplats är på mobila enheter: 50 procent av användarna förväntar sig att webbplatser läses in på under två sekunder.3 Ta reda på hur snabbt din webbplats läses in,

  • Hur många besökare du kanske gå miste om: På mobila enheter är varenda sekund guld värd – för varje extra sekund det tar för en mobilsida att läsas in kan konverteringarna minska med upp till 20 procent.4 Ta reda på hur många användare som lämnar webbplatsen under inläsningen,

  • Hur det ser ut för konkurrenterna: Se hur ditt företag klarar sig jämfört med andra företag i din bransch,

  • Hur du gör webbplatsen snabbare: Vi skickar en personlig bedömning via e-post, där du även hittar anpassade rekommendationer om hur du kan öka hastigheten på webbplatsen.

Några få förbättringsåtgärder kan göra stor skillnad för hastigheten på en webbplats. Monetti.se är ett låneföretag som specialiserar sig på snabblån. De verkar inom en av Sveriges mest konkurrensutsatta branscher och beslutade sig att öka hastigheten på sin mobilwebbplats rejält. Monetti vände sig till sin byrå Adtraction Visits, och fick veta att risken att besökaren lämnar sidan ökar med 32 procent om inläsningstiden på en mobilwebbplats ökar från en sekund till tre sekunder. Eftersom det tog ungefär fyra sekunder att läsa in Monettis webbplats på mobila enheter, insåg de vilken negativ inverkan detta kunde ha på deras konverteringar. Därför satte de som mål att optimera konverteringsgraden i AdWords genom att förbättra inläsningshastigheten.

Adtraction Visits arbetade med att anpassa webbplatsen Monetti.se till AMP, vilket omedelbart minskade sidornas inläsningstid från 3,8 sekunder till bara 0,6 sekunder. Med AMP-versionen ökades antalet konverteringar i AdWords med 19 procent, och den mobila konverteringsgraden förbättrades med 28 procent jämfört med de gamla webbsidorna.

För Leif Grenevall, VD för Adtraction Visits, har det inneburit en tydlig förbättring: ”AMP kombinerat med AdWords betyder en högre konverteringsgrad. De här resultaten visar att även om din mobilwebbplats har en inläsningstid på fyra sekunder så går det att förbättra. Vi är övertygade om fördelarna med AMP. Vi bygger nu fler och fler AMP-sidor för de flesta av våra större kunder, på alla marknader”.

Vill du läsa mer om Monettis framgångar med AMP? Hela fallstudien finns härÄven ditt företag kan ha nytta av den här typen av förändringar – kom igång nu med Testa min webbplats.

Upplagt av Maura Moss.

Källor

1.https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-resources/data-measurement/mobile-page-speed-new-industry-benchmarks/
2. https://webmasters.googleblog.com/2015/04/mobilemadness-campaign-to-help-you-go.html
3. DoubleClick by Google, 2016, The need for mobile speed
4.https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-resources/micro-moments/future-of-marketing-mobile-micro-moments/