Inside AdWords - Sverige
Googles officiella blog för nyheter, tips och information om AdWords.
Nu kan du göra mer relevanta trafikberäkningar i det uppdaterade sökordsverktyget
fredag 30 april 2010
I slutet av september lanserade vi en betaversion av det uppdaterade sökordsverktyget. Det uppdaterade sökordsverktyget ger dig ett nytt och effektivare sätt att identifiera fler sökord och lägga till dem i ditt konto.
Tidigare fanns det två särskilda verktyg som du kunde använda för att utöka din sökordslista.
Sökordsverktyget
genererade sökord baserat på innehållet i webbadressen, orden eller fraserna som du angav i verktyget.
Det
sökbaserade sökordsverktyget
identifierade verkliga Google-sökningar som var relevanta för webbplatsens målsidor. Det gav dig information om sökord som du kanske hade gått miste om.
Med det uppdaterade sökordsverktyget kan du nu söka efter ord eller fraser, webbplatser och kategorier (i förekommande fall) och få resultat från både sökordsverktyget och det sökbaserade sökordsverktyget på en central plats.
Med betaversionen påbörjade vi det som kommer att bli en permanent övergång från det tidigare sökordsverktyget till den uppdaterade versionen. Under de kommande månaderna kan du växla fram och tillbaka mellan de två verktygen.
Under tiden som du vänjer dig vid den uppdaterade versionen förbättrar vi den regelbundet och lägger till funktioner som vi hoppas att du får användning av. I dag lägger vi till en ny funktion som hjälper dig att beräkna söktrafiken för dina sökord. Det gör du genom att markera vissa sökord i listan med förslag och klicka på Beräkna söktrafik.
Där kan du välja i vilken annonsgrupp du vill lägga till sökorden och visa genomsnittlig beräknad CPC, totalt antal beräknade klick och total beräknad kostnad för de sökord som du markerade.
Den här förbättringen gör att du kan se hur dina sökord skulle fungera i en viss annonsgrupp i stället för i en fullständig sökordslista. Beräkningar av sökordstrafiken i en annonsgrupp kan ge dig en mer korrekt bild av hur ofta dina annonser skulle visas och hur de skulle fungera.
Kom ihåg att vi på grund av de här ändringarna tar bort en del kolumner som du tidigare har kunnat lägga till i resultaten i sökordsverktyget:
Beräknad genomsnittlig CPC, beräknad CTR, beräknad annonsposition, beräknat antal visningar, uppskattade klick och uppskattad kostnad.
Även om du inte kan använda kolumnerna i den uppdaterade versionen kan du ändå visa mycket av den här informationen i annonsgrupperna. Om du vill visa söktrafikberäkningar på sökordsnivå kan du göra det med den fristående
trafikkalkylatorn
som också har ett nytt, mer intuitivt gränssnitt. Om du vill öppna trafikkalkylatorn klickar du på länken Fler verktyg under avsnittet
Verktyg
på fliken Möjligheter.
Skrivet av Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Titta på vår Online-lektion om hur du kan kontrollera varför du inte ser din annons!
onsdag 28 april 2010
Har du någonsin undrat varför du inte kan se din annons? Det är faktiskt en ganska vanlig fråga vi får från våra annonsörer. De undrar varför de inte kan se sina annonser. För att hjälpa till har vi därför skapat denna online lektion som du kan använda och följa samma steg som våra Google-specialister använder för att snabbt ta reda
varför du inte ser din annons
.
Om du är intresserad av fler ämnen kommer vi att lyfta fram fler lektioner här på bloggen och berätta hur de kan hjälpa dig. Dessutom kan du gå till
denna sida
och kolla igenom alla lektioner. Håll även utkik efter några av våra nya lektioner som vi kommer att ladda upp inom kort.
Skrivet av Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Mäta resultatet för dina AdWords-kampanjer
måndag 26 april 2010
Under de senaste veckorna har vi lagt upp fyra videoklipp som visar hur du kan förbättra ditt AdWords-resultat genom att göra små ändringar i kontot. Hur kan du då se om ändringarna har varit lyckade?
Med statistiken i ditt AdWords-konto kan du klart och tydligt se hur framgångsrik din annonsering är. Genom att tolka statistiken kan du bedöma dina resultat och ytterligare justera dina kampanjer så att de fungerar ännu bättre.
Ta en titt på det här videoklippet och lär dig hur du spårar och tolkar dina AdWords-resultat för att kunna finjustera din annonsering.
Har videoklippen hjälpt dig att förbättra din annonsering och att utöka din verksamhet?
Meddela oss
.
Skrivet av Mary Healy & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Skånska byggvaror och Google AdWords
torsdag 22 april 2010
Om du funderar på att börja annonsera med Google AdWords och vill höra mer om hur andra annonsörer tänker om sin AdWords-annonsering, kan denna videon vara till hjälp.
Vi har tillsammans med
Skånska byggvaror
skapat en kort video om deras annonsering med Google AdWords.
Skånska byggvaror är en online-verksamhet som från AdWords fick ca. 40% av sina besökare från AdWords. Dessutom genom AdWords har de även möjlighet att se avkastningen på sin investering samt få mer information om vilka sökord som användarna använder för att hitta deras produkter. Men ta en titt själv på videon där de själva förklarar varför de annonserar med Google AdWords.
Förutom Skånska byggvaror kan du även se två andra videor från två andra verksamheter som annonserar med Google AdWords.
Bo i Skåne
och
Hotell Rogge!
Hoppas att detta ger dig en inblick i hur andra annonsörer ser på sin annonsering. Har du fler fungeringar innan du kommer igång, rekommenderar jag att du läser mer
här!
Skrivet av Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Nå lokala kunder
onsdag 21 april 2010
I genomsnitt en av tre sökfrågor via mobiltelefonen har lokal anknytning. Det innebär att lokala företag har möjlighet att nå mobilanvändare när de befinner sig nära köpstället och är beredda att handla direkt. Här följer tips på hur du kan nå potentiella mobila kunder i närheten.
1) Bestäm hur ditt företag ska presenteras i organiska sökresultat
Eftersom de flesta sökningar efter företag sker online är det viktigt att din företagsinformation är enkel att hitta på Google.se och Google Maps.
Ange din företagsinformation
i Google Places för att försäkra dig om att dina potentiella kunder hittar dig och för att behålla full kontroll över hur informationen presenteras.
Om ditt företag redan visas som sökresultat kan du använda Google Places för att
anpassa din företagsinformation
och lägga till ytterligare information som exempelvis foton, öppettider, webbplats och annat.
2) Nå fler potentiella kunder nära dig
När du skapar en kampanj i ditt Google AdWords-konto kan du använda
platsinriktning
så att dina annonser bara visas för
användare som befinner sig i närheten av din företagsadress.
Välj om din annons ska visas för användare på regional nivå, på stadsnivå eller över hela storstadsområdet. Du kan också definiera en radie runt en viss punkt eller definiera gränser för att ange räckvidden mer exakt. Med platsinriktning kan du förbättra avkastningen på din investering i annonskampanjer genom att fokusera på användare som befinner sig i närheten och som därför med större sannolikhet är beredda att handla.
3) Underlätta kontakt med kunder i närområdet med hjälp av adresstillägg
Adresstillägget är en extra rad med annonstext som visar din närmaste företagsadress baserat på användarnas söktermer eller på var de befinner sig. Användarna kan klicka på adressen och se en karta över området runt ditt företag. När annonsen visas på mobila enheter med kompletta webbläsare kan användarna dessutom se ett
klicka för att ringa-telefonnummer
och ringa direkt till företagsadressen.
Du kan enkelt
ange adresstillägg
med företagsinformation i ditt Google Places-konto eller skriva informationen manuellt. Annonsen visas för användare på alla inriktade geografiska platser, men adresstilläggen visas bara för användare som kan ha intresse av företagsadressen baserat på deras
platssignaler
.
4) Kombinera allt
Hur kombineras geografisk inriktning och adresstillägg när annonserna visas på mobila enheter? Anta att du äger flera blomsterbutiker i ett område. Johan är en potentiell kund som befinner sig i närheten. Han vill passa på att köpa en bukett på väg till en inflyttningsfest. Johan söker efter "blomsterbutik" i sin mobiltelefon. Eftersom en av dina butiker ligger i närheten visas din annons tillsammans med ett adresstillägg med den närmaste företagsadressen och ett telefonnummer. När Johan klickar på företagsadressen visas en karta med en vägbeskrivning. Han klickar på telefonnumret för att ringa butiken och fråga om ni har öppet och om ni har färdiga buketter.
Mobilanvändare är ofta beredda att handla direkt, vare sig det gäller att gå till en butik eller att ringa i förväg för att fråga om en vara finns i lager. Pröva de här funktionerna som hjälper dina kunder att kontakta ditt företag på ett enkelt sätt.
Skrivet av Michael Schipper och Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Se till att du inte går miste om förslag på att förbättra resultatet för ditt AdWords-konto!
tisdag 20 april 2010
AdWords-teamet skickar ibland ut e-postmeddelanden som förklarar hur ditt AdWords-konto fungerar och hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din onlineannonsering. Du kan se till att du inte går miste om den här värdefulla informationen genom att välja att få våra e-postmeddelanden.
Det är enkelt att kontrollera om du har valt att få våra e-postmeddelanden.
Gör så här:
1. Logga in på ditt
AdWords-konto.
2. Öppna fliken Mitt konto.
3. Klicka på Meddelandeinställningar.
4. Se till att alternativen
"Anpassad hjälp och förslag på förbättrade resultat"
och
"Nyhetsbrev"
är markerade som "Ja" i kolumnen E-post.
(Klicka på bilden för att se den i större format)
Skrivet Penny Evans & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Förbättra dina annonser för att få fler kunder
måndag 19 april 2010
Trots att det är sökorden som avgör om din annons visas för potentiella kunder, är det enbart utifrån innehållet i annonsen som användarna väljer att besöka din webbplats i stället för konkurrenternas. Om dina annonser inte skiljer sig från konkurrenternas eller inte säljer ditt budskap kanske du går miste om värdefull försäljning.
Genom att betrakta dina annonser utifrån kundens perspektiv och testa metoderna i följande videoklipp kan du förbättra resultatet för din AdWords-annonsering.
Ta en titt på följande videoklipp. Om du inte har funderat på dina annonstexter på ett tag kan du logga in på AdWords-kontot och kontrollera att annonserna är tillräckligt slagkraftiga för att ge dig nya kunder.
Hade du någon nytta av det här videoklippet som utgångspunkt för att optimera dina annonser?
Meddela oss
. Om du vill veta mer om
optimering av annonstexter kan du besöka AdWords Hjälpcenter
.
Skrivet av Mary Healy & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Titta på vår Online-lektion om hur du skapar ett framgångsrikt AdWords-konto!
torsdag 15 april 2010
Om du nyligen har skapat ett AdWords-konto, men önskar lite mer hjälp med att få din annonsering mer framgångsrik, rekommenderar jag att du tittar på vår online-lektion "
Skapa ett framgångsrikt konto
".
I lektionen visar vi hur annonser rangordnas, hur du granskar dina resultat och hur du kontrollerar om dina besökare förvandlas till kunder. Lektionen passar alla annonsörer som vill förstå AdWords grundläggande funktioner och lära sig hur man kan använda denna kunskap för att bygga ett framgångsrik konto.
Om du är intresserad av fler lektioner kommer vi att lyfta fram fler lektioner här på bloggen och berätta hur de kan hjälpa dig. Dessutom kan du gå till
denna sida
och kolla igenom alla lektioner. Håll även utkik efter några av våra nya lektioner som vi kommer att ladda upp inom kort.
Skrivet av Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Dina annonser på iPad
onsdag 14 april 2010
Vi liksom många av er är spända på den kommande lanseringen av Apples iPad och de
löftesrika tabletdatorerna
(enbart på engelska). Innovativa produkter som iPad är det allra senaste inom en helt ny klass av enheter som ser ut att kunna göra det enklare och roligare att komma åt information och annat material.
Under året som gått har vi försökt se till att våra marknadsföringsprodukter ska fungera bra på en helt annan klass av nya enheter: mobiltelefoner med kompletta webbläsare såsom iPhone och telefoner med Android. Dessa mobiltelefoner har blivit enormt populära och har gett annonsörerna avsevärt större räckvidd och
mycket goda resultat
(enbart på engelska). Eftersom 50 % av mobilsökfrågorna kommer från sådana exklusiva telefoner är det mycket värdefullt för annonsörerna att komma i kontakt med dessa användare.
iPad har på många sätt mer gemensamt med sådana mobiltelefoner än med stationära och bärbara datorer. Den har ett mobiloperativsystem, pekskärm och kör mobilprogram. Den är också extremt bärbar och du kan surfa var som helst. Av det skälet har vi beslutat att ha med iPad som en mobil enhet i AdWords, vilket innebär att du som är AdWords-annonsör lätt kan nå även dessa nya typer av enheter med dina nuvarande annonskampanjer.
Om du vill se till att dina annonser visas på nya mobila enheter såsom iPad behöver du bara välja ”alla mobila enheter” i kampanjinställningarna i avsnittet Nätverk och enheter. Du kan även använda standardinställningen: Alla tillgängliga enheter.
Om du vill rikta in dig just på iPad gör våra tekniker i skrivande stund de avslutande testerna av ett alternativ som gör just det möjligt. Det kommer att dyka upp i dagarna om du väljer Rikta endast in valda mobila enheter. Och oroa dig inte: Om du redan har ändrat AdWords-inställningarna så att dina annonser inte ska visas på dessa mobila enheter, visas de inte på iPad.
Marknaden för enheter som iPad är ännu i sin linda och enheterna kan utvecklas på sätt som vi inte kan förutse idag. Vi kommer därför att hålla koll på utvecklingen och se till att annonsörerna har den räckvidd, den kontroll och de funktioner de behöver för att få bra resultat av sina annonskampanjer, oavsett i vilket riktning enheterna utvecklas härnäst.
Skrivet av Paul Feng - grupproduktchef för Google Mobile-annonser & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Kostnadsfria verktyg för AdWords
tisdag 13 april 2010
Visste du att Google AdWords innehåller en mängd kostnadsfria verktyg som kan hjälpa dig att få så bra resultat som möjligt för din verksamhet från AdWords-annonseringen?
Nedan finns beskrivningar av några av verktygen. Varför inte prova dem med en gång om du inte redan har gjort det?
Verktyg för söknätverket som finns tillgängliga online
Sökordsverktyget
Vill du hitta nya sökordsförslag? Pröva i så fall
sökordsverktyget!
Ange din webbadress eller några exempel på sökord. Verktyget genererar nya förslag som du kan lägga till direkt i ditt konto.
Google Trender
Det kan vara mycket fördelaktigt att inrikta din annonsering efter säsongsvariationer. Med
Google Trender
kan du identifiera förändringar i frågevolymen under året. Det kan hjälpa dig att se när du kan öka din budget eller hur du kan ändra annonstexten för att dra nytta av de säsongsbetonade trenderna.
Verktyg för söknätverket som finns tillgängliga i ditt AdWords-konto
Diagnostikverktyget för annonser
Kan du inte se din annons och vill veta varför? Med
Diagnostikverktyget
för annonser får du anpassad information om varför din annons inte visas när du söker efter den.
Verktyget för förhandsgranskning av annonser
Vill du kontrollera om din annons visas? Sök inte på Google eftersom det kan påverka ditt kvalitetsresultat. Pröva i stället
verktyget för förhandsgranskning av annonser
. Med det här verktyget visas annonserna precis som de visas på en resultatsida i Sök på Google utan att dina visningskostnader ökar.
Verktyg för innehållsnätverket som tillgängliga i ditt AdWords-konto
Placeringsverktyget
Vill du nå ut till fler potentiella kunder i innehållsnätverket? Pröva
placeringsverktyget
. Det kan hjälpa dig att hitta webbplatser som är relevanta för din annonseringskampanj och att nå nya, inriktade kunder.
Verktyg för din webbplats
AdWords omvandlingsspårning
Vill du veta hur många som har klickat på din annons och sedan har fortsatt med att köpa något eller utföra en handling som du anser vara värdefull? Omvandlingsspårning är ett verktyg som hjälper dig att mäta omvandlingar. En omvandling inträffar när en användare slutför en åtgärd som du anser vara värdefull på din webbplats. Det kan vara att användaren gör ett köp, hämtar en fil eller begär mer information. Genom att mäta omvandlingar kan du identifiera hur effektiva annonserna och AdWords-sökorden i ditt konto är och göra nödvändiga ändringar för att förbättra dem. Håll utkik i vårt
online-klassrum
där vi inom kort kommer att lägga upp en ny lektion som innehåller mer information om omvandlingsspårning och hur du implementerar det.
Google Analytics
Varför inte pröva
Google Analytics
för att få djupgående analyser av besökarnas beteende på din webbplats? Med Google Analytics ser du hur besökarna hittade din webbplats, hur de utforskade den och hur du kan förbättra deras navigering. Med den här informationen kan du öka avkastningen på investeringen för webbplatsen, få fler omvandlingar och tjäna mer pengar på webben. Se en online-lektion om detta
här!
Webbplatsoptimeraren
Är du osäker på om din webbplats är så effektiv som den skulle kunna vara?
Webbplatsoptimeraren
gör att du kan testa olika innehåll på webbsidor och se vilka som leder till fler omvandlingar. Du väljer vilka delar av en sida som du vill testa (rubrik, bild eller reklamtext). I verktyget jämförs de olika versionerna med varandra för att avgöra vilket innehåll som ger bäst respons från användarna.
Verktyg för att hantera dina kampanjer
AdWords Editor
Vill du göra ändringar i hela ditt konto snabbt och effektivt?
AdWords Editor
är ett kostnadsfritt program som du kan använda för att hantera ditt konto, göra flera ändringar samtidigt, kopiera och flytta objekt mellan annonsgrupper och kampanjer och mycket annat! Processen är enkel: hämta ditt konto, gör ändringarna och överför sedan de ändrade kampanjerna när du är klar.
Skrivet av Renaud Collet Fenetrier & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Tre steg till lyckade sökord!
måndag 12 april 2010
De sökord du har valt i ditt AdWords-konto är avgörande för hur annonseringen lyckas. Kunderna kommer inte att kunna hitta annonsen om du inte har valt rätt sökord. Om dina potentiella kunder inte kan hitta din annons kan du gå miste om värdefull försäljning.
Nu finns det hjälp att få! Hur ska du välja sökord och vad ska du tänka på när du granskar sökorden i ditt AdWords-konto?
Ta en titt på följande videoklipp. Där förklarar vi tre enkla åtgärder som kan förbättra dina sökord och se till att du når ut till potentiella kunder på ett effektivt sätt.
Hade du någon nytta av det här videoklippet?
Meddela oss.
Om du vill ha ännu mer information om sökord kan du besöka
AdWords Hjälpcenter
där du får tips om hur du utvecklar och förbättrar dina sökord.
Skrivet av Mary Healy & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Sajtklinik: Onlinebutik
fredag 9 april 2010
För ett par veckor sedan öppnade vi för inskickning av sajter till våran
nordiska sajtklinik
. Som en del av detta initiativ har vi valt ut och analyserat fyra sajter, en från varje av dessa nordiska länder: Danmark, Finland, Norge, samt Sverige. För varje sajt kommer vi att skriva en sammanfattning av rekommendationer med speciell fokus på genomsökningsmöjlighet och tillgänglighet för sökrobotar. Den första sajten att bli analyserad i denna serie är www.korukamari.com. Nedan följer en summering av vår analys som vi hoppas kan komma att vara till hjälp för sajtens tillgänglighet och indexering. Kom ihåg att även om exemplet här är www.korukamari.com så är de givna tipsen potentiellt applicerbara till de flesta andra sajter också.
Flerspråkig sajt
Webbplatsen är för närvarande tillgänglig på finska och engelska. Om vi tar en titt på sajtens indexerade sidor (via
site:
operatorn) så ser vi dock att de flesta av de engelska sidorna (URL:erna) inte är indexerade.
När man arbetar med
flerspråkiga sajter
rekommenderas att man använder ett språk per sida. När du väljer på vilket sätt dina användare kan indikera vilket språk de vill se din sida på, försök att se till att sökmotorrobotar samt användare kan navigera från din hemsida till alla tillgängliga språkversioner utan cookies eller andra liknande metoder. För att förenkla strukturen av din sajt för både användare och sökrobotar samt öka användarvänligheten och synligheten av din sidas engelska innehåll på samma gång, så är ett alternativ att separera din sajts engelska innehåll till en separat subdomän (såsom exempelvis en.korukamari.com/) eller en specifik underkatalog (såsom exempelvis www.korukamari.com/en/). Att följa ett av dessa alternativ betyder inte bara en mer tydlig struktur och bättre genomsökbarhet av sajten, utan tillåter dig även att i verktyget för webbansvariga välja specifika länder som målgrupp för ditt finska respektive engelska innehåll om du så vill. Värt att notera här är att i fallet ditt engelska innehåll inte är inriktat på ett specifikt land utan snarare alla engelskspråkiga användare runt om i världen, så är troligen inte inställningen
geografisk inriktning
det du vill använda.
Vidare så är det alltså inte rekommenderat att blanda olika språk på en och samma sida, såsom exempelvis på http://www.korukamari.com/tyylikas-kristallikorusetti-ns751-p-966.html?language=en. Att inkludera en engelsk översättning av produktbeskrivningar bör generellt öka användbarheten av er sida för engelskspråkiga användare.
404 (Sidan inte funnen)
En 404-sida visas för användaren när de försöker navigera till en icke-existerande sida på din webbplats. Det är kul att se att URL:er på www.korukamari.com redan returnerar användbara 404 http:responser!
Då det kan finnas flera orsaker till varför en användare landar på en 404-sida på din domän (till exempel kan det handla om en trasig länk eller felskriven URL) så är det ganska viktigt att se till att dessa
404-sidor
är så användbara som möjligt. Istället för ett standard default meddelande, fundera på att skapa anpassade 404-sidor som ger användaren fler alternativ till att hitta det innehåll de sökte efter. Om möjligt, försök att designa 404-sidor som passar med resten av din webbplats. Du kan även inkludera länkar till din hemsida samt annat relevant innehåll på din webbplats. Då en enkel länk tillbaka till sidan från vilken användaren kom ifrån kan vara användbart i vissa scenarier, så är denna typ av länk till liten hjälp då användaren kanske skrivit fel URL i adressfältet istället för att blivit refererad till sidan via en annan webbplats eller i vissa fall kommit fel via en trasig länk från din egen sajt. Att ge användaren olika navigeringsalternativ till andra platser på sajten hjälper dem inte bara att hitta det innehåll de sökte utan skapar även en bättre upplevelse för användaren av din webbplats. Google tillhandahåller en
gratis widget för anpassning av 404-sidor
som kanske kan vara till hjälp.
Meta-beskrivningar
Då en användare ser en sida med sökresultat är beslutet om vart att gå vidare ofta baserat på titlarna och beskrivningarna de kan se i sökresultaten. För att hjälpa användarna göra ett väl informerat beslut rekommenderas att se till att dina
titlar och beskrivningar är användbara, deskriptiva samt så pass korrekta som möjligt
.
Att upprepa samma meta-beskrivning på flera sidor hjälper inte att differentiera de sidorna från varandra. Om du ser till att varje sida har en unik meta-beskrivning ökar du möjligheterna att en användare direkt hamnar på den sida de sökte.
Kanonisering
Visst innehåll på din sajt kan vara tillgängligt via flera olika URL:er, såsom exempelvis http://www.korukamari.com/ och http://www.korukamari.com/index.php. För att centralisera dina ansträngningar till en sida rekommenderas att specificera en så kallad kanonisk webbadress för varje version av sidan i fråga. Till exempel, om du vill att http://www.korukamari.com ska vara den kanoniska URL:en så kan du lägga till följande link-element i head-sektionen av http://www.korukamari.com/index.php:
Medans Google är relativt bra på att hantera duplicerat innehåll så finns det ändå tydliga fördelar med att specificera en kanonisk webbadress för din hemsida. För närvarande kanske dina användare besöker samt länkar till din sajt via bägge versionerna givna ovan vilket i sin tur kan betyda att signalerna relaterade till din hemsida delas mellan dessa två URL:er. Användning av kanoniska link-elementet hjälper att överföra dessa signaler till den föredragna versionen.
För att vidare indikera om du föredrar din sida indexerad med eller utan www så kan du först se till att din sida är nåbar både med och utan www och sedan lägga till en
301-omdirigering
från den sekundära versionen till den föredragna. Utöver detta kan du även ställa in din föredragna domän i verktyget för webbansvariga.
rel=”nofollow”
Nofollow
änvänds för att indikera att sökmotorrobotar inte ska följa en specifik länk (då användningen är i formen rel=”nofollow” i href-attributen) eller alla länkar på en specifik sida (då användningen är i formen ). Detta betyder att Googlebot generellt inte följer en sådan länk samt att PageRank eller länktext inte följer dessa länkar (målsidor för denna typ av länkar kan fortfarande bli genomsökta om de är länkade till via sidor på nätet som inte använder nofollow eller sidan i fråga är inkluderad i en sitemap).
En stor del av sidans navigering på webbshoppen använder nofollow nuvarande (med undantag av produktsidorna). Effekten av detta kan ses då man till exempel gör en site:-sökning på företagsinformationen på domänen:
Då URL:en ovan internt har nofollow så är den troligen inte indexerad och kan därför vidare inte hittas i sökresultat. Att sätta nofllow på till exempel inloggningssidor kan var en bra idé (Google kan ändå inte logga in på din sajt), men du kanske vill överväga att ta bort nofollow från vissa andra navigeringslänkar som kan vara av intresse för den allmänna användaren. Senaste erbjudanden, nyheter samt kontaktinformation, för att nämna några, kan var intressanta sidor för vem som helst som kan tänkta sig köpa era produkter. Att vidare se till att sökmotorer och användare kan följa språkvalet på er webbplats hjälper ytterligare flerspråkig genomsökning och användningsvänligheten av er webbplats. Om målet dock är att undvika att dessa sidor blir indexerade är ett rekommenderat tillvägagångssätt att använda robots.txt eller noindex meta-taggar istället för att sätta nofollow på dessa länkar då de nämnda metoderna garanterar att innehållet blockeras medan att bara sätta nofollow på en länk inte garanterar att ingen annan länkar till det dokumentet.
Vi hoppas att du finner den sajtklinikanalys vi gjort för www.korukamari.com användbar. I de kommande veckorna kommer vi att fortsätta vår serie av sajtkliniker så håll ögonen öppna för fler tips på hur man skapar bra genomsökningsbart och användarvänligt innehåll. Som alltid, om du har specifika frågor om detta inlägg eller något annat ämne relaterat till Google sök eller verktyget för webbansvariga är du väldigt välkommen att göra ett inlägg på vårat
hjälpforum för webbansvariga
.
Anu, Fredrik & Jonas - Seach Quality
Tre sätt att kontrollera dina AdWords-kostnader
tisdag 6 april 2010
AdWords-annonsörer har full kontroll över sina kostnader. Du kan justera ditt konto på många olika sätt för att se till att du och din verksamhet får ut så mycket som möjligt av din budget.
Du kan till exempel pröva att ändra kostnad per klick-budet för det effektivaste sökordet för att förbättra annonsens position på resultatsidan. Dessutom kan du använda enkla kostnadsfria verktyg i kontot för att vara säker på att du tar välinformerade beslut.
I följande videoklipp går vi igenom tre enkla sätt att få ut mer av din budget.
Hade du någon nytta av det här videoklippet?
Meddela oss
. Om du vill ha mer information om hur du kontrollerar dina AdWords-kostnader kan du besöka
AdWords Hjälpcenter
.
Skrivet av Mary Healy & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Felsökning i Analytics/AdWords, del 2
måndag 5 april 2010
I
föregående inlägg
tog vi upp felsökning av AdWords- och Analytics-länkning samt problem med att inga rapportuppgifter visas. Idag kommer vi att förklara hur man löser problem med (ej angivna) dataposter, AdWords-uppgifter som saknas, e-handel samt automatisk och manuell märkning.
Analytics registrerar besöksdata och importerar AdWords-klick och visningsdata, men jag kan inte se några AdWords-relaterade besök
Analytics och AdWords måste vara länkade
. Du måste även antingen
aktivera automatisk märkning
i AdWords-kontot eller
märka annonserna manuellt
så att Analytics kan identifiera de användare som klickar på en AdWords-annons. Om du tänker märka annonserna manuellt kan du använda dig av
verktyget för att skapa webbadresser
som är kostnadsfritt och tillgängligt i
Analytics Hjälpcenter
. Tänk på att aldrig använda automatisk och manuell märkning samtidigt. Detta kan leda till problem eller felaktiga poster i Analytics. När du har kontrollerat ovanstående fortsätter du med följande punkter.
När du har märkt måladresserna antingen automatiskt eller manuellt kan följande situationer ibland orsaka problem:
Omdirigering på målsidan
AdWords-måladressen öppnar en målsida som sedan körs eller omdirigeras. Under omdirigeringen händer det ofta att spårningsparametern (gclid) antingen
ignoreras eller utelämnas
. Utelämnade eller ignorerade spårningsparametrar resulterar i felaktig kampanjspårning. Vad som händer är att besöken på webbplatsen inte kopplas till dina AdWords-kampanjer. Istället visas endast (ej angivet) i Analytics-rapporter eller så identifieras besöken som "organisk", "hänvisad" eller "direkt" trafik. I det här fallet är det enklast att
ändra måladressen i AdWords
. Använd endast den slutliga adressen (som omdirigeringen leder till) som måladress. Alternativt kan du skicka vidare gclid-parametrarna i webbadressen. Be den webbansvariga att göra inställningarna.
Spårningsparametrar kan orsaka serverfel
En liten procentandel av alla måladresser godkänner inga ytterligare adressparametrar beroende på serverinställningarna. Detta kan orsaka att gclid-parametrar genererar en felsida. Kontrollera att annonsen fungerar som den ska genom att söka efter din egen annons på Google och sedan klicka på den (AdWords-kontot debiteras för detta klick). Alternativt kan du
följa anvisningarna i denna artikel i Hjälpcentret
och utföra ett kostnadsfritt test. Om din webbplats öppnas utan något felmeddelande och om webbadressen i adressfältet innehåller gclid-parametern för spårning, då fungerar det.
Besöksdata registreras och uppgifterna kopplas till AdWords. E-handelsförsäljning kopplas däremot inte till AdWords, utan till direkta eller hänvisade källor.
Om du driver en onlinebutik och spårar försäljningen med e-handelskoden i Analytics, kan det hända att försäljningen kopplas till antingen direkta eller hänvisade källor (i många fall din egen webbplats). Det här inträffar vanligtvis när köp behandlas på en underdomän till webbplatsen eller via en kundvagn från tredje part. Läs artikeln "
Hur använder jag Google Analytics för att spåra en kundvagn hos tredje part
?" i Hjälpcentret för att ta reda på hur du ändrar Analytics-koden så att transaktioner kan spåras och kopplas.
Vi hoppas att den här översikten har gett en inblick i felsökningen av de vanligaste problemen i Analytics. Läs mer om
Google Analytics i Analytics Hjälpcenter
Skrivet av Tobias Marmann & Anna Jansson - Inside AdWords-teamet
Felsökning i Analytics & AdWords, del 1
fredag 2 april 2010
Google Analytics
är ett kraftfullt verktyg som du använder för att mäta och analysera din webbplatsanvändning och resultatet av din onlineannonsering. I den här serien i två delar med blogginlägg kommer vi att ta upp en del frågor som kan uppstå vid användningen av Google Analytics och hur du ska gå vidare.
För att analysen ska vara meningsfull måste ditt
AdWords-konto vara länkat till Analytics-kontot
. Under eller efter länkningsprocessen kan du ibland stöta på något av följande problem:
Jag har ingen åtkomst till Google Analytics via mitt AdWords-konto
Om du inte kan komma åt Analytics-kontot via fliken AdWords "Rapporter" > "Google Analytics" är det troligt att din e-postadress för inloggning i AdWords saknar behörighet i Analytics. I så fall kontaktar du Analytics-kontots administratör, så att de kan lägga till din e-postadress via
åtkomsthanteraren
. Om e-postadressen redan har åtkomst till Analytics är det möjligt att ditt AdWords-konto är länkat till ett annat Analytics-konto. Kontakta AdWords supportteam om du misstänker att det senare fallet gäller.
Inga uppgifter i Analytics-rapporterna
Om det inte registreras några uppgifter i din Analytics-profil kan det bero på flera orsaker. De vanligaste orsakerna är:
Ingen eller felaktig spårningskod på webbplatsen
Börja med att
kontrollera att Analytics-koden
visas som
källkod
på webbplatsen och att den
används korrekt
. Om du behöver ta reda på hur koden ska se ut går du till Analytics-kontot och klickar först på "Analytics-inställningar" och sedan på "Redigera" bredvid lämplig profil. Välj därefter "Kontrollera status" högst upp till höger.
Felaktigt profilnummer i webbplatsens spårningskod
Det kan hända att spårningskoden för en annan profil eller ett annat konto används oavsiktligt på webbsidan. Kontrollera därför att korrekt profilnummer (även kallat id för webbegendom eller UA-nummer) används i
webbplatsens källkod
. Du kan kontrollera att rätt profilnummer används under "Kontrollera status" som beskrivs ovan. Om detta nummer skiljer sig från det som används i källkoden måste du ändra spårningskoden i webbplatsens källkod.
Felaktig filterkonfiguration
Det kan även bero på att
filtren
är felkonfigurerade så att all trafik oavsiktligt filtreras bort. Kontrollera därför att det finns ett eller flera filter aktiverade i din profil.
Här finns hjälp med felsökning vid filterfel i Analytics
.
Profilen har skapats under de senaste 24–72 timmarna
När Analytics-koden används på din webbplats kan det ta mellan 24 och 72 timmar innan du ser några uppgifter i Analytics-rapporterna. Detta beror på att Analytics inte är ett rapporteringsverktyg i realtid. Vi hoppas du har överseende med detta.
Slutet på första delen. I nästa inlägg tar vi upp felsökningsposter (ej angivna), AdWords-uppgifter som saknas, problem vid e-handel samt automatisk och manuell märkning.
Inlägg av Tobias Marmann & Anna Jansson – Inside AdWords-teamet
Etiketter
+1
ACE
Ad Sitelinks
adresstillägg
AdSense
Adwords
AdWords Chat
AdWords Editor
AdWords experiment
AdWords Help
AdWords hjälpcenter
Adwords Kampanjexperiment
adwords konverteringar
adwords mobil
AdWords målgruppsinsikter
adwords next
AdWords Policy
AdWords Sverige
adwords uppdateringar
Android
Annonser
Annonsering
Annonseringsmål
Annonseringsvillkor
annonsformat
annonsgalleri
Annonsplatslänkar
Annonsrankning
Annonstext
annonstillägg
Annonsväxling
annonsörer
anpassad HTML
anpassade målgrupper
Anpassade parametrar
Användarvillkor
appar
appkampanjer
Apps
automatisk budgivning
automatiska budstrategier
Automatiska regler
Beskrivningstillägg
Bildannonser
Bloggserie för nybörjare
Bokstäver
Budget
Budgivning
budsimulatorn
budstrategistatusarna
bulkförändringar
bumper annonser
bumperannonser
bättre budbeslut
börjare
Chat
contact AdWords
contact google
conversion optimizer
CPA
CTR
customer match
Data-avvikelse
demoannonser
Demografisk inriktning
Diagnostik
Display-nätverket
Displayannonser
DoubleClick Ad Planner
DSA
dublin
Dynamisk remarketing
dynamiska remarketingannonser
Dynamiska sökannonser
e-handel
Fakturering
Filter
filter för produktgrupper
Flash-annonser
flygplatser
flygplatsinriktning
flygplatsresenärer
Flödesspecifikationen
Frakt
frekvenstak
förbättrade kampanjer
förvaltarkonton
GDN
Geografisk inriktning
Gmail-annonser
godkända produkter
Google
Google +
Google Adwords
Google Analytics
Google Analytics Premium
Google Displaynätverk
Google Grants
google kalkylark
Google Merchant Center
Google My Business
Google Partners
Google Places
Google play
Google Play Butik
google premier partner
Google Shopping
Google sök
Google-annonser
Google+
Googles Display-nätverk
Hangouts
Hem
import for salesforce
informationstext
Innehållsnätverket
Inriktning
insikter
Inställningar och Avancerade funktioner
interaktiva annonser
Intressekategorier
jobs
jul
Jul och Nyår
juridiska krav
Kampanjer
kampanjer med CPM
Kampanjexperiment
kampanjnätverk
kampanjresultatet
kampanjutkast
kartor
klickandel
kontaktpunkter
Kontostruktur
kontroll
konverterade klick
konvertering
konverteringar
Konverteringsbudstatistik
konverteringsspårning
konverteringsspårning för android
konvertingsspårning
Kundmatchning
Kundmatchning för Shopping
Kvalitetsresultat
Kvalitetsresultat och Annonsposition
köpavsikt
lagerstatus
live event
lokal annonsering
lokalt
läkemedel
marknadsförare
mass förändringar
matcha platser
Matchning
MCC
Meddelanden
mellansidesannonser
Merchant Center
Microögonblick
Microögonblick denna vecka
Mitt kundcenter
mobil
mobil ux
mobil värld
mobilannonser
Mobilannonsering
mobilappar
mobilbudsjustering
mobilbudsjusteringarna
mobiloptimerad
mobiloptimerade
mobilsida
mobilsidor
mobilvänlig
mobilvänlighetstest
mSite
My client center
målkanaler
målomvandlingar
mät ditt resultat
ny funktion
Nybörjare
Nyheter
Ommarknadsföring
Omvandlingsspårning
onlineprodukter
optimerar bud
Optimering
Organiskt sökresultat
Pekdatorer
Pekskärm
PLA
Placeringar
Placeringsverktyget
platslänkar
platslänkstillägg
Positionsinställning
Produktannonser
produkter
produktgrupper
Produktkoder
produktstatus
Rapporter
Rapporter och Analytics
Rapportering
Rapportering och analys
Rapportering och omvandlingsspårning
rapporterna för automatisk budgivning
redigera i adwords
Relaterade produkter
Remarketing
remarketingstrategi
remarketingtaggar
resultat
resultatanalys
resultatdata
Rubriker
räckvidd
salesforce
Samtal
samtalskonverteringar
samtalstillägg
Shopping
skärmar
Språkinriktning
Stora förändringar i Adwords
Storhelg
större kartor
Support
synlighet
Säkerhet
Säsongsbetonat
SÖK 2.0
Sökannonser
Sökannonser på Google Play
Sökord
sökordsplaneraren
target airport
tester
think with google
tillkännagivanden
Tips
transaktioner
tredjepartslösning
trueview
trueview annonser
Typer
Universella appkampanjer
Uppdatering
Uppdateringar
Uppgraderade URLer
uppskattade konverteringar
URL
valuetrack
Varför visas inte min annons?
vCPM
Veckans mobiltips
Veckans Policy
Veckans Roliga
Veckans Videotips
Verktyg
Verktyg för förhandsgranskning av annonser
Vidarekoppling
Video
Videoannonser
videoformat
visningsadress
visningsandelar
visningsannonser
visninsannonsverktyg
Webbansvariga
Webbplatser
webbplatsinformation
webbplatslänkar
webbseminarier
working for google
YouTube
YouTube Annonsering
Arkiv
2018
feb.
2017
nov.
sep.
juni
2016
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2015
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
2014
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
2013
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
mars
feb.
2012
nov.
okt.
juli
juni
apr.
mars
feb.
jan.
2011
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2010
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2009
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2008
dec.
nov.
Feed