I genomsnitt en av tre sökfrågor via mobiltelefonen har lokal anknytning. Det innebär att lokala företag har möjlighet att nå mobilanvändare när de befinner sig nära köpstället och är beredda att handla direkt. Här följer tips på hur du kan nå potentiella mobila kunder i närheten.

1) Bestäm hur ditt företag ska presenteras i organiska sökresultat

Eftersom de flesta sökningar efter företag sker online är det viktigt att din företagsinformation är enkel att hitta på Google.se och Google Maps. Ange din företagsinformation i Google Places för att försäkra dig om att dina potentiella kunder hittar dig och för att behålla full kontroll över hur informationen presenteras.

Om ditt företag redan visas som sökresultat kan du använda Google Places för att anpassa din företagsinformation och lägga till ytterligare information som exempelvis foton, öppettider, webbplats och annat.

2) Nå fler potentiella kunder nära dig

När du skapar en kampanj i ditt Google AdWords-konto kan du använda platsinriktning så att dina annonser bara visas för användare som befinner sig i närheten av din företagsadress. Välj om din annons ska visas för användare på regional nivå, på stadsnivå eller över hela storstadsområdet. Du kan också definiera en radie runt en viss punkt eller definiera gränser för att ange räckvidden mer exakt. Med platsinriktning kan du förbättra avkastningen på din investering i annonskampanjer genom att fokusera på användare som befinner sig i närheten och som därför med större sannolikhet är beredda att handla.


3) Underlätta kontakt med kunder i närområdet med hjälp av adresstillägg

Adresstillägget är en extra rad med annonstext som visar din närmaste företagsadress baserat på användarnas söktermer eller på var de befinner sig. Användarna kan klicka på adressen och se en karta över området runt ditt företag. När annonsen visas på mobila enheter med kompletta webbläsare kan användarna dessutom se ett klicka för att ringa-telefonnummer och ringa direkt till företagsadressen.

Du kan enkelt ange adresstillägg med företagsinformation i ditt Google Places-konto eller skriva informationen manuellt. Annonsen visas för användare på alla inriktade geografiska platser, men adresstilläggen visas bara för användare som kan ha intresse av företagsadressen baserat på deras platssignaler.

4) Kombinera allt

Hur kombineras geografisk inriktning och adresstillägg när annonserna visas på mobila enheter? Anta att du äger flera blomsterbutiker i ett område. Johan är en potentiell kund som befinner sig i närheten. Han vill passa på att köpa en bukett på väg till en inflyttningsfest. Johan söker efter "blomsterbutik" i sin mobiltelefon. Eftersom en av dina butiker ligger i närheten visas din annons tillsammans med ett adresstillägg med den närmaste företagsadressen och ett telefonnummer. När Johan klickar på företagsadressen visas en karta med en vägbeskrivning. Han klickar på telefonnumret för att ringa butiken och fråga om ni har öppet och om ni har färdiga buketter.

Mobilanvändare är ofta beredda att handla direkt, vare sig det gäller att gå till en butik eller att ringa i förväg för att fråga om en vara finns i lager. Pröva de här funktionerna som hjälper dina kunder att kontakta ditt företag på ett enkelt sätt.