En viktig del av att skapa effektiva kampanjer är att se till att kontostrukturen är logisk för att göra det enklare att hantera och se se till att rätt annons visas för rätt sökord. Det är till exempel inte idealiskt att ha en ensam annons för alla dina sökord som täcker olika produkter/tjänster.

För att illustrera detta har vi skapat annonser för en påhittad annonsör nedan. Annonsören säljer och vill annonsera för sportkläder och skor. I den första annonsen har han försökt täcka in alla produktkategorier som säljs på sökord såsom sportkläder och sportsskor tillsammans. Säg att annonsören använder sig av sökordet "sportskor" i sin sökordslista för den generiska annonsen, då visas annonsen tillsammans med andra annonsörers annonser som mycket möjligt är mer riktade direkt på sportsskor. Se det andra exemplet för ett exempel på en mer riktad annons. Där ser användaren som söker på "sportskor" direkt att annonsen har det de letar efter. Visst är den första annonsen också relevant för användaren, men om du ställer den mot en mer riktad annons som du ser i det andra exemplet, får den svårare att hävda sig.


Hur behöver du då strukturera ditt konto för att uppnå mer relevans?

Jo, till att börja med behöver du skapa skilda annonsgrupper för dina produkter. För ett enkelt strukturförslag, kan du i din kampanj skapa två annonsgrupper, en annonsgrupp för skor och en för kläder. Det är mer än möjligt att dela in ytterligare, men för att illustrera hur strukturen påverkar räcker det. Efter du har skapat två annonsgruppper ska du skapa två sökordslistor som den ena använder sökord relaterade till skor och den andra till kläder. Därefter behöver du skapa två riktade annonser. En som riktar sig till användare som söker på skor och en annan för kläder. Slutligen är det också viktigt att du länkar varje annons direkt till rätt sida på din hemsida. Alltså, länka sko-annonsen direkt till sidan där du har dina skor och kläd-annonsen direkt till sidan där du har dina kläder. Detta gör att användaren lättare hittar det de letar efter på din hemsida och sannolikheten att de handlar blir större.

Jag hoppas att detta exempel ger bättre insikt i varför det är bra att tänka på sin kontostruktur och därigenom lyckas rikta dina annonser även mer för bättre framgång.