De senaste veckorna har vi gett tips till hur du kan optimera ditt AdWords-konto. I vår förra del gav vi tips på hur du kan skapa och utöka din sökordslista. I den här delen kommer vi att lyfta fram andra strategier som kan hjälp dig förfina och rikta dina sökord för bättre effektivitet.

Sökordslängd
Det är vanligt att våra användare gör sökningar som innehåller mellan ett och fem sökord och att de flesta hellre använder flera sökord än ett ord. Samtidigt som det är viktigt att inkludera en variation på sökord för att se till att man får en större mängd kvalitativ trafik, bör man även tänka på att generella sökord bestående av ett ord såsom bil eller lån genererar mycket trafik men kanske inte är tillräckligt specialiserat för att nå rätt användare. Till det bör man även tänka på att en sökfras på sju ord kanske är för specifikt, vilket kan innebära att ingen söker på sökfrasen.

Vilka sökord som fungerar bäst beror på dina produkter och tjänster och hur användare söker på dem. En användare kanske söker på omlån med enbart ett ord men kanske söker på förlovningsringar med en betydligt längre sökförfrågan. Till exempel ett sökord som riktar sig mot seriösa smyckesförsäljare kan vara väldigt specifika, såsom tre karat diamant förlovningsring. Det är också viktigt att ha ett öppet förhållningssätt till längden på dina sökord och att du justerar och förfinar din strategi utifrån hur din kampanj presterar.

Negativa sökord
Negativa sökord är en av fyra typer av matchningsalternativ i AdWords. De negativa sökorden kan hjälpa dig att nå potentiella kunder och öka din ROI och dina omvandlingar. Olikt bred-, exakt-, och frasmatchande sökord är negativa sökord ord som du inte vill att din annons ska visas på. Du kan använda negativa sökord på både annonsgrupp- eller kampanjnivå. När du skapar en negativ sökordslista, försök vara så uttömmande som möjligt, men var försiktig så inga av dina negativa sökord överlappar dina bred-, fras- eller exaktmatchande sökord.

Precis som du kan använda sökordsverktyget för att hitta lämpliga sökord kan du även använda det till att hitta negativa sökord. Du kan även pröva att söka på några av dina grundläggande sökord och ta en titt på det organiska sökresultatet för att finna eventuella sökord som du kanske inte vill att din annons visas för.

Det finns en rad olika anledningar till att använda negativa sökord:
  • Filtrera ut olika produkter eller tjänster: En mäklare kanske är fokuserad på att sälja hem och bör lägga till negativa sökord för uthyrning och kan använda sökordsverktyget för att hitta variationer såsom hyresrätter, hyreslägenhet etc.
  • Filtrera ut irrelevanta sökningar: En annonsör som säljer organiska skönhetsbehandlingar kanske märker att ordet organiska också leder till en artist, i så fall kan det vara bra att lägga till negativa sökord såsom musik, artist, biljetter.
  • Filtrera för seriösa köpare: En försäljare av digitalkameror kanske vill filtrera ut informationssökningar genom att lägga till negativa sökord för ord såsom granskning, betyg, jämför, etc.
Ta bort sökord
De flesta strategier som vi har tagit upp belyser hur du kan utöka din sökordslista. Däremot om du optimerar ett existerande konto kan det vara lika värdefullt att ta bort sökord som inte går bra. Beroende på vilka annonseringsmål du har kan du lägga till specifika strategier för att ta bort sökord.

Om du är CTR (klickfrekvens) fokuserad kanske du vill identifiera och ta bort sökord som har många visningar men få antal klick. De här sökorden kanske är för generella och inte relevanta nog för att användare ska klicka på din annons. Om du är omvandlingsfokuserad bör du identifiera och ta bort sökord som har höga kostnader men få omvandlingar eftersom de här sökorden kan vara för specifika och genera få visningar. Du kan identifiera extremt specifika sökord eller generella sökord genom att köra en rapport i ditt rapportcenter.

Precis som vi har sagt tidigare är optimering en process som involverar testande, utvärdering och upprepande. Justera dina strategier för att bäst nå dina annonseringsmål och de förändrade behoven på marknaden. I vårt nästa optimeringsinlägg kommer vi att tala om annonstext.