Vi vill varna våra AdWords-annonsörer för att det förekommer många fall av phishing. Dessa e-postmeddelanden uppmanar våra annonsörer att skicka in sin betalningsinformation och att deras kreditkort har avvisats. Andra e-postmeddelanden hävdar att lösenordet för att logga in på AdWords har gått ut och ber därmed annonsören att uppdatera sina inloggningsuppgifter.

De flesta av dessa e-postmeddelanden är skrivna på engelska, så om ditt AdWords-konto är inställt på svenska kan det vara en första varning om att detta eventuellt är phishing. Tänk på att Google inte skickar ut meddelanden som uppmanar dig att ange ditt lösenord eller bekräfta din personliga information, eftersom du kan göra det direkt i ditt konto. Om du får ett misstänkt meddelande är det viktigt att du inte uppger den begärda informationen. För att vara extra försiktig ska du inte besöka webbadresser som anges i meddelandet. En del webbplatser kan installera skadliga (eller "fientliga") program på datorn. Om du behöver ändra din kontoinformation, t.ex. faktureringsuppgifter eller lösenord, ska du alltid logga in på ditt AdWords-konto genom att skriva in http://www.google.se/adwords i din webbläsare.

Det är också möjligt att personer som klickar på länkar i ett sådant e-postmeddelande kommer till en webbsida som ser ut som en AdWords-sida. Eftersom dessa sidor ser autentiska ut, kan det vara lätt att ange sitt användarnamn, lösenord eller annan personlig information. Tyvärr ger man då en tredje person all information de behöver för att få tillgång till kontot. För mer information om detta kan du besöka denna webbsida.

Om du tror att du har besvarat ett e-postmeddelande som innehåller lösenordsfiske och skickat din kontoinformation till avsändaren, föreslår vi att du genast vidtar följande åtgärder för att skydda informationen om ditt Google-konto. Om du vill söka igenom datorn efter fientliga program följer du anvisningarna i den här artikeln:
  • Ändra lösenord i ditt konto.
  • Om du skickade din faktureringsinformation till någon i samband med phishing e-postmeddelandet, ska du dessutom kontrollera att det inte har skett någon otillåten aktivitet via utdrag från din bankkonto.