I våra tidigare optimeringsinlägg har vi gett tips om hur du kan utvärdera din bransch och din målgrupp samt din hemsida och dina mål innan du påbörjar din optimering. Idag, vill vi ge dig mer tips på hur du använder informationen du har samlat in genom den tidigare utvärderingen för att optimera strukturen på ditt AdWords-konto.

Bestäm mellan kampanjer och annonsgrupper
När du strukturerar ditt AdWords-konto är det viktigt att bestämma mellan att använda kampanjer eller annonsgrupper för att uppnå dina annonseringmål. En mycket vanlig fråga är "vad är skillnaden mellan en kampanj och en annonsgrupp"? Kampanjer och annonsgrupper är olika nivåer av organisering. Kampanjer och annonsgrupper tillåter olika inställningar. Kampanjnivån tillåter dig att välja daglig budget, målspråk och placering, start och slutdatum samt om du vill att annonsen ska visas på innehållsnätverket eller inte. Annonsgrupper tillåter att du ställer in maximala kostnad per klick, specifik annonstext, sökordslista och destinations URL.

När du bestämmer dig för om du ska skapa en kampanj eller en annonsgrupp för en specifik produkt eller service, eller en del av din hemsida, tänk på hur dessa inställningar tillåter dig att nå dina mål. En av de vanligaste anledningarna till att skapa en separat kampanj i ditt konto är för att du vill sätta olika dagliga budgetar. Du kanske bestämmer dig för att lägga mer budget på några av dina bäst säljande eller mest lönsamma produkter. Separata annonsgrupper kan du skapa om du vill ha olika maximala kostnad per klick per sökord, exempelvis de mest konkurrensutsatta. Oavsett om hur du väljer att strukturera ditt konto är det viktigt att vara flexibel i din strategi.

Bestäm hur du ska organisera dina kampanjer och annonsgrupper
Det finns nästan ett oändligt antal sätt att konfigurera dina kampanjer och dess annonsgrupper och AdWords tillåter dig att enkelt anpassa efter dina behov. För att ge lite hjälp på vägen finner du några vanliga sätt att strukturera ett konto nedan:
  • Produkt och service: Om en sport affär tillhandahåller ett stort utbud av produkter kan det vara vettigt att lägga upp separata kampanjer för de olika produktområdena. Exempelvis camping, herr sportkläder, jakt, etc. Inom "camping" kampanjen, kan du sätta upp separata annonsgrupper för de olika artiklarna som faller under kategorin camping, såsom tält, sovsäckar etc.
  • Varumärkesnamn: En hemsida som säljer ett stort urval av varumärken kanske finner det bättre att använda varumärkenas namn som sökord än generiska sökord för produkten. Ett sätt att testa detta är att skapa en separat annonsgrupp eller separata kampanjer för varje varumärke, beroende på variationen av produkter under varje varumärke. Viktigt att tänka på är om du vill använda varumärkesskyddade termer som även har skyddat sitt varumärke hos Google, måste du få tillåtelse av varumärkesägaren för att få använda det.
  • Hemsida: För en annonsör som säljer en stor variation produkter eller tjänster från olika företag och hemsidor, såsom en agentur, bör ha olika kampanjer eller till och med olika konton för varje företag eller hemsida.
  • Geografiskt läge: Tjänsteleverantörer som är geografiskt- eller platsinriktade, såsom möbelaffärer, mäklare eller bilhandlare kan skapa olika kampanjer för varje område de önskar att inrikta sig på.
  • Säsongsbundna produkter och tjänster: Produkter som påverkas av säsonger bör vara organiserade i olika kampanjer eller annonsgrupper. Det ger bättre möjlighet att pausa eller återuppta annonseringen beroende på säsongen. En blomleverantör kanske bör köra olika kampanjer eller annongsgrupper för alla hjärtans dag, mors dag, etc.
  • Teman och funktioner: Ett företag som enbart erbjuder några få produkter eller tjänster kan fortfarande vilja dela upp i separata kampanjer eller annonsgrupper eftersom samma produkt eller tjänst kanske lockar olika typer av behov. Ett catering företag kanske vill sätta upp olika kampanjer eller annonsgrupper för bröllopp, företagsevent eller födelsedagar.
Om du strukturerar ditt konto effektivt har du möjlighet att vara mer flexibel när du hanterar dina sökord, annonstexter, eller när du kontrollera din budget och lägger strategiska bud.

Vi hoppas att du har tyckt att de två delarna Värdering och Kontostruktur i vår optimeringsserie har varit användbara. Håll utkik efter nästa del av vår serie som kommer att behandla hur du kan välja sökord och annonstext.