Detta är en uppföljning till första delen av Utvärdering i vår optimeringsserie. I första delen uppmanade vi våra annonsörer att utvärdera sina bransch och målgrupp innan de påbörjar sin optimeringen. Idag kommer vi att behandla olika sätt som du kan utvärdera din hemsida och identifiera mål.

Känn din hemsida
Vare sig du är marknadschef eller webmaster på ditt företag känner du ditt företags produkter bättre än någon annan. Detta betyder att du har det bästa utgångsläget för att utvärdera er hemsida och hur en besökare eventuellt upplever och tar del av innehållet. Att föreställa sig själv som en potentiell kund för att finjustera hemsidan efter behov kan ge en bättre användarupplevelse och i gengäld bättre resultat för dig.

Några saker att tänka på när du utvärderar din hemsida:
  • Hemsidans struktur: Är dina produkter och tjänster organiserade på ett intuitivt sätt ur dina besökares perspektiv? Specifika landningssidor eller målsidor kan hjälpa dina potentiella kunder att hitta precis det som de söker. Om en användare till exempel söker efter "snowboard utrustning för kvinnor" borde landningssidan innehålla utrustning av alla märken och modeller. Om användaren däremot sökte efter ett specifikt märke av snowboard utrustning borde landningssidan visa alla modeller av det märket.
  • Layout och design: Besökare reagerar ofta bättre till en hemsida som är rakt på sak, stilmässigt enkel och lättnavigerad. De som inte direkt hittar vad de söker lämnar ofta hemsidan inom några sekunder.
  • Användarvänlighet: När besökare kommer till din hemsida så borde de snabbt förstå hur sidan navigeras och var de hittar det dom söker. En navigationsmeny och sökruta gör att kunder hittar mera specifika produkter eller andra stilar. Välmarkerade knappar med texter som "Anmäl dig nu!" eller "Lägg i köpkorgen" uppmanar till mer aktivitet på hemsidan. Däremot så har brutna länkar, ofärdiga eller felaktiga landningssidor motsatt effekt och minskar sannolikheten att besökaren omvandlas till en kund.
Känn dina mål
Dina mål, eller önskade resultat, är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du skapar eller optimerar ditt konto. Är du intresserad att få mer klick, maximera din ROI eller bygga ditt varumärke? Det är viktigt att identifiera och prioritera de mål du vill uppnå och att bygga dina kampanjer runt dessa mål.

Beroende på vilket mål du vill uppnå så kan du vara intresserad i följande tips:
  • Maximera klick: Om ditt mål är att kasta ett stort nät för att kamma hem med så många klick som möjligt lönar det sig att använda ett bredare val av sökordsvariationer. Kom dock ihåg att sökord som är av mycket generell och irrelevant natur har en negativ effekt på din klickfrekvens, kvalitetsresultat och annonsposition.
  • Optimering för annons prestanda: Förbättra annonsers prestanda genom att höja dess klickfrekvens. Om detta är ditt mål så rekommenderar vi att som första steg filtrera ut irrelevanta sökningar genom att göra dina sökord mera specifika.
  • Branding: Om du vill marknadsföra ett varumärke kan du köra en kostnad-per-1000 visningar kampanj parallellt med en kostnad-per-klick kampanj. Utöver textannonser kan du även lägga upp bildannonser och videoannonser.
Att maximera ROI kräver lite djupare kunskap om dina produkters försäljningscykel och hur olika sökord reflekterar olika stadier i användarnas köpcykel. Om du vill separera seriösa kunder från onlinevärldens motsvarighet till en fönstershoppare, se till att din kampanjstruktur, dina sökord och din annonstext inriktar sig på denna specifika grupp. En användare som söker på "recensioner" utvärderar de troligtvis fortfarande produkten och du kan exkludera dem genom att lägga till negativa sökord.

Sist men inte minst så är det viktigt att klargöra hur du kan mäta effekten av din optimering så att du kan utvärdera prestandan före och efter. Om du känner dig extra vetenskaplig kan du testa en optimerad kampanj mot en kontrollkampanj du lämnat orörd för att se vad som fungerar bäst för dig.

Om du har några funderingar eller frågor kring optimering rekommenderar vi att du använder vårt diskussionsforum där du har möjlighet att diskutera med andra annonsörer eller ställa frågor.

Håll även utkik efter vår tredje del i vår serie av optimeringstips.