The holiday season is fast approaching! This is the time of year where you’ll want to spend lots of time with friends and family, and spend as little time as possible working. However, as the end of the year is the busiest and most profitable time for many advertisers, this can be hard to balance.

To help you out through the many days of the season, the AdWords Community team have put together this Holiday Season Check List counting down the important aspects of your AdWords account in this busy time of year!

 Tips Number 12 - Review Historical Data
Säkerställ att ni når lika måna kunder i år som samma period förra året genom att använda en historisk rapport från 2013. Använde ni en säsongsanpassad kampanj förra året? Gå tillbaka och se vad som fungerade och vad som kan ändras i år:
 • Öka era bud för de sökord som fungerade bra förra året och sänk för de som fungerade mindre bra. Var det en specifik annons som genererade många klick och visningar? Fundera över att använda denna igen.
 • Undersök er konverteringsdata, vilka veckodagar hade ni flest konverteringar? Överväg att ha en högre budget för dessa dagar!
 • Använder ni Google Shopping? Vilka toppsäljare hade ni 2014? Överväg att skapa en annonsgrupp för dessa produkter med ett högre CPC bud.
 • Använder ni er idag enbart data från Google AdWords? Överväg då att implementera Google Analytics då detta ger större insikt (så som social traffik och specifika branschsidor) i hur ni kan nå fler potentiella kunder och vart ni bör fokusera era insatser i år.
 • Fundera över er budget. Vilken månadsbudget har ni och hur stor är budgeten för 2014? Om ni inte spenderat hela budgeten varje månad, är det nu helt rätt läge att använda detta överskott.
 Tips nummer 11 - Håll koll på era konkurrenter
Se till så att ni syns när ni vill leverera ert budskap. Använd de verktyg som finns tillgängliga för att säkerställa att du står ut i jämförelse med dina konkurrenter.  
 • Genom att anänvda Auktionsinformationsrapporten i AdWords kan ni jämföra er egen annonsering med era konkurrenters, vilka deltar i samma auktioner som er. Genom detta verktyg kan ni se hur ofta era annonser rankas högre än era konkurrenters och hur stor del av de totala antalet visningar som ni får jämfört med konkurrenterna.
 • Utöver detta kan man via "Benchmarketing rapporten" i Google Analytics jämföra sin data med ett aggregerat genomsnitt för sin bransh
Tips nummer 10 - Använd säsongsbaserade sökord
Få ett försprång jämfört med dina konkurrenter genom att skapa säsongsbaserade sökord. Fundera över hur folk söker under Jul och Nyår och se till att fånga dessa sökningar och shoppingbettende. Söktermer som "sista minuten klappar", "Julmeny", "festklänningar" och "julfester" är bara några tips bland många.

Tips nummer 9 - Säkerställ så att din annons är redo
Genom att säkerställa att dina annonser förmedlar rätt budskap får du ut det mesta av din annonsering.
 • Skapa alla annonser som ni behöver för era olika kampanjer och kommande erbjudanden. Det är alltid bra att ha sina annonser och banners uppladdade och klara , då är det bara att aktivera dessa när det är tid att börja annonsera.
 • Tänk på vad som gör er unika och vilka delar av er verksamhet som sticker ut i jämförelse med era konkurrenter och inkludera detta i era annonser. Exempel på faktorer är: fri frakt, leverans inom en dag, fri presentinslagning och så vidare - så inkludera detta!
Tips nummer 8 - Skapa automatiska rapporter
Få ut det mesta av denna intensiva period och se till att samtidigt spendera så mycket tid som möjligt med nära och kära. Det sista ni vill göra under julmiddagen är att säkerställa så att er AdWordskampanj fungerar som den ska. Använd er därför av automatiska rapporter och sätt upp villkor för vilka ni och ert team kan få mail skickade till er. Detta kan t.ex. vara för låg annonsranning eller lågt konverteringsvärde under en viss tid. Ni kan också använda er av Google Analytics för att skicka ut en anpassad rapport med de variabler ni själva väljer. På detta sätt kan man snabbt och enkelt få en överblick av hur ens kampanjer presterar.

Tips nummer 7 - Skapa automatiska regler
Få ett försprång, samtidigt som ni sparar energi med automatiska regler. Med automatiska regler kan ni genomföra ändringar i era konton baserat på ett antal olika variabler och behöver således senare inte manuellt övervaka detta. Ni kan ändra annonsstatus, budget, CPC bud och mycket mer. Exempelvis kan man enkelt se till så att sökordsbudet höjs varje gång det inte är tillräckligt högt för att visas på första sidan.

Automatiska regler sparar tid, genom att minska de manuella ändringar som ni annars hade behövt övervaka och genomföra på era konton.

Tips nummer 6 - Använd flexibla budstrategier
Skapa en bra grund för era kampanjer genom att använda flexibla budstrategier. Med flexibla budstrategier får ni automatisk budgivning precis när, var och hur ni vill - över flera kampanjer eller enbart en specifik del av en kampanj. Viktigt är således att matcha dessa med era mål för Jul- och Nyårsperioden.
 • Vill ni synas överst på första sidan mer frekvent? Använd "Plats på målsöksidan"
 • Fokus på konverteringar inom ert CPA? Använd "Mål-CPA (kostnad per förvärv)"
Plocka bort det manuella arbetet genom att använda en eller flera av dessa på era sökord, annonsgrupper eller kampanjer.

Tips nummer 5 - Uppgradera era annonstilläggNi är speciella när ni använder annonstillägg, så se till så att dessa är uppgraderade för Jul och Nyår.

Annonstillägg kan också öka ert kvalitetsresultat och CTR så säkerställ att ni inte missar dessa.
 • Har ni längre öppettider under Jul och Nyår? Se till så att ni uppgraderar om ni har schematlagt ert samtalstillägg så att det matchar era öppettider.
 • Har ni en specifik undersida på er hemsida för era julklappstips och erbjudanden? Skapa då ett webbplatslänkstillägg för denna.
 • Har ni en tillfällig butik under Jul och Nyår? Skapa då ett platstillägg för att marknadsföra denna.
 • Sist men inte minst, vårt allra nyaste tillskott: beskrivningstillägg. Ni kan med dessa lägga till en kort, snärtig text för att era kunder enkelt ska kunna ta del av era unika försäljningsargument och därefter besöka er hemsida.
Tips nummer 4 - Skapa framtida dataflöden
Se till så att ni annonserar ut rätt pris vid tid under Jul och Nyår. Oftast inleder man högtiden med normala priser för att senare, kanske ett flertal gånger, sänka priserna. Det kan t.ex. vara förtids rea, julrea och mellandagsrea. Om ni manuellt uppdaterar era flöden i Merchant Center, säkerställ då att dessa är uppladdade altnernativt schemalagda för uppladdning vid rätt tidpunkt.

Tips nummer 3 - Skapa en säsongsbaserat kampanj
Skapa en Jul eller Nyårskampanj och få försprång mot era konkurrenter. Fokusera på specifika annonsgrupper, annonser och sökord som matchar de erbjudanden som ni planerar för Jul och Nyår.
 • Varför inte använda er av annonser som uppgraderas i realtid och berättar för era annonssörer att det bara är några få dagar att ta del av ert erbjudande. Med tidskänsliga uppmaningar lägger man till en simpel parameter till er annons, vilket innebär mindre manuellt arbete för er.
Tips nummer 2 - Uppdatera er betalningsform
Kontrollera er betalningsform - håller ert kontokorts utgångsdatum på att passeras? Denna tid vill ni inte behöva bekymra er om att era annonser inte syns för att det strular med en betalning. Det är därför rekommenderat att ha ett extra kontokort som back-up, för att säkerställa att era betalningar går igenom och att annonser alltid syns.

Tips nummer 1 - Glöm inte bort Nyår
Glöm inte bort Nyår - Det är enkelt att fokusera för mycket på jul- och mellandagsförsäljningen och glömma bort perioden efter. Optimera era kampanjer för högtiderna, men glöm inte bort att det nya året också kräver anpassade och unika kampanjer.

Skrivet av Kathleen G, AdWords Community
Postad av Marcus Holgersson, Google AdWords