Vårt mål på Google är att ge våra användare den bästa sökupplevelsen vi kan. Vi gör detta genom att visa våra användare de mest relevanta sökresultaten för det de söker.

Sedan februari 2003 finns det rekommendationer i Googles riktlinjer för webbansvariga där det anges att köpa eller sälja länkar med intentionen att artificiellt öka en sidas popularitet eller PageRank strider mot riktlinjerna. Webbansvariga har naturligtvis friheten att bygga upp sin webbplats på det sättet som de vill, men det är viktigt att komma ihåg att Google förbehåller sig rätten att skydda integriteten och relevansen av sitt index.

Viktigt att notera är att inte alla sponsrade länkar strider mot Googles riktlinjer för webbansvariga. Till exempel, länkar som tydligt indikerar att de är sponsrade och är avsedda att artificiellt öka en sidas popularitet eller PageRank. För att förhindra att de länkarna följs vid indexering så kan man använda ett par olika metoder. Den första är att lägga till attributet rel="nofollow" i taggen < a > för länken. En annan metod är att omdirigera (302-omdirigering) länkarna till en mellanliggande sida som är blockerad av robots.txt.

Google blir hela tiden bättre på att upptäcka köpta länkar på en webbplats. Om vi finner en webbplats där köpta länkar har använts för att manipulera webbplatsens visning i sökresultaten, kan det orsaka att tilliten Google har till webbplatsen sänks. I dessa fall så kan Google använda informationen för att göra algoritmiska förbättringar så att vi i framtiden kan upptäcka liknande manipulation.

Att hantera dina länkar
Att förbättra placeringen av en webbplats i Googles sökresultat borde ses som ett långsiktigt projekt. I denna bemärkelse är det viktigt att följa riktlinjerna för webbansvariga. Om du väljer att arbeta med ett sökmotoroptimeringsföretag är det viktigt att även de följer dessa riktlinjer. Om du eller någon annan tidigare har köpt eller sålt länkar till en webbplats är det viktigt att rätta till detta. Till exempel, om sponsrade länkar till din webbplats nu har ett rel="nofollow"-attribut så kan du begära en omprövning från Google.

I vår grundhandbok om sökmotoroptimering rekommenderar vi flera olika hållbara sätt som du kan använda för att få länkar till din webbplats. Det viktiga är att fokusera på att ha ett attraktivt innehåll som användare gärna vill länka till. För att summera, om en webbansvarig väljer att köpa eller sälja länkar så förbehåller Google sig rätten att skydda kvalitén av sitt index. Men det finns alltid sätt att visa Googles sökrobot att en länk inte ska följas vid indexering.

Slutligen så kan du rapportera webbplatser som köper eller säljer länkar här. Mer information om betalda länkar finner du i vår hjälpartikel, eller så kan du besöka vårt forum för webbansvariga.