Registrera dig:
Google Analytics är en kostnadsfri produkt som spårar din webbplats och ger dig detaljerad statistik över besökare på webbplatsen. Med hjälp av Google Analytics kan du t.ex. se hur användarna hittade din webbplats, hur de utforskade den och hur du kan ge dem en bättre upplevelse. Med denna information kan du öka avkastningen på investeringen för webbplatsen, få fler omvandlingar och tjäna mer pengar på Internet.
Vi hoppas att du har nytta av den här guiden och att den ger en introduktion till rapportgränssnittet och de grundläggande funktionerna. Logga in på ditt Google-konto om du vill läsa guiden och samtidigt ha Analytics-kontot öppet.
Har du inget Analytics-konto? Registrera dig nu
Har du inget Google-konto? Skapa ett redan idag

Bekanta dig med Analytics:
Se nedanstående diagram för att utforska några av de funktioner som finns tillgängliga för Google Analytics-användare:
1. Klicka på länken om du vill gå tillbaka till sidan Inställningar för Analytics och se en översikt över alla dina Analytics-konton och profiler, som du även kan redigera. Därifrån kan du navigera till sidan Profilinställningar, där du kan visa spårningskoden samt skapa mål och kanaler.

2. Du kan även navigera till valfritt konto via rullgardinsmenyn.

3. Sidan Inställningar skiljer sig från sidan Inställningar för Analytics. Härifrån kan du ange den e-postadress som hör ihop med kontot, kontospråk och inställningar för e-postmeddelanden.

4. Länken Mitt konto leder till en sida som visar alla dina Google-konton.
Läs mer om sidan Inställningar för Google-konton.

5. Klicka här för att komma till Google Analytics Hjälpcenter. Fler än 30 000 sidor med Google Analytics supportinformation från hjälpcentret, Google Analytics hjälpgrupp och webben söks igenom.

6. Kom ihåg att alltid logga ut från kontot när du är klar.

Google Analytics-rapporter
Det finns fler än 80 rapporter i Google Analytics som hjälper dig att mäta resultatet för din webbplats – oavsett om du vill använda dig av statistik, antalet återvändande besökare eller tid på sidan. Nedan följer en lista över rapporter som är tillgängliga sedan januari 2009. Tänk på att det löpande kommer nya funktioner och rapporter i Google Analytics, därför kan den här listan ibland förändras.

7. Besökare
I det här avsnittet kan du läsa om besökarnas interaktion på din webbplats, typ av besökare och information om hur de visar webbplatsen.
  • Utvärdering, Kartöversikt, Nya respektive återkommande, Språk, Besökartrend, Besökarnas lojalitet, Webbläsarfunktioner, Nätverksegenskaper, Användardefinierad

8. Trafikkällor
Ta reda på hur olika offline- och onlinekällor har skickat trafik till webbplatsen. Visa vilka källor som leder mest trafik till din webbplats och upptäck trender från de diagram som tillhandahålls.
  • Översikt, Direkt trafik, Hänvisningswebbplatser, Sökmotorer, Alla trafikkällor, Sökord, AdWords (visar AdWords-specifik information som t.ex. AdWords-kampanjer och Sökordspositioner), Kampanjer, Annonsversioner
9. Innehåll
Alla dessa rapporter avser sidorna på din webbplats och hur besökare använde varje sida. Använd informationen här för att ta reda på tid på sidan, uppgifter om mål- och utgångssidor samt en navigeringsöversikt för sidor. Webbplatsoptimeraren är en annan kostnadsfri Google-produkt för annonsörer som vill få fler omvandlingar genom att testa olika versioner av deras innehåll. Läs mer om detta här.
  • Översikt, Bästa innehållet, Innehåll per rubrik, Innehåll i detalj, Bästa målsidorna, Bästa utgångssidorna, Webbplatsöversikt, Webbplatssökning, Händelsespårning (betaversion)
10. Mål
Om du har skapat mål i ditt Analytics-konto bör du kunna se data i dessa rapporter.
Läs om hur du skapar mål och kanaler.
  • Översikt, Totalt antal omvandlingar, Omvandlingsfrekvens, Målverifiering, Omvänd sökväg till mål, Lämnade kanaler, Visualisering av kanaler
11. E-handel
För de som äger e-handelsplatser är dessa rapporter av mycket stor hjälp eftersom de ger information om webbplatsens intäkter, transaktioner och e-handelsaktiviteter. Det finns ett helt avsnitt om produktresultat som du kan visa för din bästsäljande produkt med alla detaljer ner till lagerhållningsantal.
  • Översikt, Total intäkt, Omvandlingsfrekvens, Genomsnittligt ordervärde, Produktresultat (Produktöversikt, Lagerhållningsprodukter, Kategorier), Transaktioner, Besök till köp, Dagar till köp
12. Utforma en anpassad rapport med den statistik och de aspekter som du är intresserad av. Om du vill ha mer information kan du läsa vår vägledning för snabbstart.

13. Inställningar – Avancerade segment och e-post
  • Avancerad segmentering: Fördela och gruppera alla data som du vill att de ska presenteras. Klicka på Avancerade segment om du vill skapa dessa segment och använda dem i rapporterna. Läs igenom våra självstudier och se videoklippet om denna kraftfulla funktion här.
  • E-post: Hantera schemalagda e-postrapporter. Läs om hur du ändrar rapporterna i den här artikeln.
14. Klicka på någon av hjälpresurserna om du behöver läsa mer om den specifika rapport som visas, få tips om hur du tolkar och använder informationen för din kampanj eller ta reda på vilka vanliga frågor som andra personer har ställt.

15. Välj ett annat Analytics-konto i rullgardinsmenyn.

16. Använd det avancerade segment som du har skapat för en rapport och jämför det sida vid sida med andra diagram. Läs mer om avancerade segment under punkt 13

17. Välj datumintervall i kalendern eller med tidslinjereglaget så att alla rapportdata framställs i diagram genom att klicka på pilknappen. Du har även möjlighet att jämföra tidigare data i det här avsnittet. Anvisningar om hur du använder funktionen finns här.

18. Gör ett diagram av rapporten per dag, vecka, månad eller timme (där detta är tillgängligt). Läs mer.

19. Angivet datumintervall, diagramvy, avancerat segment eller statistik visas här som ett diagram.

20. Här får du snabbvisningar över kontots viktigaste statistik.

21. Lägg till eller ta bort moduler med rapportöversiktsbilder på instrumentpanelen. Om du vill lägga till en modul går du till önskad rapport och klickar på Lägg till på instrumentpanelen längst upp i rapporten. Om du vill ta bort en modul klickar du på X högst upp till höger i varje modul i instrumentpanelens rapport.

Installera Analytics:
1. Hitta din anpassade spårningskod för Google Analytics
Spårningskoden är profilspecifik, vilket innebär att du bara kan få åtkomst till den från sidan Profilinställningar för en viss profil. Läs Var hittar jag min spårningskod? om du vill ha detaljerade anvisningar. Ett exempel på hur kodavsnittet kan se ut visas här nedanför. Du måste uppdatera "xxxx-x" i exemplet nedan med ditt eget kontonummer för Google Analytics, som finns i din anpassade spårningskod för Google Analytics.
2. Implementera koden
När du har hittat kodavsnittet kopierar du det och klistrar in det längst ned i ditt innehåll omedelbart före taggen på varje sida som du vill spåra. Om du använder en vanlig inkluderingstagg eller mall kan du skriva in den där. Om du vill implementera spårningskoden för säkra sidor (t.ex. https://) läser du Hur får jag tag på spårningskod för säkra sidor?

3. Implementera koden för unika sidor
Om du vill ha mer information om hur du implementerar spårningskoden för datastyrda sidor eller sidor med ramar ska du följa anvisningarna i relevant avsnitt i Google Analytics installationsguide.

4. Felsökning
Du bör vara klar när du väl har installerat och sparat din spårningskod för sidorna. Om du väntar 24 timmar och fortfarande inte ser några data ska du läsa Varför spårar inte Google Analytics min webbplats?
Om du inte vet hur du ska infoga koden på sidorna på din webbplats ska du kontakta din webbansvariga och be honom eller henne att följa stegen ovan.