Inside AdWords - Sverige
Googles officiella blog för nyheter, tips och information om AdWords.
Sajtklinik #4: En webbplats om vin
torsdag 8 juli 2010
Välkommen till det sista avsnittet av våran
nordiska sajtklinik
där vi ger praktiska tips till fyra olika nordiska webbplatser på hur de kan göra sin webbplats mer sökmotorvänlig. Tidigare har vi tittat på en
finsk
, en
svensk
, samt en
norsk
webbplats. Nu är stunden här att avsluta med en dansk webbplats. Vi har valt att analysera webbplatsen vinsiderne.dk* och vi hoppas att de områden vi valt att uppmärksamma och titta närmare på kan vara till hjälp även för andra webbansvariga.
Kanonisering
Detta ämne har vi berört i tidigare inlägg av våran nordiska sajtklinik också och det är alltid ett hett ämne. Det är positivt att se att vinsiderne.dk har konfigurerat 301-omdirigeringar från www-versionen av domänen till versionen utan www. Detta försäkrar kontinuitet i de URL:er som finns på din webbplats och det visar sig även om man tar en titt på en
site:sökningen på vinsiderne.dk
. Lägg märke till att det inte finns något exempel i site:sökningen som inkluderar www.
Användningen av 301-omdirigeringar försäkrar även att länkar från andra webbplatser som använder sig av www-versionen, även de kommer bära samma vikt till den webbsida som ägaren av vinsiderne.dk vill att länken egentligen ska gå till.
Om du har denna typ av lösning rekommenderas att även se till att ha valt en
önskad domän
för webbplatsen i
verktyket för webbansvariga
.
Titlar och metadata
I många fall är titlar och meta-beskrivningar aptitretare för besökare som söker innehåll via Google. De gör en sökning och baserat på de fyra rader, som mestadels består av text för sökresultat, måste de kunna göra ett utbildat beslut på vilken av resultaten som passar deras sökning bäst. Detta är då titlar och meta-beskrivningar är viktiga. Även detta ämne har vi nämnt i tidigare artiklar av våran sajtklinik och det skadar inte att även åter nämna det innehåll vi har i
hjälpcentret för webbansvariga
om just
hur man gör det bästa av sina meta- samt title-taggar
. En sak vi kan nämna specifikt om vinsiderne.dk är att title-taggarna för närvarande inte innehåller namnet på webbplatsen utan bara en beskrivning av den. Om namnet läggs till i title-taggen hjälps potentiella besökare genom att lättare kunna känna igen webbplatsen i sökresultaten.
JavaScript-meny
Webbplatsen använder sig av en meny i JavaScript. Detta innebär att om JavaScript är avstängt av en eller annan orsak så finns det inga textlänkar tillgängliga för användare att navigera på sidan med. Vidare så har sökmotorrobotar såsom Googlebot problem med att navigera webbplatsen utan textlänkar. I sektionen “
Tekniska riktlinjer
” i våra
riktlinjer för webbansvariga
rekommenderar vi att du undersöker din webbplats med hjälp av en textbaserad webbläsare. Nedan är en skärmbild på hur sidan med menyn laddas i den textbaserade webbläsaren lynx (http://vinsiderne.dk/start/menu.htm):
Som ni kan se visas en tom sida som saknar länkar att följa. Vi rekommenderar att menyn nedgraderas graciöst till att inkludera textlänkar för användare såväl som sökmotorrobotar då den visas i en webbläsare som saknar JavaScript stöd.
Ramar
Vi ser att vinsiderne.dk använder ramar. Detta är ofta till fördel främst för den webbansvarige, men när det kommer till såväl användare som sökmotorrobotar såsom Googlebot är så sällan fallet. Huvudfrågan är att ramar kan visa innehållet från flera URL:er på en och samma webbsida. Detta motstrider den konceptuella modellen av webben där en sida bara visar innehållet för en URL. I vårat hjälpcenter har vi
en artikel som gräver lite djupare i detta ämne
: hur ramar kan skapa problem för sökmotorer. Låt oss dock även här ta en närmare titt på ett exempel.
Föreställ att jag skriver en artikel på min webbplats om italienska Amaroneviner. Jag vet att det finns en artikel om dem på vinsiderne.dk som jag skulle vilja länka till för att visa potentiella läsare var det finns mer information att hitta om ämnet. Jag går till vinsiderne.dk, navigerar fram till artikeln om Amaroneviner, kopierar URL:en till artikeln. Då sidan med artikeln om Amaroneviner laddas inom ramarna så är den URL jag kopierar faktiskt roten, det vill säga vinsiderne.dk, och inte den exakta URL:en av dokumentet om Amaroneviner (http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm).
Nedan ser ni hemsidan med URL:en markerad:
Nedan är vidare den URL som visas då jag navigerat till artikeln om Amaroneviner:
Från exemplet ovan är det enkelt att se att ramar introducerar ett problem där olikt innehåll verkar existera på samma URL vilket gör det svårt att till exempel länka direkt till innehållet. Detta visar sig inte bara som ett problem då användare vill länka till ditt innehåll, utan även som ett problem för sökmotorer med samma beskrivning.
En annan följd av ramar är frågan om föräldralösa sidor. En föräldralös sida är då en av sidorna som tillhör en ram laddas för sig själv, utanför ramen som i sin tur ofta inkluderar webbplatsens navigering. Den webbansvarige för vinsiderne.dk är medveten om detta potentiella problem och har implementerat en JavaScript-omdirigering för besökare som hamnar på en föräldralös sida på webbplatsen (från en sökresultatsida till exempel). Denna omdirigering laddar hela ramen med den originella URL:en inkluderad. För att kunna göra detta så måste URL:en som besöks manipuleras. Låt oss titta på ytterligare ett exempel.
Artikeln om Amaroneviner finns på http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm. Om vi öppnar den sidan för sig, lägg märke till hur URL:en förändras i skärmbilden nedan till http://vinsiderne.dk/index.htm?http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm:
Detta betyder att det alltså finns två olika URL:er som en användare kan använda sig av för att länka till samma innehåll: http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm och http://vinsiderne.dk/index.htm?http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm. Med tiden är denna lösning inte optimal då den sprider värdet av länkar till samma innehåll åt två olika håll vilket är onödigt.
Rekommendationen vi kan ge till vinsiderne.dk då det kommer till frågan om ramar är att överväga en alternativ lösning på serversidan för att överkomma de hinder som nämnts ovan. Ett vidare alternativ är att flytta till en av de många gratis CMS (
Content Management System
) som finns tillgängliga för hantering av webbplatsinnehåll. Webbplatsen kan behålla samma utseende och känsla, men utan de inneboende problemen som ramar introducerar.
Vi hoppas att denna sista artikel i våran
nordiska sajtklinik
har hjälpt webbansvariga att göra det bästa av deras webbplats och dess innehåll genom att belysa vanligt förekommande problem och visat hur man hanterar dem på bästa sätt. Vi kommer att publicera en återblick över vad de fyra sajtklinikerna har omfattat inom en snar framtid. Om du har frågor relaterade till något av inläggen från denna nordiska sajtklinik eller andra frågor relaterade till webbplatshantering är du alltid välkommen att skriva på vårat
hjälpforum för webbansvariga
samt granska våra artiklar i
hjälpcentret för webbansvariga
.
Lycka till!
*Vänligen notera att denna artikel behandlar hur Google som sökmotor indexerar webbsidor, och inte Google AdWords i sig. Självklart gäller våra vanliga
annonseringspolicies
fortfarande för annonsering med Google AdWords.
Skrivet av Anu, Fredrik & Jonas - Search Quality
Etiketter
+1
ACE
Ad Sitelinks
adresstillägg
AdSense
Adwords
AdWords Chat
AdWords Editor
AdWords experiment
AdWords Help
AdWords hjälpcenter
Adwords Kampanjexperiment
adwords konverteringar
adwords mobil
AdWords målgruppsinsikter
adwords next
AdWords Policy
AdWords Sverige
adwords uppdateringar
Android
Annonser
Annonsering
Annonseringsmål
Annonseringsvillkor
annonsformat
annonsgalleri
Annonsplatslänkar
Annonsrankning
Annonstext
annonstillägg
Annonsväxling
annonsörer
anpassad HTML
anpassade målgrupper
Anpassade parametrar
Användarvillkor
appar
appkampanjer
Apps
automatisk budgivning
automatiska budstrategier
Automatiska regler
Beskrivningstillägg
Bildannonser
Bloggserie för nybörjare
Bokstäver
Budget
Budgivning
budsimulatorn
budstrategistatusarna
bulkförändringar
bumper annonser
bumperannonser
bättre budbeslut
börjare
Chat
contact AdWords
contact google
conversion optimizer
CPA
CTR
customer match
Data-avvikelse
demoannonser
Demografisk inriktning
Diagnostik
Display-nätverket
Displayannonser
DoubleClick Ad Planner
DSA
dublin
Dynamisk remarketing
dynamiska remarketingannonser
Dynamiska sökannonser
e-handel
Fakturering
Filter
filter för produktgrupper
Flash-annonser
flygplatser
flygplatsinriktning
flygplatsresenärer
Flödesspecifikationen
Frakt
frekvenstak
förbättrade kampanjer
förvaltarkonton
GDN
Geografisk inriktning
Gmail-annonser
godkända produkter
Google
Google +
Google Adwords
Google Analytics
Google Analytics Premium
Google Displaynätverk
Google Grants
google kalkylark
Google Merchant Center
Google My Business
Google Partners
Google Places
Google play
Google Play Butik
google premier partner
Google Shopping
Google sök
Google-annonser
Google+
Googles Display-nätverk
Hangouts
Hem
import for salesforce
informationstext
Innehållsnätverket
Inriktning
insikter
Inställningar och Avancerade funktioner
interaktiva annonser
Intressekategorier
jobs
jul
Jul och Nyår
juridiska krav
Kampanjer
kampanjer med CPM
Kampanjexperiment
kampanjnätverk
kampanjresultatet
kampanjutkast
kartor
klickandel
kontaktpunkter
Kontostruktur
kontroll
konverterade klick
konvertering
konverteringar
Konverteringsbudstatistik
konverteringsspårning
konverteringsspårning för android
konvertingsspårning
Kundmatchning
Kundmatchning för Shopping
Kvalitetsresultat
Kvalitetsresultat och Annonsposition
köpavsikt
lagerstatus
live event
lokal annonsering
lokalt
läkemedel
marknadsförare
mass förändringar
matcha platser
Matchning
MCC
Meddelanden
mellansidesannonser
Merchant Center
Microögonblick
Microögonblick denna vecka
Mitt kundcenter
mobil
mobil ux
mobil värld
mobilannonser
Mobilannonsering
mobilappar
mobilbudsjustering
mobilbudsjusteringarna
mobiloptimerad
mobiloptimerade
mobilsida
mobilsidor
mobilvänlig
mobilvänlighetstest
mSite
My client center
målkanaler
målomvandlingar
mät ditt resultat
ny funktion
Nybörjare
Nyheter
Ommarknadsföring
Omvandlingsspårning
onlineprodukter
optimerar bud
Optimering
Organiskt sökresultat
Pekdatorer
Pekskärm
PLA
Placeringar
Placeringsverktyget
platslänkar
platslänkstillägg
Positionsinställning
Produktannonser
produkter
produktgrupper
Produktkoder
produktstatus
Rapporter
Rapporter och Analytics
Rapportering
Rapportering och analys
Rapportering och omvandlingsspårning
rapporterna för automatisk budgivning
redigera i adwords
Relaterade produkter
Remarketing
remarketingstrategi
remarketingtaggar
resultat
resultatanalys
resultatdata
Rubriker
räckvidd
salesforce
Samtal
samtalskonverteringar
samtalstillägg
Shopping
skärmar
Språkinriktning
Stora förändringar i Adwords
Storhelg
större kartor
Support
synlighet
Säkerhet
Säsongsbetonat
SÖK 2.0
Sökannonser
Sökannonser på Google Play
Sökord
sökordsplaneraren
target airport
tester
think with google
tillkännagivanden
Tips
transaktioner
tredjepartslösning
trueview
trueview annonser
Typer
Universella appkampanjer
Uppdatering
Uppdateringar
Uppgraderade URLer
uppskattade konverteringar
URL
valuetrack
Varför visas inte min annons?
vCPM
Veckans mobiltips
Veckans Policy
Veckans Roliga
Veckans Videotips
Verktyg
Verktyg för förhandsgranskning av annonser
Vidarekoppling
Video
Videoannonser
videoformat
visningsadress
visningsandelar
visningsannonser
visninsannonsverktyg
Webbansvariga
Webbplatser
webbplatsinformation
webbplatslänkar
webbseminarier
working for google
YouTube
YouTube Annonsering
Arkiv
2018
feb.
2017
nov.
sep.
juni
2016
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2015
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
2014
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
2013
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
mars
feb.
2012
nov.
okt.
juli
juni
apr.
mars
feb.
jan.
2011
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2010
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2009
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2008
dec.
nov.
Feed