Välkommen till det sista avsnittet av våran nordiska sajtklinik där vi ger praktiska tips till fyra olika nordiska webbplatser på hur de kan göra sin webbplats mer sökmotorvänlig. Tidigare har vi tittat på en finsk, en svensk, samt en norsk webbplats. Nu är stunden här att avsluta med en dansk webbplats. Vi har valt att analysera webbplatsen vinsiderne.dk* och vi hoppas att de områden vi valt att uppmärksamma och titta närmare på kan vara till hjälp även för andra webbansvariga.

Kanonisering

Detta ämne har vi berört i tidigare inlägg av våran nordiska sajtklinik också och det är alltid ett hett ämne. Det är positivt att se att vinsiderne.dk har konfigurerat 301-omdirigeringar från www-versionen av domänen till versionen utan www. Detta försäkrar kontinuitet i de URL:er som finns på din webbplats och det visar sig även om man tar en titt på en site:sökningen på vinsiderne.dk. Lägg märke till att det inte finns något exempel i site:sökningen som inkluderar www.

Användningen av 301-omdirigeringar försäkrar även att länkar från andra webbplatser som använder sig av www-versionen, även de kommer bära samma vikt till den webbsida som ägaren av vinsiderne.dk vill att länken egentligen ska gå till.

Om du har denna typ av lösning rekommenderas att även se till att ha valt en önskad domän för webbplatsen i verktyket för webbansvariga.

Titlar och metadata

I många fall är titlar och meta-beskrivningar aptitretare för besökare som söker innehåll via Google. De gör en sökning och baserat på de fyra rader, som mestadels består av text för sökresultat, måste de kunna göra ett utbildat beslut på vilken av resultaten som passar deras sökning bäst. Detta är då titlar och meta-beskrivningar är viktiga. Även detta ämne har vi nämnt i tidigare artiklar av våran sajtklinik och det skadar inte att även åter nämna det innehåll vi har i hjälpcentret för webbansvariga om just hur man gör det bästa av sina meta- samt title-taggar. En sak vi kan nämna specifikt om vinsiderne.dk är att title-taggarna för närvarande inte innehåller namnet på webbplatsen utan bara en beskrivning av den. Om namnet läggs till i title-taggen hjälps potentiella besökare genom att lättare kunna känna igen webbplatsen i sökresultaten.

JavaScript-meny

Webbplatsen använder sig av en meny i JavaScript. Detta innebär att om JavaScript är avstängt av en eller annan orsak så finns det inga textlänkar tillgängliga för användare att navigera på sidan med. Vidare så har sökmotorrobotar såsom Googlebot problem med att navigera webbplatsen utan textlänkar. I sektionen “Tekniska riktlinjer” i våra riktlinjer för webbansvariga rekommenderar vi att du undersöker din webbplats med hjälp av en textbaserad webbläsare. Nedan är en skärmbild på hur sidan med menyn laddas i den textbaserade webbläsaren lynx (http://vinsiderne.dk/start/menu.htm):


Som ni kan se visas en tom sida som saknar länkar att följa. Vi rekommenderar att menyn nedgraderas graciöst till att inkludera textlänkar för användare såväl som sökmotorrobotar då den visas i en webbläsare som saknar JavaScript stöd.

Ramar

Vi ser att vinsiderne.dk använder ramar. Detta är ofta till fördel främst för den webbansvarige, men när det kommer till såväl användare som sökmotorrobotar såsom Googlebot är så sällan fallet. Huvudfrågan är att ramar kan visa innehållet från flera URL:er på en och samma webbsida. Detta motstrider den konceptuella modellen av webben där en sida bara visar innehållet för en URL. I vårat hjälpcenter har vi en artikel som gräver lite djupare i detta ämne: hur ramar kan skapa problem för sökmotorer. Låt oss dock även här ta en närmare titt på ett exempel.

Föreställ att jag skriver en artikel på min webbplats om italienska Amaroneviner. Jag vet att det finns en artikel om dem på vinsiderne.dk som jag skulle vilja länka till för att visa potentiella läsare var det finns mer information att hitta om ämnet. Jag går till vinsiderne.dk, navigerar fram till artikeln om Amaroneviner, kopierar URL:en till artikeln. Då sidan med artikeln om Amaroneviner laddas inom ramarna så är den URL jag kopierar faktiskt roten, det vill säga vinsiderne.dk, och inte den exakta URL:en av dokumentet om Amaroneviner (http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm).

Nedan ser ni hemsidan med URL:en markerad:


Nedan är vidare den URL som visas då jag navigerat till artikeln om Amaroneviner:


Från exemplet ovan är det enkelt att se att ramar introducerar ett problem där olikt innehåll verkar existera på samma URL vilket gör det svårt att till exempel länka direkt till innehållet. Detta visar sig inte bara som ett problem då användare vill länka till ditt innehåll, utan även som ett problem för sökmotorer med samma beskrivning.

En annan följd av ramar är frågan om föräldralösa sidor. En föräldralös sida är då en av sidorna som tillhör en ram laddas för sig själv, utanför ramen som i sin tur ofta inkluderar webbplatsens navigering. Den webbansvarige för vinsiderne.dk är medveten om detta potentiella problem och har implementerat en JavaScript-omdirigering för besökare som hamnar på en föräldralös sida på webbplatsen (från en sökresultatsida till exempel). Denna omdirigering laddar hela ramen med den originella URL:en inkluderad. För att kunna göra detta så måste URL:en som besöks manipuleras. Låt oss titta på ytterligare ett exempel.

Artikeln om Amaroneviner finns på http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm. Om vi öppnar den sidan för sig, lägg märke till hur URL:en förändras i skärmbilden nedan till http://vinsiderne.dk/index.htm?http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm:

Detta betyder att det alltså finns två olika URL:er som en användare kan använda sig av för att länka till samma innehåll: http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm och http://vinsiderne.dk/index.htm?http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm. Med tiden är denna lösning inte optimal då den sprider värdet av länkar till samma innehåll åt två olika håll vilket är onödigt.

Rekommendationen vi kan ge till vinsiderne.dk då det kommer till frågan om ramar är att överväga en alternativ lösning på serversidan för att överkomma de hinder som nämnts ovan. Ett vidare alternativ är att flytta till en av de många gratis CMS (Content Management System) som finns tillgängliga för hantering av webbplatsinnehåll. Webbplatsen kan behålla samma utseende och känsla, men utan de inneboende problemen som ramar introducerar.

Vi hoppas att denna sista artikel i våran nordiska sajtklinik har hjälpt webbansvariga att göra det bästa av deras webbplats och dess innehåll genom att belysa vanligt förekommande problem och visat hur man hanterar dem på bästa sätt. Vi kommer att publicera en återblick över vad de fyra sajtklinikerna har omfattat inom en snar framtid. Om du har frågor relaterade till något av inläggen från denna nordiska sajtklinik eller andra frågor relaterade till webbplatshantering är du alltid välkommen att skriva på vårat hjälpforum för webbansvariga samt granska våra artiklar i hjälpcentret för webbansvariga.

Lycka till!

*Vänligen notera att denna artikel behandlar hur Google som sökmotor indexerar webbsidor, och inte Google AdWords i sig. Självklart gäller våra vanliga annonseringspolicies fortfarande för annonsering med Google AdWords.

Skrivet av Anu, Fredrik & Jonas - Search Quality