Det är viktigt att du är på det klara med vem som besöker din webbplats när du utvecklar AdWords-kampanjer. I det här inlägget visar vi dig hur du kan använda Google Analytics för att analysera trafiken till din webbplats och optimera dina AdWords-kampanjer, med fokus på mobila enheter.

Vem besöker din webbplats?

Fler och fler användare besöker vanliga webbplatser från mobiltelefoner med kompletta webbläsare. De här användarna kanske söker efter annan information eller vill göra något särskilt snabbare än dem som besöker webbplatsen från en stationär dator. Vet du hur många som besöker din webbplats från mobila enheter?

Det kan du enkelt ta reda på med Google Analytics genom att läsa rapporten för mobila enheter i rapportavsnittet Besökare. Om den mesta trafiken kommer från operativsystemen iPhone och Android ska du se till att AdWords-kampanjerna når ut till denna målgrupp. Kontrollera därför att inställningarna anger att AdWords-kampanjen kan visas på iPhone-enheter och liknande mobila enheter.


(klicka om du vill se en större bild)

Vad letar de efter?

Med hjälp av Google Analytics kan du se vilka sökord som ledde till mest trafik till din webbplats från mobila enheter. Välj Sökord som sekundär dimension i rapporten över mobila enheter om du vill se vad användarna letar efter. Därefter kan du dra nytta av dessa sökord genom att skapa en separat mobilkampanj som du skriver specifik mobilinriktad annonstext för.


(klicka om du vill se en större bild)

Vilka sidor besöker de?

Kunder som är i farten kanske söker efter annan information på din webbplats än kunder som söker från en stationär dator. I Google Analytics kan du se exakt hur mobilkundernas webbplatsbesök skiljer sig åt. Du kan enkelt skapa ett avancerat segment för mobila enheter och använda det i innehållsrapporterna. Därefter kan du optimera AdWords-kampanjerna genom att skapa särskilda kampanjer för mobila enheter med andra målsidesadresser. Om den mest besökta sidan bland mobilanvändare exempelvis är webbsidan med information om fysiska butiker kan du välja den webbadressen som målsida.


(klicka om du vill se en större bild)

Kom igång

Vi hoppas att du kan dra nytta av de här tipsen för att bli mobil. Besök Google Analytics för att komma igång.