Vad är viktigt för att din hemsida ska få bra resultat?

Idag ska vi fortsätta serien om webbdesign och beskriva några viktiga områden för din webbplats och dess resultat. Vi kommer att titta närmare på startsidans utformning och navigering och kategorisidor.

Utformning av startsidan
  • Placera all viktig information, t.ex. produktkategorier och specialerbjudanden, längst upp på sidan och ovanför sidans mitt
  • Tänk på "F"-vyn. 2006 utförde Nielsen Norman Group en studie som spårade hur ögonen rör sig, som visade att användare har en tendens att se över webbplatsers innehåll i ett "F"-mönster, med särskilt fokus på den vänstra delen av sidan, följt av två horisontella streck där det övre är längre än det andra. Ibland blir detta "F" ett "E"
  • Se till att ditt varumärke och syftet med webbplatsen syns, det ökar lojaliteten och gör att kunderna känner sig trygga. Undvik långa presentationer, den informationen kan alltid placeras i ett "om oss"-avsnitt
  • Undvik röriga sidor: webbplatsen ska vara enkel att se över och sidavsnitten ska gå att hitta med ett ögonkast, t.ex. produktkategorier, frakt och hantering eller kontaktinformation
  • Använd startsidan för att testa olika erbjudanden, t.ex. offline eller säsongserbjudanden (t.ex. mors dag eller alla hjärtansdag)
  • Använd lockande uppmanande fraser (t.ex. "Snabb fri frakt på alla beställningar") på startsidan.

Navigering

Använd rätt målsida
Ett köp slutförs inte när användarna besöker webbplatsen efter att de har klickat på din AdWords-annons. Du måste se till att de kommer till rätt sida. Så här gör du det enkelt för dem att handla:
  • Produktspecifika sökord och annonser bör länka till produktspecifika sidor. Produktsidorna bör heller inte vara mer än två klick bort från en köpsida.
  • Försök att spegla annonsens titel på målsidan.
  • Inkludera alla säljfördelar som finns i annonstexten (priser, erbjudanden, leveransalternativ) på målsidan.
Tydliga etiketter och titlar
För att förenkla navigeringen bör du hjälpa besökarna genom att göra produkt- och tjänstekategorierna synliga. Det kan du göra genom att använda tydliga etiketter och titlar. Du bör använda en navigeringsstruktur som är intuitiv och som man inte behöver lista ut.

Enkel terminologi
Undvik jargong så ofta som möjligt och se till att kunderna förstår alla termer på webbplatsen, även om produkten är mycket specialiserad.


Startsidelänk och förloppsindikatorer
Se till att du visar förloppsindikatorer (alltså, hur lång användaren har kommit i exempelvis köpprocessen) överst på sidan, tillsammans med en länk till startsidan. Visa även användarna vart de ska gå härnäst med tydliga delar som webbplatssökning, navigering upptill eller vid sidan, och använd produktlänkar.

Om du vill ha ytterligare information om webbdesign och hur man omvandlar besökare till köpare kan du se vår e-bok på Googles omvandlingscenter (enbart tillgänglig på engelska).

Det var allt för idag, men håll utkik efter kommande inlägg om webbdesign!