Vi får många frågor från kunder som undrar varför de inte kan se sin annons. För att hjälpa våra annonsörer att snabbt ta reda på varför har vi skapat detta inlägg. Vi hoppas att det ska hjälpa dig att fastställa vad problemet är och få annonsen att visas igen.

I det första inlägget (av två) beskriver vi hur du kontrollerar om annonsen visas eller ej, hur du fastställer varför annonsen inte visas och hur annonsens inriktning kan påverka visningen. I de två inläggen förklarar vi hur sökordens kvalitetsresultat och din budget kan påverka visningen av annonsen.

Om du inte ser din annons bör du gå igenom nedanstående checklista.

Använd verktyget för förhandsgranskning av annonser för att ta reda på om annonsen visas.
Detta är ett viktigt verktyg som talar om ifall annonsen visas. Om du söker efter din egen annons med verktyget för förhandsgranskning av annonser kan du se annonsen som den visas på sökresultatsidan utan att öka antalet visningar för annonsen.

Det kan mycket väl vara så att annonsen faktiskt visas. Många annonsörer kanske inte tänker på att om de ofta söker efter sin annons med något av sökorden, men aldrig klickar på den, känner systemet av detta och annonsen visas inte lika ofta eller i en lägre position eftersom den inte var relevant för din sökfråga.

Använd vårt diagnostikverktyg för annonser för att ta reda på varför din annons inte visas.
Om annonsen inte visas i sökresultaten för verktyget för förhandsgranskning av annonser visas den heller inte på Googles sökresultatsida. Ditt nästa steg är att ta reda på anledningen med hjälp av diagnostikverktyget för annonser.

Diagnostikverktyget kan till exempel tala om att annonsen inte visas på grund av att den ännu inte har blivit granskad eller att den inte är godkänd, att kvalitetsresultatet är för lågt eller att problemet är relaterat till din budget eller betalning. Verktyget ger dig även rekommendationer om vad du kan göra för att annonsen ska visas igen.

Kontrollera dina inställningar för regionsinriktning.
Det är möjligt att området som annonsen är inriktad på inte motsvarar området (t.ex ort, län eller provins) som din IP-adress är länkad till. I så fall kommer du inte att kunna se din annons om du söker efter den.

Exempel: Robert är danslärare i Linköping och han inriktar sin annons om danslektioner i samba till Linköping. Men eftersom hans IP-adress inte är densamma som IP-adressen som hör ihop med regionen kring Linköping kommer hans annons inte att visas när han söker efter den. Observera att Robert kan se annonsen om han lägger till termen "Linköping" till sökfrågan. Tips: Kontakta din IP-leverantör om du vill veta mer om din IP-adress.

Kontrollera din språkinställning för Google-sökning.
En annan orsak till varför du kanske inte ser din annons är att den är inriktad mot ett annat språk än det som du har valt i språkinställningen för Google-sökning.

Robert har exempelvis även portugisiska annonser inriktade mot sambaintresserade, men han har valt svenska som språkinställning. Han kommer inte att kunna visa sina portugisiska annonser så länge språkinställningen är svenska, utan måste därför ändra den till portugisiska.

Håll utkik efter vårt nästa inlägg om varför din annons inte visas, där vi beskriver sökordens kvalitetsresultat.

Skrivit av Anna, Chantel och Jantien, i AdWords-teamet