Som annonsör är det naturligt att du vill få avkastning på din annonsinvestering och få klick på din annons som leder till en försäljning eller omvandlingar på din webbplats. För att detta skall ske måste du använda rätt sökord. Ett vanligt misstag som annonsörer gör är att de använder alltför generella sökord. När man använder för generella sökord kommer annonsen att visas ofta, men dessa visningar leder sällan till klick och ännu mer sällan till en försäljning.

Detta är inte en bra strategi för dig som vill skapa en bra avkastning på din investering. Dessutom kommer AdWords-systemet att se det som ett tecken på dålig kvalitet om du har många visningar men få klick. Då kommer också priset per klick att gå upp. Därför rekommenderar vi att du använder specifika sökord som är mycket relevanta för din annons och ditt erbjudande. Detta ger dig chansen att öka avkastningen på din investering.

Ett annat vanligt problem som våra annonsörer ofta inte reflekterar över är vilka sökord som bör uteslutas. De sökord som bör uteslutas är sökord som gör att annonsen visas för användare som kanske inte är lämpliga för din produkt, eftersom de söker efter dina sökord i ett helt annat sammanhang. Vi rekommenderar dig därför att använda negativa sökord, som vi har skrivit om här på bloggen tidigare.

Vi vill belysa dessa två problem med några exempel:

Om ett företag som säljer strumpor för män använder alltför generella sökord, som t.ex. "strumpor" kommer deras annons att visas när någon söker efter strumpor, vilket inte alltid är bra. Eftersom företaget enbart säljer strumpor för män så bör de specificera detta med hjälp av sökord som "mäns strumpor", "manliga strumpor" mm. Annars kommer användare som söker efter barnstrumpor, kvinnostrumpor, sportstrumpor mm. att se annonsen. Dessa användare är mindre benägna att klicka på annonsen eftersom de inte är rätt målgrupp.

Utöver detta, så bör du också tänka på andra anledningar som gör att användare kan söka efter "strumpor" och överväga om det är relevant för dig eller inte. Om du t.ex. säljer färdiga strumpor så vill du inte att användare som vill lära sig att sticka strumpor ska se din annons. Användare kan söka efter sticknings-instruktioner för strumpor och detta kan leda till att din annons visas. Genom att lägga till stickning, sticka, instruktioner mm. som negativa sökord kan du filtrera bort visningar som inte är viktiga för dig.

För att hjälpa dig att välja rätt sökord och tipsa om negativa sökord föreslår vi att du använder sökordsverktyget. Det visar i vilka sammanhang som vissa begrepp och sökord söks och hur ofta sökorden används.