Om du arbetar med mindre kunder med begränsad erfarenhet inom teknik, har du säkert upplevt motstånd när du diskuterar möjligheten att implementera en mobiloptimerad hemsida, eller en mer långsiktig mobilstrategi.

Genom vårt fokus på små och medelstora företag och agenturer i Norden, har vi haft nöjet att arbeta med några av de mer speciella demografierna när det kommer till “mobile readiness” i Europa.

Även om vi har sett förbättringar de senaste två kvartalen, kvarstår Norden - lite oförklarligt - avsevärt mindre optimerat för den mobila världen jämfört med liknande marknader i Europa. Problemet är att detta endast gäller optimeringen av hemsidor, och inte utsträckningen som vi använder mobiltelefoner!

Vi har hört alla möjliga ursäkter för varför kunders hemsidor inte är mobiloptimerade de senaste månaderna. Allt från “mina kunder använder inte mobila enheter”, “de är i fel åldersgrupp”, “min produkt är inte ägnad till mobil”, till “den mobila kundresan leder inte till konverteringar.”

Även om vi med glädje diskuterar den sista kommentaren (det kommer ett helt eget blogginlägg till detta), är de första två väldigt enkla att ta itu med - för de är helt enkelt inte sanna.

Vi hade kunnat lyfta fram en massa statisk för att stärka detta; men den känner vi allt för väl till - och för att vara ärliga uppskattar vi inte artiklar med fler fotnoter än innehåll. Tiden då mobila användare hade en specifik ålder eller ett socio-ekonomiskt förhållanden, eller andra demografiska omständigheter, är sedan länge borta.

ALLA använder vi mobiler! Vi spenderar mer tid på mobila enheter, gör fler saker än förr och det bara ökar och ökar för varje vecka.

Ett enkelt sätt att se detta är genom “Sökordsplaneraren” i ert (eller era kunders) AdWordskonto. Detta verktyg gör det enkelt att visa aktuell statistik över vart folk gör sina sökningar och ni då påvisa vikten av att vara synlig på mobila enheter.Så, vi har konstaterat att en mobilvänlig sida, kanske till och med optimerad, är A och O. Men kan en florist, teförsäljare, taxichaufför eller doktor också vara specialist på mobildesign?
Svaret är oftast nej! De är experter inom sina fält och förlitar sig på andra personer för att synas online. Det är därför viktigt att bidra med verktyg och råd, vilka de kan ha nytta av i sina diskussioner med webbleverantörer och webbdesigners.

Ett av de mest effektiva och kraftfulla verktyg som ni kan visa era kunder är vårt mobilvänlighetstest som finns online. Detta test ger konkreta exempel på hur man kan förbättra en hemsida. Verktyget ger direkt svar på hur bra jobb deras webbyrå gjort - prova själva här.

För kunder med lite mer teknisk bakgrund tipsar vi gärna om Think With Google artikeln. Oavsett vilken sida man visar, brukar röda siffror och varningsmeddelande ha en stark effekt på människor.

Postat av Marcus Holgersson, Google AdWords.