Många företag med verksamhet på nätet kan få in hundratals nya produkter varje dag och ha artiklar som tillfälligt inte går att beställa eller som tas bort från sortimentet permanent. Samtidigt kan användarnas sökbeteende ändras oförutsebart. Google har aldrig tidigare stött på 16 % av de sökningar som görs varje dag. Därför kan till och med välskötta AdWords-kampanjer med tusentals väl valda sökord missa relevanta sökningar, och man kan ha problem med att skriva annonser för nya produkter i tid och tappa överblicken över vad som faktiskt finns på webbplatsen.

Det är uppenbarligen inte en perfekt situation för annonsörerna. Den är heller inte perfekt för slutanvändarna, som vill ha relevanta annonser som leder till målsidor med lagerförda produkter som stämmer exakt överens med vad de letar efter.

För att mildra det här problemet lanserar vi dynamiska sökannonser. Det är ett nytt sätt att rikta in sig på relevanta sökningar med dynamiska annonser som genereras direkt från webbplatsen. Målet med dynamiska sökannonser är att de ska vara ett komplement till traditionella sökordsinriktade annonser och att de ska ge fler klick och omvandlingar med mindre möda.

Dynamisk inriktning, dynamiska annonser och dynamiska målsidor
DSA-tekniken utnyttjar Googles naturliga webbgenomsöknings- och sökrelevansteknik för att upprätthålla ett index över vad du säljer på din webbplats och visa din annons när enrelevant sökning sker.
Andra system genererar sedan dynamiskt en annonstextrubrik grundat på sökfrågan och texten på den mest relevanta målsidan. Resten av annonsen baseras på den mall som du skrev när du ställde in DSA.

De dynamiska sökannonserna konkurrerar på normalt vis i AdWords-auktionen, men bara om det inte finns någon kvalificerad sökordsinriktad annons för sökningen. Därför visas dynamiska sökannonser bara vid sökningar som annonsen normalt inte skulle ha visats för. Det ökar täckningen och ger bättre resultat.

Användarupplevelse och resultat
När användarna ser annonser och målsidor som innehåller precis det de letar efter, är det mer troligt att de klickar och handlar. Därför är det inte förvånande att resultatet under de begränsade tester vi har genomfört hittills har varit mycket gott. Det varierar förstås, men flertalet av annonsörerna i vår pilotundersökning fick 5–10 % fler klick och omvandlingar med bra avkastning på investeringen.

Vissa annonsörer kan få ännu bättre resultat. Apartment Home Living, en ledande amerikansk webbplats för inredning och byte av lägenheter, är ett exempel. Verkställande direktören Lawrence Cotter sköter om den enorma listan med lediga lägenheter, som ändras och växer konstant. Under de senaste fem åren har hans AdWords-kampanjer kommit upp över 15 miljoner sökord. Flera veckor efter att ha börjat använda DSA hade han följande att säga:

”Dynamiska sökannonser ökade antalet omvandlingar med nästan hälften till en genomsnittlig kostnad per omvandling som var 73 % lägre än våra normala sökannonser.

De är ett utmärkt verktyg för att hitta de intressanta sökningarna, skapa bra annonser och skicka besökarna till den mest relevanta sidan på vår webbplats.”

Kontroller, rapporter och optimering
Du anger om du vill rikta in dig på hela webbplatsen, specifika produktkategorier på webbplatsen, sidor som innehåller vissa ord eller sidor som innehåller vissa strängar i webbadressen. Samma kontroller går att använda som negativa indikationer – jämte traditionella negativa sökord – för att finjustera inriktningen och undvika att visa upp sidor med produkter som inte går att köpa. Annonsören bestämmer fortfarande CPC-budet för varje mål.

Om du har en dynamisk sökkampanj får du kompletta rapporter om de sökfrågor som genererade klick, motsvarande målsidor, de annonsrubriker som genererades, genomsnittlig CPC och omvandlingar. Många populära spårningssystem från externa leverantörer stöds också.

Med dessa rapporter och inriktningskontroller kan du optimera dynamiska sökannonser på vanligt vis. För att få så många omvandlingar som möjligt skiljer du ut kategorier som fungerar bättre och ger dem högre bud, samtidigt som du sänker buden för kategorier som ger sämre resultat. Använd negativa sökord om du inte vill visa annonser för vissa sökningar eller om du vill sluta visa vissa sidor på webbplatsen. Dynamiska sökordsannonser går även att använda för att upptäcka sökord. Du kan identifiera sökningar som ger bättre resultat och lägga till dem i de lämpligaste annonsgrupperna som traditionella sökord.

Tillgänglighet och mer information
För närvarande är dynamiska sökannonser tillgängliga i begränsad betaversion i alla länder och på alla språk. Du kan anmäla att du är intresserad genom att kontakta din Google-kontorepresentant eller genom att registrera dig här.

Om du vill ha mer information kan du besöka sidan Ads Innovations och läsa svaren på de vanliga frågorna i AdWords Hjälpcenter.