Som aktiv användare i Google AdWords-forumet och anställd på en Internetmarknadsföringsbyrå får jag ofta frågor som vanligtvis beror på bristande kunskaper om AdWords-systemet. Hälften av frågorna har sin upprinnelse i myter som florerar på forumen. Den andra hälften är falska teorier som har sin grund i motstridig information till kunderna under affärsdiskussioner. Därför vill jag presentera fem myter som jag har stött på under mina möten med kunder.
Myt 1: Vissa byråer har skriftliga avtal med Google som ger dem rätt att placera annonser på de första tre positionerna till vänster på sökresultatsidan.
Fakta: Det här är faktiskt en av de mest intressanta frågorna jag har fått från en kund. Självklart kan inget företag underteckna ett "exklusivitetsavtal för sponsrade länkar" med Google. I de flesta fall är det väl optimerade kampanjer som hamnar på de översta positionerna. Alla AdWords-användare som någon gång har drivit en egen kampanj vet att annonserna i sökresultaten ständigt roteras beroende på flera faktorer som kvalitetsresultat, CPC-nivåer och frågematchningar. Alla kan visa sina annonser till vänster och höger om de sponsrade länkarna och, vilket testas just nu, längst ned på sidan. Vad det handlar om är att kontinuerligt övervaka och optimera sina kampanjer.
Myt 2: Annonser på högre positioner ger bättre resultat medan annonser på lägre positioner inte är effektiva alls.
Fakta: Många artikelförfattare nämner begreppet "den gyllene Google-triangeln", som är en grafisk bild av resultaten och positionerna för de annonser som får flest klick av användarna. Användare som annonserna inte är specifikt inriktade på brukar vanligtvis ignorera annonserna även om de visas på den översta eller näst översta positionen. Tänk på att alla annonser bör vara inriktade på specifika användare som sannolikt är intresserade av din produkt och att innehållet i annonstexten bör locka användarna att klicka på annonsen. Då har det ingen betydelse om den visas på den första eller den nionde positionen. Om erbjudandet är tydligt och intressant klickar användarna på det.
Myt 3: Mina annonser har ingen konkurrens så jag behöver inte inte betala så mycket för klick.
Fakta: Om kampanjen är välplanerad och optimerad kostar annonserna (i princip) aldrig mycket. Allt beror på sökfrasernas konkurrenskraft. Om konkurrensen om din sökfras är låg finns det två möjliga scenarior.
Scenario I: Kampanjen är genomarbetad och har hög kvalitet och annonserna visas högt upp på sökresultatsidorna till 1/30 av din budget.
Scenario II: Kampanjen visas inte ofta på sökresultatsidorna och klickfrekvensen ökar varje dag och förbrukar en allt större del av budgeten.
Tyvärr är det andra scenariot vanligast. Tänk på att ditt företag inte nödvändigtvis konkurrerar med andra företag inom samma bransch. Ibland rör det sig om helt slumpmässiga annonser med falska sökordslistor som visas på alla sökresultatsidor. Tyvärr resulterar sådana kampanjer i att klickfrekvensen ökar överdrivet mycket och kampanjerna konkurrerar med de övriga annonsörerna. I ett sådant fall kan det vara klokt att titta närmare på kampanjens kvalitet. Det bör leda till att den visas oftare på sökresultatsidorna och att klickfrekvensen (CTR) ökar. En högre klickfrekvens leder alltid till att annonserna placeras på högre positioner och att kostnaden per klick sjunker.
Myt 4: Bara SEM-byråer kan skapa effektiva AdWords-kampanjer.
Fakta: Det stämmer att personer som arbetar på Internetmarknadsföringsbyråer har erfarenhet av att driva AdWords-kampanjer och att de flesta är certifierade experter. Men ingen har bättre kunskaper om ett företag än dess ägare. Som chef på en marknadsföringsavdelning samlar du löpande in information om marknaden och potentiella kunder som du kan bygga upp affärsrelationer med. Du vet vilka som är mest intresserade av din produkt och vilka du vill nå. Du övervakar makromiljön och skapar effektiva kampanjer utifrån den. Du behöver bara lära dig systemet och fortsätta med verksamheten som vanligt.
Vänd dig till en specialist bara om du får problem med att hantera systemet. Du vet bäst vad ditt företag behöver och hur du vill att det ska utvecklas. Du planerar hur kampanjen ska se ut. Byrån hjälper dig bara att sjösätta den.
Myt 5: Om min webbplats är på engelska kan jag inte marknadsföra den på den franska marknaden.
Fakta: Det stämmer inte. Grundtanken är att din kampanj ska nå de användare som väntar på ditt erbjudande, som förstår det och som kommer att berätta om det för andra. Det innebär att kampanjer på polska fungerar bra i Polen, kampanjer på italienska fungerar i Italien och kampanjer på franska i Frankrike. Men i Polen, Tyskland, Frankrike och Sverige bor det också människor från andra länder. Det har exempelvis visat sig att många användare i Polen och Frankrike letar efter information på engelska. Om du vill nå en engelskspråkig målgrupp som bor i Frankrike är en sådan kampanj perfekt.
Myntet har förstås också en baksida, nämligen kvaliteten på en sådan kampanj. Om dina annonser och sökord är utformade med fokus på själva erbjudandet blir kvaliteten inte lidande. Du kan dessutom alltid skapa både en franskspråkig och en engelskspråkig version. Utgångspunkten måste alltid vara att göra en grundlig marknadsundersökning och att känna till dina valmöjligheter. Hur det går till? Det enklaste sättet är att utgå från sidstatistik. Om din webbplats har många besökare från områden i Frankrike och dina sökord är både på franska och på engelska kommer kampanjen att bli framgångsrik.
Det här var bara fem av alla de frågor som ställs varje dag i forumen. Det är tydligt att användarna vill lära sig mer om det här verktyget. Bieffekten är att antalet förvirrande och vilseledande myter blir allt fler.