De viktigaste målen
Innan vi betraktar de omarbetade rapportfunktionerna närmare måste vi förstå hur det går till att analysera data och tolka siffror och procentsatser. Jag vill också påpeka att det inte finns någon särskild "AdWords-hemlighet" eller "hemlig strategi för AdWords"! Som AdWords-annonsörer måste vi alltid sträva efter att skapa våra kampanjer på så sätt att de uppnår målen. En kostnad på 0,50 GBP per klick för ett sökord kan i ett visst läge vara acceptabelt, medan 0,1 GBP kan vara för mycket i andra situationer. För att kunna avgöra detta
måste du känna till produkten, tjänsten och webbplatsen. Om vi inte fastställer mål kan
kostnaderna dra iväg utan att vi har någon nytta av dem och vi kan dra den felaktiga slutsatsen att AdWords-systemet inte gör något annat än slukar pengar.
Hur kan målen se ut? (Några exempel)
- Högsta möjliga antal visningar för att skapa största möjliga uppmärksamhet runt ett varumärke eller en webbplats. I det här fallet spelar antalet klick på annonsen ingen roll, eftersom det enda som räknas är antalet användare som ser annonsen.
- Locka mesta möjliga trafik till en webbplats eller en del av en webbplats, eller kanske till en mikrowebbplats – detta innebär att dra till sig fler besökare.
- Motivera användaren att utföra en eller flera åtgärder på en webbplats: det kan vara att prenumerera på ett nyhetsbrev, registrera sig för ett evenemang eller köpa en produkt osv.
I det första fallet försöker vi vanligen att uppnå högsta antal visningar, i det andra fallet försöker vi öka klickfrekvensen och i det sista fallet försöker vi att höja kvaliteten på trafiken till webbplatsen på så sätt att inkomsterna och annonseringskostnaderna jämnar ut sig för att vi ska kunna säga: annonsen betalar sig själv.
Det blir tydligt att genom att definiera mål kan vi också välja viktiga nyckelvärden och vilka metoder vi ska använda när vi följer upp målen.
Oavsett hur mycket utgifter vi har i systemet eller hur bra vi grupperar sökorden är det alltid viktigt att regelbundet kontrollera resultaten. Vi måste analysera statistiken för en viss tidsperiod för att kunna avgöra om våra kampanjer och annonser presterar i linje med våra mål.
Nu ska vi undersöka hur några av delarna i rapportcentret har ändrats.
Filter, visade kolumner
Bilden nedan är säkert bekant för er som har använt delar av rapportcentret:
Filteralternativen i bilden ovan fanns redan i det nya gränssnittet för kampanjhanteringen. Nu
ska vi ta en titt på var alternativen finns och hur de fungerar efter att de har flyttats från rapportcentret.
Filtret Datumintervall finns överst till höger i gränssnittet. Det har nyligen fått några
nya alternativ. Nu går det att visa resultaten från de senaste 14 dagarna och det finns också ett alternativ för oss som annonserar både i länder där veckans första dag är måndag och där veckans första dag är söndag. Det går också att definiera ett eget datumintervall.
Det går också att ersätta avsnittet för filteranvändning på resultat om vi skapar ett eller flera filter genom att klicka på knappen Filter på fliken Kampanjer.
I den nya filterpanelen går det också att spara filtren så att de inte behöver göras om varje gång. Filtren behöver bara ställas in och sparas en gång: nästa gång är det enkelt att aktivera ett sparat filter via filterknappen.
Det finns ytterligare två metoder för filtrering av kampanjer och annonsgrupper: det finns en utökningsbar och låsbar navigeringspanel till vänster på fliken Kampanjer som gör det enkelt att växla mellan kampanjer och annonsgrupper.
Den andra metoden går ut på att använda den tidigare beskrivna filterpanelen: beroende på om alla onlinekampanjer är öppna eller om en specifik kampanj är öppen är det möjligt att välja flera annonsgrupper i flera kampanjer på filterpanelen:
I de enskilda rapporterna kan du välja att visa många datakolumner i kolumnvalspanelen. I det nya gränssnittet finns knappen Kolumner bredvid knappen Filter. Använd knappen när du vill visa olika värden för sökorden eller annonserna som för ögonblicket visas.
Exempelvis kan vi se i hur många procent av de totala visningarna annonsen utlöstes och vi får också veta hur många ogiltiga (och därför inte debiterade) klick som registrerades under en vecka.
Det är en bra idé att gå igenom listorna över tillgängliga kolumner på alla flikar eftersom det vanligtvis bara är de viktigaste värdena som visas i kalkylarken.
Som hemläxa kan du leta efter fliken där kolumnen Uppsk. förstasidesbud kan aktiveras.
Under de kommande veckorna ska vi titta på de olika rapporttyperna, hur de tidigare öppnades i rapportcentret och hur det kommer att gå till att använda dem när rapportcentret har pensionerats.