Sajtklinik för de nordiska länderna, några slutord
torsdag 21 oktober 2010
Det var ett tag sedan vi skrev något kring vårt nordiska sajtklinikinitiativ, så vi tyckte att det var dags att sammanfatta några av de ämnen vi har diskuterat och göra det enkelt att komma åt alla inlägg och resurser.
I vår första sajtklinik gav vi rekommendationer på hur innehåll kan struktureras på flerspråkiga webbplatser, hur man anpassar 404-sidor så att de blir mer användbara för användarna och varför både du, dina användare och sökmotorer tjänar på att du optimerar dina metabeskrivningar. Vi har också tittat närmare på hur kanonisering kan minimera spridningen av ditt länkvärde samt när man ska använda attributet nofollow och när man inte ska göra det. Om du tycker att det här låter som tips som kan vara till hjälp för din webbplats kan det vara värt att läsa hela artikeln, där webbplatsen korukamari.com används som exempel.
I vår andra sajtklinik tittade vi på en svensk webbutik som är specialiserad på golv (www.pbgolv.se). Förutom ytterligare rekommendationer för klassiker som 404-sidor, kanonisering och metataggar gavs information om hur du taggar bilder på din webbplats och hur du lägger till dem på din webbplatskarta så att de blir lätta att hitta för både användare och sökmotorer. Ett annat ämne som berördes i korthet var hur olika metoder (robots.txt och metataggar) kan användas för att styra vilka delar av webbplatsen som är tillgängliga och indexerbara för Googlebot. Om du vill lära dig mer om hur du optimerar en webbplats som är full av bilder eller hur du vill begränsa vilket innehåll Googlebot söker igenom på din webbplats bör du läsa den här artikeln.
I vår tredje sajtklinik tittade vi på en norsk universitetswebbplats och lyfte fram några rekommendationer för liknande webbplatser. Vi påpekade också några saker som de redan gör bra. Ett ämne som behandlades är hur man strukturerar en stor internationell webbplats med flerspråkigt innehåll så att man får en webbplatsarkitektur som fungerar bättre för både sökmotorer och användare. Artikeln innehåller också ett stycke om skillnaderna mellan webbplatskartor och Google Sitemaps. I artikeln finns också en introduktion till avsnitten om genomsökningsfel och HTML-förslag i verktyget för webbansvariga. Därtill tar den även upp information om PDF-dokument och hur du hanterar dem bäst för sökmotorer, med webbplatsen för universitetet i Agder (www.uia.no) som exempel. Om du undrar hur du använder dessa verktyg finns det några bra förslag för dig här.
I det sista inlägget av sajtkliniken tittar vi på en webbplats som tillhör en dansk vinälskare, vinsiderne.dk. Återigen återkommer kanonisering, titlar och metadata (du kanske börjar förstå hur vanliga dessa frågor är? (: ), samt så gav vi rekommendationer. I den här artikeln beskriver vi hur rena JavaScript-menyer kan vara ett åtkomstproblem, inte bara för sökmotorer utan också för användare som besöker webbplatsen med textbaserade webbläsare (därför rekommenderar vi att du testar webbplatsen i en textbaserad webbläsare i våra riktlinjer för webbansvariga). Vi diskuterade också ramar eftersom de används på vinsiderne.dk. Ramar påverkar webbplatsens arkitektur, tillgänglighet och semantik och det måste man vara medveten om. Om dessa ämnen intresserar dig kan du läsa mer i artikeln.
Vi vill tacka de ansvariga för de fyra webbplatserna ovan för att vi fick analysera deras webbplatser och använda dem i våra demonstrationer i artiklarna. Kom ihåg att besöka våra forum för webbansvariga på danska, finska eller svenska och diskutera med andra webbansvariga om du har frågor om något av det som diskuteras i artiklarna. I vårt Hjälpcenter finns också mycket material där du kan hitta svar på frågor som du kanske har om Googles organiska sökresultat.
Skrivet av Anu, Fredrik & Jonas - Search Quality, och Kristin Sarstedt - Inside AdWords-teamet


Google
Labels:
Organiskt sökresultat
,
Webbansvariga