Inside AdWords - Sverige
Googles officiella blog för nyheter, tips och information om AdWords.
Allt du någonsin har velat veta om bred matchning
måndag 30 augusti 2010
Bred matchning
är ett av de mest spännande, men också ett av de mest kontroversiella verktygen i AdWords. I dag skulle jag vilja visa exakt hur det fungerar, så att du verkligen kan dra nytta av det i fortsättningen.
Hur fungerar bred matchning?
Bred matchning är egentligen ett gemensamt namn för två möjliga matchningstyper. I den klassiska betydelsen får den sökfrågan "randiga röda byxor" att aktivera sökordet "röda byxor". Den grundläggande skillnaden mellan den här matchningstypen och frasmatchning är ordningen på orden – med bred matchning måste du inte ha exakt den ordning på orden som användaren anger. När det gäller
frasmatchning
är detta av yttersta vikt.
Den andra matchningstypen är en så kallad "expansion". Den härrör sig till största delen till Google-användarnas sökhistorik. Eftersom vi har en enorm mängd sökfrågedata kan vi hitta statistiska samband mellan olika ord. Vi kan alltså sluta oss till att de hör till samma eller liknande semantiska fält. Tack vare det kan vi ersätta en del av ett sökord med en synonym av det eller en relaterad fras. Därför blir det kvalificerat att visas för ett större antal sökfrågor. Vi fortsätter med vårt byxexempel – om användarens sökfråga "röda byxor" visar en annons som är inriktad på "röda kläder" i en bred matchning kan vi tala om en expansion (byxor – kläder). Ur annonsörens synvinkel är det här vanligtvis en värdefull annonsvisning.
Varför ska jag använda bred matchning?
Bred matchning är värdefullt av många skäl. För det första kan alternativet fånga upp användarnas karaktäristiska språk. Vi menar inte bara stavfel (hur många av oss stavar egentligen rätt till "vuvuzela"?) men också "naiva", icke-specialiserade fraser som användarna anger. Det är bra att ta en titt på det egna företaget genom användarnas ögon. Du som arbetar i din bransch har säkert koll på alla fackuttryck och vet hur man använder dem. Men dina kunder, vet de hur samma specialistspråk används? Ta till exempel de flesta potentiella kunder till ett företag som säljer hemelektronik. De söker på en "platt skärm" i stället för en "LCD-skärm" eller en "LED-skärm". Det är också bra att komma ihåg när det gäller regionala skillnader – ordvarianter som bara används i vissa dialekter. Bred matchning ger annonsörerna tillfälle att fånga upp en stor del av den vaga terminologin som används där ute.
Bred matchning är också en värdefull källa till omvandlingar. Våra studier visar att även om den kan (men inte nödvändigtvis måste) ha en lägre CTR så skiljer sig omvandlingsfrekvensen för bred matchning inte så mycket från andra matchningstyper. Det är rätt logiskt – kunder som klickar på en annons vill ju först ta reda på om den stämmer överens med deras sökfråga.
Vi tar kål på myterna
Det är värt att titta lite närmare på en del myter om bred matchning och kontrollera giltighetsgraden igen.
Myt 1: Bred matchning är alltid dyrare
Fakta: Inte nödvändigtvis. En erfaren SEM-kampanjansvarig kan komma fram till det om han eller hon tittar på historiska resultat och pris för samma sökord i olika matchningstyper. Statistiskt sett kan det här mycket väl stämma, men vi vill titta på det ur ett annat perspektiv och ta hänsyn till sättet systemet verkligen fungerar. Ett exempel skulle kunna vara några mycket konkurrensbehäftade sökord från ett försäkringsbolag. En erfaren annonsör använder förmodligen branschens mest typiska sökord i starka matchningstyper. Eftersom många annonsörer gör precis samma sak och använder samma teknik leder detta till hög konkurrens och höga CPC för populära sökord. Samtidigt kan längre och lite mer specifika fraser som användarna anger ofta ha en mycket lägre kostnad och ge en bättre avkastning på investeringen. Det är värt att notera att en av fördelarna med den "långa svansen" är att det är omöjligt att förutsäga exakt hur kreativa dina användare kommer att vara.
Myt 2: Bred matchning är ofta irrelevant
Fakta: Inte sant. Mekanismen bakom bred matchning är inte skottsäker. Låt oss emellertid inte fästa alltför mycket vikt vid irrelevanta matchningar då och då. Om bred matchning används rätt är den ett värdefullt verktyg i de allra flesta fall. Google håller också koll på resultaten av alla matchningar. När systemet märker att en viss matchning inte lockar några klick används den här matchningen inte lika ofta. Därför blir irrelevanta matchningar i det långa loppet inget problem. Det kan dock vara värt att notera att inte ens det smartaste systemet helt ut skulle kunna förstå ditt erbjudande och/eller dina produkter. Om vi går tillbaka till byxexemplet igen blir du inte nöjd om sökfrågan "röda kläder" expanderas och visar annonser för sökordet "röda byxor" om du säljer tröjor och jackor, men inte byxor. Du bör tänka på att matchningen i sig inte är irrelevant. Det ÄR en bra matchning, men den är inte särskilt relevant för just de produkter som du säljer. I det här fallet bör du lägga till "byxor" som ett
negativt sökord
.
Myt 3: Bred matchning används bara av ovana annonsörer
Fakta: Inte sant. De bästa annonseringsspecialisterna använder alla matchningstyper för sökord och är fullt medvetna om deras fördelar och möjliga risker. Här nedan skulle jag vilja dela med mig av ett par tips som kan hjälpa dig att använda bred matchning som ett verkligt proffs.
Bygg på data
När du hanterar ett AdWords-konto ska du undvika att göra antaganden. Fördelen med den här tekniken ligger i det faktum att det är relativt enkelt att samla in data som hjälper dig att fatta viktiga beslut på ett välunderbyggt sätt. Ett bra tips är att använda lösningar som
omvandlingsspårning
eller
Google Analytics
och beräkna avkastningen på investeringen på specifika sökord. Då vet du vilken avkastning du får från sökorden i bred matchning.
Titta närmare på dina söktermer
När du använder bred matchning är det en bra idé att kolla regelbundet vilka sökfrågor som fick dina annonser att visas. För att göra detta går du till fliken Sökord och klickar på Visa söktermer... Om du vill se vilka sökfrågor som bara aktiverade ett litet antal utvalda sökord väljer du Valda i rullgardinsmenyn. Annars kan du välja alternativet Alla och på så vis få ett bredare perspektiv. På den här nivån kan du lägga till eller utesluta sökord genast, vilket sparar mycket tid.
Använd de data som innefattas i rapporterna för att göra en grundlig optimering. Du bör ta dig en titt på hur korrekt matchningen är, antalet besök, genomsnittlig kostnad för sökfrågorna, klickfrekvens och omvandlingsfrekvens. Irrelevanta matchningar bör elimineras genom att du utökar listan över negativa sökord. Om sedan antalet visningar för särskilt relevanta sökfrågor är högt bör du fundera på att lägga till dem som sökord så att du får bättre kontroll. Om du hittar en sökfråga som ger dig en hög avkastning på investeringen bör du inte bara lägga till den i sökordlistan utan även öka dess CPC. Då ser du till att din annons visas på en hög position varje gång någon anger sökfrågan.
Var metodisk
Det finns ett gammalt talesätt som lyder "Husbondens öga gör kon fet". Om man har ett metodiskt, noggrant och informationsbaserat förhållningssätt till kontohantering lyckas man också, och breda matchningar är inget undantag. Ett sådan kraftfullt verktyg kräver regelbunden och bra omvårdnad.
Skrivet av
Marcin Wyszyński - Google AdWords-teamet, och Kristin Sarstedt - Inside AdWords-teamet
Etiketter
+1
ACE
Ad Sitelinks
adresstillägg
AdSense
Adwords
AdWords Chat
AdWords Editor
AdWords experiment
AdWords Help
AdWords hjälpcenter
Adwords Kampanjexperiment
adwords konverteringar
adwords mobil
AdWords målgruppsinsikter
adwords next
AdWords Policy
AdWords Sverige
adwords uppdateringar
Android
Annonser
Annonsering
Annonseringsmål
Annonseringsvillkor
annonsformat
annonsgalleri
Annonsplatslänkar
Annonsrankning
Annonstext
annonstillägg
Annonsväxling
annonsörer
anpassad HTML
anpassade målgrupper
Anpassade parametrar
Användarvillkor
appar
appkampanjer
Apps
automatisk budgivning
automatiska budstrategier
Automatiska regler
Beskrivningstillägg
Bildannonser
Bloggserie för nybörjare
Bokstäver
Budget
Budgivning
budsimulatorn
budstrategistatusarna
bulkförändringar
bumper annonser
bumperannonser
bättre budbeslut
börjare
Chat
contact AdWords
contact google
conversion optimizer
CPA
CTR
customer match
Data-avvikelse
demoannonser
Demografisk inriktning
Diagnostik
Display-nätverket
Displayannonser
DoubleClick Ad Planner
DSA
dublin
Dynamisk remarketing
dynamiska remarketingannonser
Dynamiska sökannonser
e-handel
Fakturering
Filter
filter för produktgrupper
Flash-annonser
flygplatser
flygplatsinriktning
flygplatsresenärer
Flödesspecifikationen
Frakt
frekvenstak
förbättrade kampanjer
förvaltarkonton
GDN
Geografisk inriktning
Gmail-annonser
godkända produkter
Google
Google +
Google Adwords
Google Analytics
Google Analytics Premium
Google Displaynätverk
Google Grants
google kalkylark
Google Merchant Center
Google My Business
Google Partners
Google Places
Google play
Google Play Butik
google premier partner
Google Shopping
Google sök
Google-annonser
Google+
Googles Display-nätverk
Hangouts
Hem
import for salesforce
informationstext
Innehållsnätverket
Inriktning
insikter
Inställningar och Avancerade funktioner
interaktiva annonser
Intressekategorier
jobs
jul
Jul och Nyår
juridiska krav
Kampanjer
kampanjer med CPM
Kampanjexperiment
kampanjnätverk
kampanjresultatet
kampanjutkast
kartor
klickandel
kontaktpunkter
Kontostruktur
kontroll
konverterade klick
konvertering
konverteringar
Konverteringsbudstatistik
konverteringsspårning
konverteringsspårning för android
konvertingsspårning
Kundmatchning
Kundmatchning för Shopping
Kvalitetsresultat
Kvalitetsresultat och Annonsposition
köpavsikt
lagerstatus
live event
lokal annonsering
lokalt
läkemedel
marknadsförare
mass förändringar
matcha platser
Matchning
MCC
Meddelanden
mellansidesannonser
Merchant Center
Microögonblick
Microögonblick denna vecka
Mitt kundcenter
mobil
mobil ux
mobil värld
mobilannonser
Mobilannonsering
mobilappar
mobilbudsjustering
mobilbudsjusteringarna
mobiloptimerad
mobiloptimerade
mobilsida
mobilsidor
mobilvänlig
mobilvänlighetstest
mSite
My client center
målkanaler
målomvandlingar
mät ditt resultat
ny funktion
Nybörjare
Nyheter
Ommarknadsföring
Omvandlingsspårning
onlineprodukter
optimerar bud
Optimering
Organiskt sökresultat
Pekdatorer
Pekskärm
PLA
Placeringar
Placeringsverktyget
platslänkar
platslänkstillägg
Positionsinställning
Produktannonser
produkter
produktgrupper
Produktkoder
produktstatus
Rapporter
Rapporter och Analytics
Rapportering
Rapportering och analys
Rapportering och omvandlingsspårning
rapporterna för automatisk budgivning
redigera i adwords
Relaterade produkter
Remarketing
remarketingstrategi
remarketingtaggar
resultat
resultatanalys
resultatdata
Rubriker
räckvidd
salesforce
Samtal
samtalskonverteringar
samtalstillägg
Shopping
skärmar
Språkinriktning
Stora förändringar i Adwords
Storhelg
större kartor
Support
synlighet
Säkerhet
Säsongsbetonat
SÖK 2.0
Sökannonser
Sökannonser på Google Play
Sökord
sökordsplaneraren
target airport
tester
think with google
tillkännagivanden
Tips
transaktioner
tredjepartslösning
trueview
trueview annonser
Typer
Universella appkampanjer
Uppdatering
Uppdateringar
Uppgraderade URLer
uppskattade konverteringar
URL
valuetrack
Varför visas inte min annons?
vCPM
Veckans mobiltips
Veckans Policy
Veckans Roliga
Veckans Videotips
Verktyg
Verktyg för förhandsgranskning av annonser
Vidarekoppling
Video
Videoannonser
videoformat
visningsadress
visningsandelar
visningsannonser
visninsannonsverktyg
Webbansvariga
Webbplatser
webbplatsinformation
webbplatslänkar
webbseminarier
working for google
YouTube
YouTube Annonsering
Arkiv
2018
feb.
2017
nov.
sep.
juni
2016
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2015
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
2014
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
2013
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
mars
feb.
2012
nov.
okt.
juli
juni
apr.
mars
feb.
jan.
2011
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2010
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2009
dec.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
maj
apr.
mars
feb.
jan.
2008
dec.
nov.
Feed