I våra tidigare artiklar har du fått tips om allmän optimering och optimering för avkastningen på din investering. I detta avsnitt ska vi fokusera på optimering för varumärkesprofilering.

Vad är varumärkesprofilering?

Varumärkesprofilering eller "branding" innebär vanligen att lansera och stärka ett visst varumärke i syfte att exponera det på marknaden, skapa medvetenhet, bygga upp kundernas tillit och lojalitet och i slutänden stärka företagets värde. Ofta brukar företagsnamn och varumärken representera och kopplas till ett helt produktsortiment.

Strategier för varumärkesprofilering

När du skapar en kampanj till Googles söknätverk sammanställer du vanligtvis en lista med sökord som är nära kopplade till din produkt eller tjänst så att användarna kan söka efter dem och ledas till en produktwebbplats där det kan ske en omvandling, det vill säga där användarna kan köpa produkten eller tjänsten. En strategi för varumärkesprofilering fokuserar istället på att sprida ett visst budskap.

Sökordslistan till varumärkesstärkande kampanjer ska innehålla inriktade termer som är kopplade till ett visst tema eller koncept, inte till en produkt eller tjänst. Användare som klickar på annonsen kommer till en unik mikrowebbplats eller en varumärkesbaserad webbplats som innehåller mer information och som vanligtvis har skapats just för detta syfte. Det finns flera fördelar med en genomtänkt varumärkeskampanj, i synnerhet i söknätverket:

* Inriktning med hög precision – Du kan sprida ditt budskap i samband med att användarna söker efter ditt varumärke
* Större räckvidd – Utforska nya möjligheter till annonsering online och skapa ännu mer uppmärksamhet kring din idé eller ditt budskap
* Synkronisering med traditionell varumärkesprofilering – Strategier för varumärkesprofilering i söknätverket bör helst kombineras med liknande åtgärder i traditionella medier, exempelvis annonser i tidningar och tv, presentkort och liknande
* Enkel implementering – Grundfunktionerna i AdWords är desamma. Det enda du behöver göra är att hitta på ett varumärkeskoncept till dina kampanjer som också återspeglas på din webbplats
* Ingen risk att du förstör dina egna affärsmöjligheter – Eftersom du väljer sökord och annonstexter som är kopplade till ett tema eller koncept snarare än till en produkt eller tjänst, så riskerar du inte att "stjäla" trafik från dina egna högpresterande annonser
* Möjlighet att följa upp resultat – Du kan givetvis enkelt följa upp dina resultat. Använd till exempel sökfrågerapporten om du vill få större inblick i vilka sökfrågor som medförde att din annons visades och vill leda trafik till din varumärkesbaserade webbplats.

Anta till exempel att ett energibolag vill marknadsföra sina miljövänliga alternativ. En lista med inriktade termer kan se ut så här:

miljöfrågor

gröna produkter

miljövård

hållbar verksamhet

miljövänliga produkter

leva klimatsmart


Skapa en lista med relevanta sökord utifrån de här termerna och kombinera med intresseväckande annonstexter som bidrar till att leda relevant trafik till din webbplats, till exempel:

Miljöfrågor
Är du bekymrad över vår planet?
Läs om hur du kan värna miljön!
SustainableLiving.com

Du kan också fokusera din varumärkesstrategi kring sponsring, evenemang, kändisar, välgörenhetsarbete eller mer specifika varumärkesikoner.

Som du förstår fungerar varumärkesstrategier av det här slaget bäst om du äger ett väletablerat varumärke eller strävar efter utvecklas till ett sådant. Fokusera på det specifika målet med din varumärkesstärkande webbplats och tänk på de viktigaste faktorerna, bland annat en välskriven målsida som också är relevant för dina annonser och sökord.

Skrivet av Karin - Inside AdWords-teamet