När du annonserar med Google AdWords är det viktigt att tänka på sökordens kvalitetsresultat, eftersom det kan påverka både dina annonseringskostnader och din annonsranking. Du kan hålla nere kostnaden per klick (CPC) genom att se till att sökordens kvalitetsresultat är bra. I detta inlägg förklarar vi kvalitetsresultatet mer ingående och ger dig tips om hur du kan förbättra det.

Hur beräknas kvalitetsresultatet?

Som vi nämnde i vårt föregående inlägg beräknas ett kvalitetsresultat för vart och ett av dina sökord. Det baseras på flera olika faktorer som mäter hur relevant ditt sökord är för din annonstext och för en användares sökfråga, t.ex.:
 • Sökordets tidigare klickfrekvens (CTR) och matchande annons på Google
 • Din kontohistorik, som mäts i klickfrekvensen för alla annonser och sökord i ditt konto
 • Den tidigare klickfrekvensen för visningsadresser i annonsgruppen
 • Målsidans kvalitet
 • Sökordets relevans för annonserna i annonsgruppen
 • Sökordets och den matchade annonsens relevans för sökfrågan
 • Kontots resultat i det geografiska område där annonsen ska visas
Använd diagnostikverktyget för annonser i ditt konto för att kontrollera sökordens kvalitetsresultat. Det finns på fliken Sökord på sidan Detaljerad information om annonsgrupp. Peka på förstoringsglasikonen bredvid något av sökorden i annonsgruppen. En pratbubbla med information om kvalitetsresultatet visas.

Om du tycker att några av sökorden har ett lågt kvalitetsresultat kan du läsa våra tips nedan om hur du kan förbättra kvalitetsresultatet.

Hur kan du förbättra ditt kvalitetsresultat?

Det bästa sättet att förbättra sökordens resultat utan att höja kostnaden för dina bud är som sagt genom optimering. Om kvalitetsresultatet är lågt kanske du använder sökord, annonser eller målsidor som inte är så riktade eller relevanta som de skulle kunna vara. Vi rekommenderar därför följande optimeringstips för att göra annonserna mer inriktade och relevanta för både dig och dina potentiella kunder.
 1. Identifiera dina mål med annonseringen. Med dessa mål i åtanke kan du sedan bestämma vilken strategi du väljer. Om du exempelvis vill öka avkastningen på din investering bör du fokusera på att skapa annonser med hög kvalitet för att endast nå användare som letar efter det du erbjuder. Se sedan till att du länkar till målsidor där dina potentiella kunder enkelt kan hitta det som erbjuds i dina annonser.
 2. Ordna ditt konto för högsta effektivitet och tänk på hur dina kampanjer ska struktureras. Om du till exempel är fastighetsmäklare kanske du vill skapa minst två kampanjer, en för att sälja hus och en för att köpa. Du kan välja att gå ett steg till genom att skapa annonsgrupper som nya hus, äldre hus o.s.v. Dessutom kan det vara bra att överväga platsinriktning som en del av kampanjstrukturen. Om du endast säljer dina produkter i Stockholm hjälper en inriktning på Stockholm (i stället för Sverige) dig att nå rätt användare.
 3. Välj relevanta sökord och placeringar. Försök tänka ut vilka sökord som bäst beskriver produkten eller tjänsten som du erbjuder och gruppera dessa sökord efter olika teman. Du kan även använda negativa sökord för att undvika visningar från användare som söker efter något annat som kanske inte är relevant för det du erbjuder. Tänk dig följande: Om du är fastighetsmäklare kanske du vill lägga till negativa sökord som "hyra", "uthyrning" och "hyresrätt" så att personer som söker efter hyresfastigheter inte ser din annons, eftersom de antagligen inte klickar på den, vilket sänker din CTR.
 4. Skapa enkla och riktade annonser. Se till att annonsernas innehåll fångar de potentiella kundernas uppmärksamhet och gör så att ditt företag skiljer sig från konkurrenterna. Genom att använda dina sökord i annonstexten visas dessa ord i fetstil när annonsen visas för användare, vilket gör den mer synlig. Dessutom ökar textannonser som innehåller uppmaningar som "köp här" eller "sälj nu" sannolikheten för att användaren faktiskt klickar på din annons.
 5. Optimera din webbplats för omvandlingar. Om du vill få bättre avkastning på investeringen se till att potentiella kunder enkelt hittar det som annonsen erbjuder. Om annonsen till exempel är inriktad på användare som är intresserade av att köpa ett nytt hem i Dublin, Irland, bör ett klick på din annons leda till en webbsida som erbjuder nya hus till salu i Dublin. Detta är betydligt mer inriktat än en hem- eller indexsida för en fastighetsmäklare där användaren sedan måste söka efter nya hus och rätt region.
 6. Spåra kontots resultat och testa och ändra kampanjerna för att få det resultat du vill ha. Det bästa sättet att ta reda på vilket resultat annonseringen ger är att övervaka kontoinformationen. Genom att köra rapporter och övervaka kontostatistik som CTR, kvalitetsresultat och uppskattade förstasidesbud kan du se vilka kampanjer, annonsgrupper, annonser och sökord som ger bäst resultat och vilka som behöver förbättras.
Läs mer om dessa tips här! Vi rekommenderar även att du läser våra tidigare optimeringstips här!

Nästa vecka kommer den sista delen i denna serie och där diskuterar vi målsidans kvalitet och hur det är kopplat till det totala kvalitetsresultatet.