Jag skulle vilja dela med mig av några strategier som kan hjälpa dig att styra dina kampanjer och din annonsering på ett sätt som är anpassat till det ekonomiska läget. Jag kommer därför att tipsa om verktyg som kan hjälpa dig få ut mesta möjliga från din nuvarande marknadsföringsbudget. I det här inlägget, av våra två inlägg, kommer jag att fokusera på hur du kan få mer omvandlingar (försäljningar, registreringar, etc) på din hemsida utan att förändra din budget.

När ekonomin är på nedgång är det viktigt att du får ut så mycket som möjligt av dina annonsering. Därmed kan det naturligtvis vara bra att öka din försäljning utan att öka din budget. Ett sätt att möjliggöra detta är genom att försöka se till att en större del av dina besökare omvandlar på din hemsida. På det här sättet kan du betala för samma antal klick på dina annonser men att en större del av de potentiella kunderna faktiskt omvandlar på din hemsida.

Genom att använda verktyget Website Optimizer har du möjlighet att statistiskt jämföra flera versioner av din hemsida för att se vilken version som ger bäst resultat. Till exempel om du skapar två olika hemsidor, en med fyra små bilder och en sida med en stor bild kan du statistikskt ta reda på vilken som fungerar bäst utifrån omvandlingar. Ibland kan små förändringar, såsom att ändra storleken på en bild eller ändra språket för ett speciellt erbjudande öka omvandlingsprocenten med mellan 10-50 %. Eftersom Website Optimizer använder besöksdata kan du förbättra din hemsida utifrån statistik hellre än genom uppskattningar och gissningar.

Det är enkelt att börja använda Website Optimizer och du genom att lägga till ett litet stycke javascript på din hemsida och de variationer du vill testa kan du komma igång med jämförselsen. Om du inte är säker på vad som är bäst, börja med dessa riktlinjerna:
  1. Förenkla din hemsida. Försök att skapa en variation som har enklare text och enklare upplägg.
  2. Flytta uppmaningen till handling till en mer tydlig position. Försök att skapa en variant av din hemsida där knappen eller länken du vill att besökare ska klicka på till en annan mer dominerande position. (exempelvis högst upp eller mer centrerat).
  3. Ändra färgen på din uppmaningsknapp/länk. Skapa en variant där du lyfter fram "köp/skicka" knappen/länken genom att exempelvis öka kontrasten mellan färgerna.
  4. Ändra din erbjudande text. Skapa en hemsida som lyfter fram olika erbjudande för att se om det påverkar försäljningen. Exempelvis ger 10% rea eller gratis skepping bäst resultat.
  5. Ändra antalet av alternativ dina besökare ser. Genom att skapa variationer av hemsidor med mindre produktkategorier eller mindre länkar kan du jämföra och se om besökare verkar ha lättare att hitta.
Kolla in den här sidan om Website Optimizer (enbart tillgängligt på engelska) för att lära dig mer om verktyget och hur du kan använda det. Nästa vecka kommer jag att fortsätta min serie om hur du får ut mer av mindre genom att lyfta fram hur du kan få mer omvandlingar utifrån dina nuvarande AdWords-kampanjer.