Vi vill välkomna er tillbaka till bloggen med första delen av vår AdWords optimeringsserie. Serien är informativ och kommer att belysa optimeringsstrategier och bästa praxis som kan hjälpa dig oavsett om du är i nybörjare eller har annonserat i flera år.

En optimering kan vara så liten som att använda några negativa sökord eller storskalig som en omorganisering av hela ditt konto i flera faser. När du förbereder dig för optimering hjälper det att först ta ett steg tillbaka och bedöma vilken typ av resultat du vill se och hur du kommer att uppnå och mäta resultatet. Vår optimeringsserie kommer att omfatta fyra större områden för optimering av ditt konto:
  • Utvärdering
  • Struktur
  • Sökord
  • Annonstext
I dag täcker vi första halvan av utvärdering - att förstå din bransch och målgrupp. Du har antagligen redan forskat kring och analyserat din bransch och målgrupp, men vi vill ställa ett par frågor som kan hjälpa dig att tänka på ditt AdWords-konto på ett nytt sätt. Vi kommer även att ge några tips om hur du kan besvara dessa frågor.

Förstå din bransch
Oavsett om du är verksam i detaljhandeln, finansiär till oberoende småföretagare eller marknadschef för ett större företag, är det viktigt att börja med ett helhetsperspektiv på de produkter och tjänster som du erbjuder och hur de ingår i en större industri, till exempel genom att att ta hänsyn till omfattningen av ditt produktsortiment. Har ni en mängd olika produkter eller en mycket specifik typ av produkt? Vad gör att ditt företag skiljer sig från andra på samma marknad? Den strategi som du använder om du är verksam i en konkurrensutsatt marknad kan vara mycket annorlunda från den strategi du kan implementera för nisch-produkter som endast en handfull specialister erbjuder. Du kanske också måste ta hänsyn till faktorer som säsongsfluktationer eller andra industriella trender.

För att hålla jämna steg med konkurrensen och de industriella trenderna som påverkar dina online-affärsmål kan du:
  • Prova att söka efter din produkt/tjänst på Google och titta på både sökresultat och sponsrade länkar. Var uppmärksam på vilka typer av strategier, annonstexter och kampanjer andra liknande företag har och försök att tänka ut ett sätt att särskilja din verksamhet.
  • Gå med i en branschorganisation, prenumerera på industriella tidskrifter och delta i mässor för att lära dig mer om den senaste konkurrensdynamiken i din bransch och vilka trender som kan påverka din försäljning vid en viss tidpunkt.
  • Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna som berör din bransch via Internet genom att prenumerera på RSS, läsa wikis, online-forum och recensioner. Det hjälper dig att hålla jämna steg med dina kunder och andra företag.
Lär känna din målgrupp
Förstå din kundbas och lära dig mer om den målgrupp du vill nå med din reklam. Ofta kan det påverka hur du strukturerar ditt konto, de sökord du väljer att inkludera och särskilt vilka annonstexter du testar. Exempelvis är inriktning på exklusiva kundkretsar mycket annorlunda gentemot att locka prisjägare. Är din produkt eller tjänst något som alla använder varje dag eller något bara en liten del av befolkningen, till exempel kemiska ingenjörer kan förstå eller beskriva? Det är värt att ha olika strategier för att nå olika målgrupper. Tänk på att också kön, ålder och regioner kan ha olika gensvar på dina produkter och tjänster.

För att verkligen tänka som din kund kan du:
  • Använd sökordsverktyget för att förstå hur potentiella kunder söker efter din produkt eller tjänst. En blomsterhandlare i Göteborg kan slå upp "Göteborg blommor" eller "blomma för leverans" för att se vilka synonymer och sökordsvarianter det finns för dessa termer. Du kanske upptäcker att de begrepp som du använder för att beskriva din produkt/tjänst skiljer sig från det sätt som dina kunder skulle beskriva det.
  • Använd Google Analytics för att få information och kunskap om din målgrupp, från deras geografiska läge till var de klickar på din hemsida.
  • Gör dig förtrogen med den unika inköpscykeln i din bransch genom att fundera på användarnas sökningar, vilket hjälper dig att justera dina sökord, din annonstext eller budget i enlighet med detta. Till exempel, någon som söker efter "hybridbilar" är kanske inte är så lika benägen att köpa en bil som någon som söker efter särskilda märken, modeller, och årsmodeller av ett fordon.
Att ha en korrekt uppfattning av din målgrupp kommer att hjälpa dig att välja rätt sökord och annonstexter för att nå fram till målgruppen, samt hjälpa dig att filtrera bort användare som osannolikt kommer att klicka på annonsen eller finna intresse i din tjänst eller produkt.

Slutligen ett litet tips: Använd Google Insights for search. Här kan du analysera en del av Googles webbsökning för att visa och förstå mönster och trender i vad användare söker efter. Du kan jämföra sökvolym på söktermer, platser och tidsintervall. Det ger dig en fördel, eftersom du har möjlighet att förbättra marknadsföring, identifiera säsongsvariationer och hitta kunder där sökvolymen är som högst bland regioner och städer.

Håll utkik efter den andra delen av "Utvärdering" och fortsättningen på vår optimeringsserie!

Om du har några funderingar eller frågor kring optimering rekommenderar vi att du använder vårt diskussionsforum där du har möjlighet att diskutera med andra annonsörer eller ställa frågor.