Vi har tidigare nämnt Google Analytics som ett bra verktyg som kan lära dig mer om hur besökare når din webbsida. Nu är det dock dags att ta ett steg tillbaka och prata om hur man börjar använda Google Analytics från allra första början.

Google Analytics är en mycket populär gratis webbanalys-service från Google. Servicen tillhandahåller användbar data för optimering av webbplatser och marknadsföring av era tjänster och produkter. Webbplatsägare och marknadsförare kan ta bättre informerade beslut angående sina sajter och kampanjer genom att använda data från Google Analytics rapporter. Google Analytics samlar in information om trafiken till din webbplats och om dina annonskampanjer. Detta i kombination med e-handel och information om omvandlingar ger insikt i resultatet av din marknadsföring och din webbplats prestation.

Hur registrerar jag mig och installerar Google Analytics?

Alla kan enkelt registrera sig. Efter att du har registrerat dig för ett Google Analytics-konto kommer den viktigaste delen av installationen - kodsträngen för omvandlingsspårning. Varje Analytics-användare ges en unik JavaScript-kod att infoga omedelbart före stängningstaggen "/body" på varje sida.

Det är viktigt att du infogar koden på alla sidor på din webbplats. Om inte kommer inte Analytics att kunna ge dig hela bilden av vad som sker.

Om du inte är redo att installera koden nu, kan du alltid ta fram den här koden senare. Beroende på storleken på din webbplats och antalet sidor du vill spåra så kanske du vill diskutera installationen med din webbmaster, om du har en.

Hur ser jag mina rapporter?

Efter att du har registrerat dig tas du till sidan för inställningar i Analytics. Status-rutan till höger på denna sida visar om din kod har installerats korrekt. Det är dock viktigt att veta att det kan ta allt från några få timmar till ett dygn efter att koden installerats innan din data börjar samlas in och rapporterna börjar visa information.

Vi hoppas att du vill prova Google Analytics för att få mer kontroll över hur er webbplats används och vart era besökare kommer ifrån.